Commentaar

2 reacties

Risico's schaliegas niet bagatelliseren

De gevolgen van de gaswinning in Groningen zijn jarenlang gebagatelliseerd. Boeren en anderen namen verzakkingen voor lief, mede omdat ze niet vervelend wilden zijn en omdat zij ook wel inzagen dat gaswinning in het algemeen belang was. Totdat de aardbevingen zwaarder werden dan kracht drie, en de schade snel opliep.

Nu staat Nederland voor een nieuwe beslissing over gaswinning met mogelijk ingrijpende gevolgen. Één ding is zeker: zo goedgelovig als vroeger is de bevolking niet meer. De risico´s van schaliegaswinning zijn goed te ondervangen, concludeert minister Kamp uit nieuw onderzoek. Oppervlakkige lezing leert dat het wel meevalt, mede omdat we in Nederland zo veel beter met dit soort dingen omgaan dan in het buitenland. Zo wordt de bodemvervuiling 'tot een minimum beperkt'.

Maar het zijn loze kreten die mensen in slaap moeten sussen, maar in de praktijk het wantrouwen voeden. Beter is het om ruiterlijk toe te geven dat je A. nooit precies weet wat er in de bodem allemaal gebeurt en B. dat er wel degelijk concrete nadelige gevolgen zullen zijn: aardbevingen tot kracht drie, meer vraag naar schaars grondwater, extra ruimtebeslag en mogelijk grondwatervervuiling.

Dit moet allemaal glashelder op tafel liggen. Pas daarna kan in alle openheid een afweging plaatsvinden of de voordelen groter zijn dan de nadelen. Dat betrokkenen ruimhartig vergoed moet worden voor eventuele schade én inspanning, mag daarbij niet eens een discussiepunt zijn.

Laatste reacties

  • trijnie

    Alles wordt beredeneert vanuit economische belangen.
    Maar het is hier ook zeker: bezint eer gij begint.
    Nederland kun je niet vergelijken met Amerika waar nog volop ruimte is. Als daar wat misgaat is er misschien nog niet zoveel aan de hand maar hier waar de mensen zo dicht op elkaar zitten, kunnen ze maar beter geduld hebben tot er nog wat meer kennis over het schaliegas komt, de tijd zal het leren.

  • ed12345

    Als grondwatervervuiling tot de mogelijkheden behoord mag je volgens mij dit risico nooit nemen

Of registreer je om te kunnen reageren.