Redactieblog

1514 x bekeken 7 reacties

Tegenwind

De grote energiebedrijven hebben de omslag naar groene energie gemist en zitten nu in de problemen.

Ik heb al eerder gewezen op het slechte beleid in Nederland waar het gaat om duurzame energie. De overheid doet nauwelijks iets, regelingen veranderen elke keer weer, en de uitvoering ervan is heel ingewikkeld gemaakt. Mijn verdenking is dat de grote energiemaatschappijen liever geen duurzame energie willen, omdat ze er niet goed in zijn. Ze kunnen beter overweg met grote centrales die dag in dag uit ronken op gas of kolen; decentrale opwekking door burgers en bedrijven past hen niet. En het variabele karakter van windenergie en zonne-energie past ze nog minder.
Mijn verdenking is nu bewaarheid. Nuon zit in zwaar weer omdat zijn grote centrales niet flexibel zijn. Het bedrijf is een paar jaar geleden door de provincies voor goudgeld aan het Zweedse Vattenfall verkocht. Die provincies zijn nog steeds bezig het verdiende geld te verspillen aan belachelijke prestigeprojecten, maar dat terzijde.
Een woordvoerder van de bond van grote energieproducenten gaf op de radio aan dat de maatschappijen, waaronder dus Nuon, de transitie naar duurzame energie te laat hebben zien aankomen. Niet dat er in Nederland veel gebeurt op het terrein van duurzaamheid, maar in het nabije buitenland wel, en die stroom komt ook in Nederland. Daar komt bij dat er ook een beweging van onderop is, steeds meer energieconsumenten kiezen voor duurzaam. En dan niet alleen burgers, maar ook bedrijven die graag laten zien hoe verantwoord ze bezig zijn. Daar past het gebruik en ook de opwekking van groene energie prima bij.
Omdat de productie van groene energie nogal kan fluctueren, krijgen de grote centrales steeds meer de rol van achtervang. Ze moeten leveren als de wind wegvalt of als de zon achter de wolken verdwijnt, en ze moeten worden afgeschakeld als er veel aanbod van groene energie is. Omdat energie lastig is op te slaan, kan de prijs van groene energie heel laag zijn als het hard waait of als het zonnig weer is. Dat geldt niet alleen voor de binnenlandse productie, maar vooral voor de buitenlandse. De Duitsers en de Denen zijn veel verder dan wij, niet toevallig landen die zelf geen fossiele brandstoffen hebben, en hun productie bereikt ook Nederland. Klaarblijkelijk dachten de grote energiemaatschappijen dat ze de trend naar duurzaamheid konden tegenhouden. Ze zijn in hun eigen verhaal gaan geloven.
De landbouw kan er iets van leren. Ook die heeft te maken met allerlei maatschappelijke trends, van dierknuffelen tot de Vlinderstichting. Veel mensen in de landbouw snappen dat en proberen er op in te spelen. Er is ook een categorie agro-ondernemers die denkt dat het wel overwaait. Kijk naar Nuon en moederbedrijf Vattenfall. Ze hebben op die manier in een paar jaar €4 miljard verloren.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Graag in Kernwoorden wat kan de landbouw er van leren? Ik zie een mooi verhaal met wollige taal, maar wat kan een concurrerende landbouw met groene energie en hoe/wat moeten we concreet oppakken. Alvast bedankt.

 • jp.bierema

  Aha, we worden in categorieën onderverdeeld. We voelen ons aangesproken hoor meneer Strijker. Ik moet mijn vleeskuikens op voor de maatschappij aaibare manier gaan houden. Nou dat wil ik wel, graag zelfs. Maar uw categorie economen die ook onze beleidsmakers adviseren moet dat zo doen dat men daar begrijpt dat de portemonnee dan getrokken moet worden. Want u als econoom moet toch weten dat het geld een keer op is en banken hebben een slot op de kraan. Dus als wij voor vermogens stallen moeten ombouwen en genoegen moeten nemen met lagere inkomsten waardoor rente en aflossing in gevaar komt zal er toch gecompenseerd moeten worden. Aangezien onze rechtsstaat niks doet aan clubs die moedwillig sectoren proberen te elimineren en dit zomaar toestaat, zou het misschien wel terecht zijn dat de staat de kosten voor zijn rekening gaat nemen. U en ik weten dat dat niet gaat gebeuren en dus is het logisch dat verandering voorlopig op zich laat wachten.

 • alco1

  Denk niet dat Vattenfall die vier miljard niet verloren had als ze met zich meer met groene stroom hadden ingeladen. Dan was het zelfs nog hoger geweest.

 • J.S.

  Naar mijn idee is het vrij logisch dat een grote energie maatschappij terughoudend is over 'duurzame' energie. Stel dat Nederland voor 80% leeft op 'duurzame' energie, wie gaat dan die 20% leveren wanneer er geen zon en wind is? Juist, dan moeten er kolen centrales zijn, met veel capaciteit en weinig benutting. En ja, deze moet onderhouden worden, wie gaat dit betalen. De overheid(wij dus) omdat dit voor de energie maatschappij niet rendabel is en de boel beter kan sluiten! Wat krijgen we, veel gesubsidieerde 'duurzame' energie en een gesubsidieerde kolencentrale, stiekem dus heel erg dure energie, maar duurzaam? Ik heb mijn twijfels..

 • j.verstraten1

  Kernwoorden? volg de markt ipv dat je de markt wil sturen, vooruit denken ipv achterom kijken. Flexibel zijn en denken. Dat betekent niet dat je nú je stallen moet ombouwen, maar wel als je een nieuwe bouwt niet je oude moet kopiëren.

 • GerJoVi omgevingsadvies

  Hoe je het ook wendt of keert, in Nederland zul je altijd veel belasting blijven betalen. Ook voor groene energie. Dan verzinnen ze daar wel iets op.

 • Kobonde

  Door de hoge subsidies op groene stroom is het aanbod veel te groot
  en dus de prijzen laag, voor de energi bedrijven niet for de verbruiker
  want die hangt aan de kosten van de dure groene stroom.
  En in de toekomst word het nog erger want we kunnen niet zonder de
  kapacitiet van de konventionele centrales als het niet waait en bewolkt is.
  En door de toename van zonnepanelen en windmolens worden de konventionele
  steeds onrendabeler.


Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.