Redactieblog

1 reactie

Niet-veranderde nekharen

'Aardappelen resistent gemaakt tegen Y-virus' en 'Website moet weerstand GMO-gewassen verminderen'. Twee artikelen op één pagina in de krant van een paar dagen geleden.

Het ene rechtsboven en het andere linksonder. Ze hebben niets met elkaar te maken. Het aardappelverhaal komt uit Buenos Aires en de websitestory uit New York.

Wel gaan beide artikelen over genetische modificatie en wel gaan bij beide artikelen mijn nekharen overeind staan. Eerst de Argentijnse aardappelen: “Het instituut heeft de gemodificeerde aardappelplanten zes jaar getest. In de controlegroep met gangbare planten raakte 60 tot 80 procent van de aardappelplanten geïnfecteerd met het Y-virus. De genetisch veranderde planten bleven onbesmet.” Dat klinkt nog mooi. Maar dan komt het: “Daarnaast hebben de onderzoekers in virusvrije gebieden het onderzoek herhaald. Daaruit bleek dat er geen verschil was tussen de controlegroep en de GMO-aardappelen, ook niet wat betreft biochemische samenstelling, voedingswaarde en teelteigenschappen. De niet-gemodificeerde en de GMO-aardappelen zijn identiek, concluderen de onderzoekers.”

Dat is toch raar? Eerst gaan ze een aardappel veranderen en dan gaan ze via onderzoek aantonen dat die veranderde aardappel identiek is aan een niet-veranderde aardappel! Dat kan toch niet kloppen? Als de veranderde aardappel werkelijk identiek is aan de niet-veranderde aardappel dan is de veranderde aardappel dus niet veranderd en is er dus ook geen nieuws. Maar als de veranderde aardappel wèl anders is dan is ie niet identiek. Toch? Of: het onderzoek is gewoon niet goed! Dan wordt gangbaar onderzoek gebruikt op niet-gangbare planten en dan wordt dus niet gemeten wat ze ook niet willen weten! Dat kunstje is meer dan tien jaar geleden ook geflikt door een biotechnologiebedrijf hier in Nederland. Dat bedrijf bestaat allang niet meer, maar zal wel overgenomen zijn door één van de grote jongens elders. En dan moet de weerstand verminderen door een website van BASF, Bayer Crop Sciences, DuPont, Monsanto en Syngenta? Ik vertrouw liever op mijn niet-veranderde nekharen...

Eén reactie

  • trijnie

    Het is net een raadsel.....

Of registreer je om te kunnen reageren.