Commentaar

1142 x bekeken 5 reacties

'Nee' tegen gentech is achterhaald

Er is in het debat over gentechnologie steeds minder achting voor wetenschap. Dat verzucht de Wageningse onderzoeker Bert Lotz in een interview met weekblad Boerderij.

Hij en zijn vakgenoten zijn gefrustreerd over het feit dat Europa 'nee' blijft zeggen tegen gentechnologie. En dat terwijl er zulke mooie dingen worden ontwikkeld. Denk aan de phytophthora-resistente aardappel die er binnen een paar jaar kan zijn.

In deze krant staat een verslag van een publieksdag die in Wageningen werd gehouden over dit onderwerp. Daar komt ook de geharnaste tegenstander aan het woord die categorisch tegen blijft met als argument dat boeren en burgers het niet willen. Dat is een kromme redenering. Ja, onder invloed van de doembeelden die Greenpeace oproept, zijn burgers bang voor gentech. En boeren zijn inderdaad bang om genpiepers te telen - uit angst voor actiegroepen op hun land en voor afzetproblemen bij bange burgers. Dit is een angst die zichzelf in stand houdt. Ten onrechte. Lotz constateert dat boeren in India veel beter af zijn met gen-katoen, en dat men daar boos is over de Europese afkeer van de nieuwe techniek.

Bij een nieuwe techniek horen nieuwe risico's. Wetenschappers moeten die benoemen en oplossingen bedenken. De milieubeweging moet dat proces kritisch volgen. Ze zou bijvoorbeeld de vraag kunnen stellen of het wenselijk is dat Wageningen UR kwekersrecht ontvangt over gen-aardappelen. Maar nu elders in de wereld gentechnologie dagelijkse praktijk is geworden zonder echte problemen wordt dat categorische 'nee' steeds minder houdbaar.

Laatste reacties

 • agratax2

  Johan ik begrijp de wetenschap ,dat ze door willen met gentech. Ik begrijp alleen niet dat ze de ogen sluiten voor de in Amerika opduikende negatieve gevolgen van de eerste generatie gentech (RR crops, Bt mais etc.) Er komen steeds meer wetenschappers die zeer ernstige negatieve gevolgen m.b.t bodemleven, bodemgezondheid etc. aantonen. Dit alles wordt ook door onze Kennisinstituten onder het tapijt geveegd als praatjes van ANTI gentech mensen enig bewijs dragen ze niet aan. Ik krijg steeds meer het gevoel dat Gentech een vervanger is geworden van ons Geloof in God de almachtige. Nu is Gentech de oplossing van alle aardse problemen (honger, milieu vervuiling, verdwijning Oerwoud etc.) Zolang we de Gentech voordelen niet op een nette wijze duidelijk kunnen maken, maar als een Geloof met alle bij behorende rituelen willen door drukken zal de weerstand groter worden bij de twijfelaars. Deze groep zou op termijn wel eens in het gelijk gesteld kunnen worden, als de voorstanders niet hun gemaakte creaturen en de gevolgen van deze creaturen op het milieu op lane termijn gaan testen alvorens ze aan de mensheid te presenteren als Wonderplanten tegen alle plagen die de mensheid teisteren. Laten we in vredesnaam niet als twee Extremistische groeperingen tegen over elkaar gan staan, maar de dialoog aan gaan waarbij geen der partijen op voorhand uitgaat van zijn gelijk.

 • abtje

  Prima, Agratax1. Zo is het. maar ook hier heeft Wageningen vooral weer eigenbelang op het lijstje staan. Zij willen onderzoeken, lees centen zien.
  En een dialoog over geldverdienen of aan de zijlijn toekijken hoe andere geld verdienen,maar wel de natuur slopen. Daar heeft men geen zin in.
  Het zal nog een hele moeilijke opgave worden.

 • ed12345

  Het ingrijpen in de natuurheeft soms onvoorziene gevolgen zoals insecten importeren die andere (schadelijke)insecten moet verdelgen .Ik heb zo geen concreet voorbeeld en insecten die ongevraagd komen b.v. in het hout van overzeese palletten ,vissen die in de schepen hun waterballast zit en aan de andere kant van de wereld geloosd wordt en dan de plaatselijke vistand bedreigen de wereld wordt kleiner maar er zijn zo af en toe wel verrassingen maar wat de GMO gewassen aangaat ben ik niet kundig om daar een opjectief oordeel over te geven

 • Romeijn

  Een genuanceerd artikel waarin de bovengenoemde Bert Lotz de voor- en nadelen belicht: http://www.kennislink.nl/publicaties/duurzaam-dankzij-gentech

 • denker123

  ed 12345,Hier in de GMO maisstreek ten zuiden van Lake Erie zitten kevers en insecten nu massaal in bomen en bermen langs de percelen,in de bomen zit bijna geen groei meer in misvormde blaadjes met bijtgaatjes.Vooral jonge bomen groeien praktisch niet,vijf jaar geleden heb ik fruitbomen geplant[hobby]in vier jaar tijd zijn ze praktisch niet gegroeit.Dit jaar gespoten met insecticiden ze zijn dit jaar een halve meter gegroeit met mooie appels er aan.Volgens mij is dit het resultaat van de GMO rassen omdat de insecten van de mais wegblijven.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.