Commentaar

1210 x bekeken 5 reacties

Recht om te klagen

Juli was zeer warm, zonnig en droog, meldt het KNMI. Na een lange koude periode is juli de eerste maand die warmer is dan normaal. We hebben allemaal de hittegolf nog in het lijf, de eerste in zeven jaar.

Met een gemiddelde van 19,2 graden komt juli 2013 bij de tien warmste maanden sinds de waarnemingen in De Bilt. Lange tijd koerste juli ook op een plek in het droogte-ranglijstje, maar daar zetten zware buien afgelopen weekeinde een streep door. Gemiddeld viel er nog 45 mm tegen 78 mm normaal.

Niks aan de hand dus. Dit bericht gaven Unie van Waterschappen, KNMI en Rijkswaterstaat deze week ook. Er is genoeg water beschikbaar. De dijken zijn veilig. De regenverboden worden her en der ook al weer ingetrokken.

Hebben boeren dan geen reden om te klagen over het weer? Jazeker wel. Die algemene cijfers zeggen niets over regionale verschillen. Kijk maar eens naar het kaartje met neerslagtekort. In de kop van Noord-Holland is bijna niks gevallen. Ook op de hoger gelegen zandgronden is de situatie soms nijpend. In het Westen en Noorden dreigt verzilting. De cijfers zeggen ook niets over het moment dat de regen valt. In de aardappelteelt is het gevaar op doorwas reëel. De temperatuur in de ruggen steeg, terwijl het hemelwater wegbleef. Veel veehouders verwelkomden de regen, maar de niet de harde wind waarmee dit gepaard ging. Op tal van plaatsen ligt de mais plat.

De rekensom om te gaan beregenen ligt met de hogere dieselprijs anders. Gelukkig halen de nieuwere generatie pompen met minder energie meer water naar boven. Het loont de moeite hier goed naar te kijken.

Natuurlijk behoren de weerschommelingen bij het agrarisch ondernemen. Het heeft ook een zekere charme. En laten we ook eerlijk zijn: een mindere oogst geeft vaak ook een betere prijs. Dit kan het saldo onder aan de streep weer aardig rechttrekken.

Laat de boer klagen. Niet voor niks zegt het spreekwoord: 'wanneer de boeren niet meer klagen, nadert het einde der dagen'. En daar zijn we nog lang niet aan toe.

Laatste reacties

 • koestal

  De mais gedijt nu goed

 • koestal

  Ze hebben al eerder voorspelt dat het klimaat extremer wordt ,we zien het nu

 • The Hulk

  Jan ,

  Zoals al gezegd in reactie op de wereldboeren , De toerkomst van de akkerbouw word een dag in dag uit pokerspelletje met het klimaat.
  In West Europa zal dit vooral uiten in kwaliteit weten hoog te houden ( zoals doorwasvoorkoming in aardappelen , zaai en rastechnieken in de mais (dan denk ik aan de maisproeven in (B)Vlaams brabant streek Gooik -Halle waar mais onder plastiek (in een nieuwe versie welliswaar) er goed uitkomt met het late voorjaar.

 • The Hulk

  Wat Hongarije betreft is het haast terug huilen met de pet op , vooral de grote hitte spelt partennog eerder dan de droogte . Helijk komt er zaterdag onweer of het loopt er en der trug mis .i n de tekomst zal het voral pelen worden met de bemesting . Strooi je niet dan heb je ook niets strooi je zoals het moet dan bene in deze hitte nog en verbranding rijker. De maiswortelborder kwam ook al langs , gelukkig is er onmiddellijk actie geomen met de Hagie spuit.
  De pijs van mais lijkt mij nog niet bezegeld ewordn want maisgebieden als Hongarije zagen in vele streken hagelschade in het voorjaar en nu vrschroeiing.

 • The Hulk

  Ik las afgelopen weekend in een Oostenrijkse krant dat men gedwongen door de landbouw het klimaat op de verkiezingsagenda wil plaatsen , politiekers werden door de boeren met hun neus op de akker geplaast.
  Klimaat word meer dan ooit de meest te viseren roetgooier voor de toekomst .In Nederland kent men het begrip slecht oogst (goed voor de prijzen zoals u zegt) in oa Hongarije kennen we sinds vorig jaar het begrip misoogst (bedoeld 0 tot 785kg mais/ha) en dat lijd tot niets positief (de ,,wereld''marktprijzen....) En als je niet oplet verschroei je mee met het klimaat in een misoogst en zit je dichter dan ooit bij Hongersnood .Dan heb ik het nog niet gehad van de dierhouderij die in dergelijk klimaat onmogelijk word

  Mvg,

  Patrick Feliers

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.