Commentaar

2 reacties

Ontmoedigingsbeleid

Brabant is de bakermat van de groei van de intensieve veehouderij. Het is ook het laboratorium waar nieuwe vormen van regulering worden gebrouwen. Voor veehouders is het momenteel niet prettig toeven in dat lab.

De nieuwste plannen van de provincie bevatten in theorie mogelijkheden voor bedrijfsontwikkeling. Het rigide plafond voor een bouwblokgrootte van anderhalf hectare gaat zelfs van tafel. Veehouders mogen onder voorwaarden groter bouwen.

Maar de praktijk wordt met de nieuwe plannen vooral nog stroperiger.

Kern is dat er toch weer een nieuw soort gebied wordt ingekleurd op de kaart: gebieden waar een 'overschot' aan vee is. Hier is bedrijfsgroei alleen toegestaan als iemand anders stopt. Dat lijkt verdacht veel op de vroegere extensiveringsgebieden, die tegenwoordig door het leven gaan als de 'blauwgroene mantel'. Waar de nieuwe zones komen, is nog niet bekend. Het is nu al te voorspellen dat dit gaat leiden tot veel gesteggel.

Dan is er de, overigens wel begrijpelijke, angst dat de melkveehouderij los zingt van de grond als de quotering afgelopen is. Daarom komt er een regel dat veehouders met een groot bouwblok genoeg land moeten hebben, met een maximum van twee grootvee-eenheden (GVE) per hectare. Maar dat is een arbitraire grens waarvan onderbouwing en invulling onduidelijk zijn.

Veehouders worden zo toch vooral ontmoedigd in plaats dat ze kansen krijgen zich duurzaam te ontwikkelen.

Laatste reacties

  • schoenmakers1

    hoezo begrijpelijke angst, we moeten toch naar wereldmarktprijzen toe, graag dan ook wereldmarktregels, wel net zo eerlijk

  • ed12345

    We moeten er wel rekening mee houden dat het steeds moeilijker en kostbaarder wordt om oa vervuiling van grondwater te voorkomen En er komen steeds meer mensen met meer vrije tijd met steeds meer eisen aan vervoer en ruimte en daar betaalt iedereen aan mee ook de niet boeren Begin maar een Eigen berdrijf aan huis nou dat wordt al gauw richting industrie terrein met alle kosten Schoenmakers daar is in NL de ruimte niet voor en niet te vergelijken met landen waar nog veel ongebruikte ruimte is

Of registreer je om te kunnen reageren.