Commentaar

18 reacties

Rabo toch ook maar een gewone bank

Wie kent Jochem de Bruin nog? De oer-Nederlandse maar toch o zo moderne jongeman uit de reclamespotjes van de Rabobank?

Tien jaar geleden probeerde de bank haar wat al te agrarische imago op te poetsen met een campagne waarin Jochem de hoofdrol speelde. Waar hij kwam liet hij niet na het verhaal te vertellen van deze ongewone bank 'founded by farmers', die toch maar mooi eventjes de triple-A-status had.

Jochem ruimde het veld voor de blonde hockeyster Fatima Moreira de Melo. Maar het verhaal van de bank bleef sterk. De Rabobank overleefde glorieus de financiële wereldcrisis. Andere banken dreigden bij bosjes om te vallen. De coöperatieve, agrarisch georiënteerde, oerdegelijke Rabo was ongenaakbaar en werd zelfs een toevluchtsoord voor miljarden aan kapitaal van mensen die hun geld elders niet meer durfden parkeren. Overheidssteun bleek overbodig.

Maar de tijden zijn veranderd. Fatima verliet de bank en legde zich toe op het pokerspel. In de huidige Rabo-campagnes ligt het accent vooral op het coöperatieve karakter van de bank en op 'bankieren met een idee'. Dat kan niet verhullen dat de bank toch een tik meekreeg van de crisis. Ze raakte verzeild in het Libor-schandaal en is nu alsnog begonnen met een drastische reorganisatie en inkrimping. Een groot aantal kantoren is de financiële duimschroeven aangelegd door het hoofdkantoor in Utrecht. Daarmee is de Rabobank toch een veel gewonere bank dan ze in de eigen campagnes wil uitstralen.

Laatste reacties

 • ahmlemmens

  Dat zal nog moeten blijken of de rabobank de financiele crisis gaat overleven. De echte crisis moet nog beginnen.

 • ikkethuis

  als de luchtbel die in de glastuinbouw, varkensbedrijven, en bedrijfspanden en woningen knapt, ontstaat er bij de rabo een proleem. Nu worden deze panden nog kunstmatig op een hogere prijs gehouden, omdat de bank dit verlies niet wil leiden, er wordt dan wel niets verkocht, maar ja.

 • alco1

  Heel veel mensen hebben zelfs niet door dat er gespaard moet worden, voordat de bank weer een lening uit kan geven.
  Zelfs de Jager wilde vier miljard spaar tegoeden vervroegd laten opnemen om de economie een stimulans te geven. Net alsof dat geld in een hoekje van de bank lag. Een maatregel dus waar de banken alleen maar mee in de problemen kunnen komen.En Rutte riep op eerder een nieuwe auto aan te schaffen. Als wij in Nederland zelf auto's maakten zou je dit nog enigzins kunnen begrijpen, maar het is invoer. Er komt inlands wel iets meer werk door, maar per saldo verdwijnt er weer geld uit Nederland. De oorzaak van de crisis.
  Als dus zgn. rechtsen er al niets van begrijpen, al denk ik dat het meer praten is naar kiezers gedrag en ook linksen niet begrijpen dat er verdiend moet worden om daadwerkelijk sociaal te kunnen zijn. Heb ik grote zorgen voor de toekomst, vooral voor de sociaal zwakkeren.

 • Mozes

  Alco1, volledig met jou eens. Perfect onder woorden gebracht.

 • veermannetje

  En, welke beeldspraak zit er achter hun laatste reclame-campagne, waarvoor ze voor vele tonnen Humberto Tan hebben weten te strikken??

 • jaapjo

  Dat je in Duitsland moet gaan kijken

 • veermannetje

  Oh, dacht schuld bekennen en iemand anders de zwarte piet toe willen spelen!!:))

 • jaapjo

  :)

 • trekker123

  Toen het jaren geleden in Nederland om voor een ieder onbegrijpelijke reden beter ging dan in de rest van Europa kwam dat door het zogenaamde poldermodel. Nu weten blijkbaar opeens de Duitsers hoe het moet. En volgens de oppositie en vele vermeende hooggeleerde deskundigen moet de regering nog wat meer geld uitgeven dat ze niet heeft. Nou dacht ik dat we met een hele rij slechte voorbeelden voorop hadden geleerd dat jezelf steeds dieper in de schulden steken toch ook niet de oplossing is voor de lange termijn. Wie het weet mag het zeggen. Maar dat er een paar simpele kunstjes zijn waardoor de problemen als sneeuw voor de zon verdwijnen daar kun je alleen makkelijk over praten als je zelf nergens verantwoordelijk voor bent. Wellciht een beetje terug naar af, dat we weer leren dat je pas iets koopt als je het ook kunt betalen? En dat een beetje minder meer ook niet zo erg is?

 • Mozes

  De oplossing voor de economische crisis én de financiële crisis is de export. Concurrerend en innovatief zijn. Meer export levert zowel werkgelegenheid als inkomsten op waarmee schulden afbetaald kunnen worden.
  Met export stroomt er geld de Nederlandse economie in die niet geleend maar verdiend is.
  Partijen als de SP en PVV realiseren zich niet dat wij niet alleen een economische crisis hebben maar ook vooral een financiële crisis. In Griekenland ligt de te grote schuldenlast bij de staat, in Nederland zijn het vooral private schulden.
  Een economische crisis, voortkomend uit een financiële crisis kun je nooit oplossen door nog meer schulden te maken. Meer buitenlandse inkomsten genereren is de enigste oplossing.

 • alco1

  Mozes. Juist. Economie is simpelweg de balans in geldstroom Binnen/Buiten-land. Er wordt enorm veel ingevoerd en besteed in het buitenland en onze tegenpool, export van landbouwproducten wordt steeds minder toereikend. In ieder weten we als we in de totale malaise komen, waar we de beschuldigende vinger heen kunnen wijzen.

 • veermannetje

  Denk dat alles snel opgelost zal zijn. De beurs-index, die een half jaar op de echte economie vooruitloopt, is net door het plafond van de 380 punten geknald!!:))

 • ahmlemmens

  In 2000 stonden we op meer dan 700 punten. Dus nog een lange weg te gaan........;-)

 • veermannetje

  Dat is voor de gem. Nederlander al een heel stukje buiten zijn lange termijn denkwereld. Rutte zou zeggen: Denk toch positief. Het is een verdubbeling in vier jaar!!:))

 • ahmlemmens

  Zo kun je het ook zien. Maar wie neemt Rutte nog serieus? Ik heel erg ;-)

 • blondie10

  Ieder land krijgt de leider die het verdiend. Met zijn allen naar de MP wijzen is een stuk gemakkelijker dan dat 16 miljoen geconfronteerd zouden worden met hun eigen kop als ze eens in de spiegel zouden kijken!!:((

 • antibioticasyndicaat

  Let's face it: De RABO staat onder water. Net zoals haar hypotheken, vastgoed, winkelcentra, kantoren, veestallen en VION. Afgelopen jaar slechts enkele honderden miljoenen afgeboekt op posten van tientallen miljarden die tientallen procenten in waarde gedaald zijn. Of waarvan de waarde met kunst- en vliegwerk omhoog gehouden wordt. DNB wil eindelijk reële waarden op de balans.
  Dat wordt weer dokken, net zoals bij ABN, ING en SNS.
  Of beter nog: gewoon om laten vallen. Hebben ze in IJsland ook gedaan, en daar groeit de economie weer, omdat IJslanders niet hoefden te dokken en geld konden blijven uitgeven.

 • ahmlemmens

  En de ijslanders hebben geen euro.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.