Commentaar

1046 x bekeken 1 reactie

Niet bang zijn voor kweekvlees

Publicitair is de presentatie van de eerste hamburger van kweekvlees een groot succes geworden. Media-aandacht te over. Vraag is of het product het ook echt gaat maken.

Vraag is eveneens of boeren, met name veehouders, bang moeten zijn voor de gevolgen van deze doorbraak. Wordt vlees overbodig, stort de markt in?

Nee. Allereerst is het nog een lange weg voordat kweekvlees echt vlees kan vervangen. Niet voor niks is het eerste product een hamburger en geen biefstuk. Ten tweede is het de vraag of er wel echt markt is voor 'puur kunstvlees'. Voor mensen die al vegetarisch leven is het een stap terug om weer dit dierlijke eiwit te gaan eten.

Toch is het te makkelijk om het initiatief af te doen als dure grap. Het past in een van de belangrijkste trends in de voedingswereld: die van de steeds verdere bewerking van voedsel. Deze beweging is zo dominant dat je haar amper meer ziet, te meer omdat de reactie erop (bio, slow food) veel meer opschudding veroorzaakt. Die tegenbeweging, sterk gekleurd door vegetariërs, richt zich naast dierenwelzijn en gezondheid vooral tegen 'processed food', ofwel bewerkt voedsel.

De ironie wil nu dat deze doorbraak voor het vegetarisme juist een stap verder in de richting van 'fabrieksvoedsel' betekent. Daarom is kweekvlees juist voor vegetariërs veel moeilijker te verteren dan voor de veehouderij. Die zal er wel aan wennen. Zie het als een nieuw ingrediënt naast zovele andere. Een aanwinst voor de voedselindustrie en niet iets om bang voor te zijn.

Eén reactie

  • koestal

    Binnenkort in de big mac

Of registreer je om te kunnen reageren.