Redactieblog

1666 x bekeken 3 reacties

Kenia

Een land met 3 miljoen koeien, die 6 liter per dag geven; een land dat nog een lange weg heeft te gaan. Voor Agriterra ben ik een dikke week in Kenia geweest om een evaluatie te maken van een veehouderij/zuivelproject.

 

Agriterra als Nederlandse ontwikkelingshulporganisatie huldigt het principe: boeren helpen boeren. En: vooruitgang is te bestendigen door coöperaties te ondersteunen. Agriterra stationeert mensen waar meerdere coöperaties worden geholpen met organisatieadvies. Om in aanmerking te komen behoren deze coöperaties te voldoen aan verschillende criteria, zoals voldoende structuur, technische en financiële boekhouding, een corporate governance van voldoende niveau enzovoorts.

Veel documenten over van alles en nog wat inzake het wel en wee van Kiambaa-coöperatie zijn mij voor de reis aangereikt. De acht dagen die ik in Kenia geweest ben, waren gevuld met gesprekken met bestuursleden en het management van de Kiambaa Dairy-coöperatie, met collega-coöperaties, afnemers van Kiambaa-zuivel producten, de landbouwvoorlichter en met bezoeken aan verzamellocaties van melk en distributieplaatsen en niet te vergeten de bezoeken aan boeren. Zo veel mogelijk zijn ook bedrijven bezocht en is over de relatie van de boeren met de coöperatie gesproken.

De bedrijfsgrootte ligt op één tot zes koeien, waarbij de koeien vanwege de vaak geringe hoeveelheid land  in de stal zijn. Behalve dat Agriterra ter plekke aanwezig is, laat zij ook regelmatig adviesmissies uitvoeren waarbij de focus natuurlijk moet passen in de jaarplannen van Kiambaa.

Veel in Kenia doet Agriterra niet alleen , maar samen met de SNV, Stichting Nederlandse Vrijwilligers, ook een ontwikkelingshulporganisatie, maar die heeft de focus meer op de ondersteuning van de boeren en Agriterra meer op de coöperatieve organisaties. Zo zijn  FrieslandCampina- en Agrifirm-medewerkers er geweest, die hun specifieke deskundigheid hebben aangewend. Het melkophalen, de melkkoeling en verwerking zijn voor FrieslandCampina de topics, voor Agrifirm de voeding en conservering van melkkoeienvoeding en opfok jongvee.

De  opdracht heb ik samen met een monitoring- en evaluatie-medewerker uitgevoerd en dient voor bijstelling (of niet) van de gehanteerde benadering van Agriterra.

Laatste reacties

  • Mozes

    Dit soort taken moet Agrifirm wel uitvoeren. Aan Forfarmers als aanstaande beursgenoteerde onderneming is dit niet meer besteed. Ook in dit opzicht is de beursgang van Forfarmers een verarming voor ons boeren.

  • koestal

    nog een lange weg te gaan ,maar dit is dan ook Afrika,dit gaat allemaal ook tergend langzaam

  • koestal

    Nu nog een Mac Donalds in Kenia en andere Afrikaanse landen ,een gat in de markt

Of registreer je om te kunnen reageren.