Commentaar

1777 x bekeken 2 reacties

Politiek is niet saai, 
maar raakt uw inkomen

Nu het nieuwe Europese Landbouwbeleid in de fase zit van uitwerking, komen er ook mogelijkheden erop in te spelen.

Er is nauwelijks een onderwerp dat saaier lijkt dan het nieuwe Europees Landbouwbeleid (GLB). Pagina's schrijven landbouwbladen er over vol maar het wil maar geen hot item worden. Ook het laatste, toch niet onbelangrijke nieuws dat Boerderij erover opduikelde, scoorde betrekkelijk weinig clicks op de website. Ten onrechte.
Het EU-landbouwbeleid gaat over véél geld. Zelfs in jaren met gunstige prijzen staat het voor ruwweg een kwart van het netto-inkomen van Nederlandse melkveehouders en akkerbouwers. Elke wijziging raakt direct de portemonnee. Juist nu, in de fase van de concrete uitwerking van het eind juni gesloten EU-akkoord, is het opletten geblazen. Dat kan namelijk geld schelen.
Neem het 'referentiejaar voor de overgangsregeling in het GLB'. Geen sexy nieuws, wel van groot belang. Wat is er aan de hand? De EU-inkomenssteun is nu nog berekend op basis van wat iemand vroeger kreeg, de historische referentie. Daardoor zijn er grote verschillen in bedragen per hectare. Dat wordt anders. Vanaf 2019 geldt de flat rate: één bedrag dat gelijk is voor elke hectare. Voor sommige boeren is dat een aderlating. Van 2015 tot 2019 geldt een overgangsregeling, de pijn wordt over enkele jaren verdeeld.
Tot nu toe was niet bekend hoe die regeling eruitzag, en waar de bedragen dan op gebaseerd worden. Maar we weten nu dat volgend jaar, 2014, cruciaal wordt. Het gaat nog tussen twee opties: betaling op basis van de Gecombineerde Opgave van volgend jaar, of betaling op basis van de totale waarde van de toeslagrechten die iemand op 15 mei volgend jaar heeft. Later dit najaar wordt dat bekend.
Hiermee is nu al concreet rekening te houden. Wie volgend jaar grond met toeslagrechten in de verhuur heeft, krijgt de jaren erna minder geld. Voor wie bijhuurt, geldt het omgekeerde. Hetzelfde geldt voor verkoop en aankoop van toeslagrechten. Opletten dus, politiek is niet saai: het gaat regelrecht over het eigen inkomen.

Laatste reacties

  • drientje

    Maar is en het blijft, handje ophouden bij de belastingbetaler.
    Over moraal wordt niet gesproken, het lijken net kleine bankiers.

  • jaapjo

    Subsidie is het smeermiddel van de economie drientje

Of registreer je om te kunnen reageren.