Commentaar

546 x bekeken

Prijsinformatie

Is transparantie op de markt goed voor iedereen? Ja en nee. Ja het is goed, er zit iets in van eerlijkheid als alle marktpartijen toegang hebben tot dezelfde informatie. Nee, het is niet goed voor iedereen, want als alle informatie op straat ligt, drukt dat de prijzen. Dat is in het nadeel van de verkopende partij, en soms is dat de boer.

Voor de eindgebruiker, de consument, is maximale openheid uiteindelijk gunstig. Zie de drukkende werking die internet heeft op de prijzen voor bijna alle consumentenproducten. De detailhandel gaat hier momenteel zwaar onder gebukt. Er is altijd iemand die het voor minder aanbiedt.

Binnen de handel is prijsinformatie strategisch belangrijk. Vooral de informatie die jij wel hebt en de tegenspeler niet, strekt je tot voordeel. Daarom is het voor aardappeltelers een bittere pil dat ze straks de cijfers over de verwerking moeten missen. Nu worden die nog via het productschap verspreid. De verwerkers, verenigd in de Vavi, houden deze informatie straks lekker voor zich. Vanuit hun gezichtspunt begrijpelijk. Het is wel enigszins kortetermijnpolitiek. Ze zouden een goede beurt maken bij de telers als ze die informatie met hen zouden delen. Dat zou vertrouwen wekken en dat is goed voor de langetermijnrelatie. Maar blijkbaar vinden ze dat niet doorslaggevend.

Het enige wat de telers straks te doen staat is zelf eigen strategische informatie verzamelen, anders staan ze op een dure achterstand.

Of registreer je om te kunnen reageren.