Redactieblog

5111 x bekeken 12 reacties

Jonge boer zoekt sexy landbouw

“Wat een onzin”, zegt Hans als hij leest dat de vergrijzing van de boeren over de gehele wereld een gevaar zou zijn voor de voedselvoorziening in de toekomst.

“De vergrijzing gaat nog lang niet snel genoeg. Oude boeren zonder opvolger verbeteren de structuur van de landbouw. Tenminste als ze snel stoppen.”

Hanna is het helemaal met hem eens. “De grijze boerenplaag maakt de opvolger bang. En anders zijn vrouw wel. Stel je bent 25 en je wilt boer worden. Je vader is net 50 en denkt niet aan stoppen. Wat voor keuze heb je dan? Jarenlang onder leiding van pappa werken op de boerderij of kiezen voor een ander vak, waar je carrière kunt maken? Reken maar dat vele jonge boeren dan de afweging maken om geen boer te worden. Het is ook ongezond, zo lang samen te werken met je vader. Dat is niet sexy.”

“Daarom moeten de bedrijven ook veel groter worden”, zegt Hans. ”De druk van de vader is dan  kleiner. Als al die grijze boeren stoppen, komen er veel bedrijven te koop. Een pracht mogelijkheid voor de jonge boer om op eigen benen te staan en te tonen wat hij kan. Later, als pappie wel wil stoppen, kan hij de bedrijven mooi samenvoegen.”

In feite is het bij ons ook zo gegaan. Hanna en ik hadden vrij jong onze eerste zoon. Dat het bij één zou blijven hadden we niet verwacht of gehoopt. Helaas besliste de natuur anders. Hans was begin twintig en ik midden veertig, toen hij vertrok naar Amerika. Toen vond ik het jammer. Achteraf is het prima. Ik heb mijn eigen bedrijf kunnen opbouwen en hij is in Amerika ondernemer geworden. Dat blijkt vooral nu hij weer terug is en laat zien dat hij twee bedrijven kan besturen.

“Vergrijzing is daarom een oplossing van het probleem”, zegt Hans nog eens nadrukkelijk. “Daardoor komen er meer bedrijven vrij en neemt de productie eerder toe dan af. Veel jongeren willen graag boer worden als ze maar zelf baas kunnen zijn. Dat betekent grotere bedrijven met twee vestigingen, of de oudere boer geeft het stokje eerder door. Hij kan nog een baan zoeken. Maar samen op één bedrijf, nee.”

Laatste reacties

 • cornelis 22

  Nou o.... ga maar verder leuke verhaaltjes schrijven en verder wegwezen.

 • Rip

  Dat is te gemakkelijk, Cornelis. De opvolging is echt wel een probleem. Niet alleen financieel, maar vooral ook twee generaties. Als de vader een beetje dominant is wordt de zoon nooit boer. Ik ken ze, die bijna veertig zijn en nog nooit een beslissing hebben genomen. Ik weet ook niet hoe het wel moet, maar het probleem is er zeker. En als vergaderboer dat een beetje speels beschrijft, wat is daar mis mee? Ik denk dat jij het probleem miskent, Cornelis, en dat is veel erger.

 • drientje

  Opvolgers mogen ook wel eens goed bedenken dat met de opschaling van bedrijven de risico's naverhand ook toenemen. Ik vraag me of deze risico's nog wel bij een familiebedrijf horen. In de intensive veehouderij schat ik in dat het met het familieberdrijf snel gedaan is .

 • j.verstraten1

  Ik dacht dat Hans wel een wat bredere kijk op de zaak zou kunnen hebben gezien zijn intercontinentale activiteiten. Het gaat om vergrijzing over de wereld heen. Er zijn legio gebieden in de wereld te noemen waar het platteland ontvolkt, de jongeren naar de steden trekken en de voedselproductie daalt. Dat dat in NL anders in elkaar zit dat snap ik ook wel.

 • Wijk1

  Is de waarheid. De vader geeft het niet uit handen en de opvolger kan niet volledig thuis werken. Conclusie: vader beslist alles naar eigen inzicht en de hele boel groeit uit elkaar. Als je dan een goeie baan hebt versterkt dit het beeindigen van de samenwerking.

 • joannes

  Wanneer de zoon graag bij een ander wil werken omdat hij niet met zijn vader overweg kan zegt dat iets over beide. Een vader die zijn eigen opvolging in de weg staat is zijn (familie)kapitaal aan het vernietigen en een zoon die zijn vader niet duldt snapt niets ondernemer worden/blijven met familie kapitaal.

 • janboerderij

  De wal keert het schip wel. Als voedselprijzen stijgen en er wordt over alle sectoren goede marge (winst) gedraaid, komen die opvolgers vanzelf, eventueeel niet uit de landbouw zelf.

 • pluimpje

  Als er legio gebieden zijn, waar het platteland ontvolkt en de voedselproduktie daalt, dan liggen er dus nog steeds kansen voor de opvolgers ook hier in Nederland. Alleen wordt het zaak dat er besef ontstaat (overheid, burgers, consument) dat voedselproduktie in Nederland goed is voor iedereen. Goed voor de voedselvoorziening, ook goed voor de export van voedsel (en de daarbijbehorende kennis), maar ook een hoge hygiënestatus, hoge kwaliteit, milieu- en diervriendelijk etc. Voor die hoge status dient met dan wel een toeslag op de wereldprijs te betalen (zonder marge geen toekomst), maar dat zijn peanuts voor wat het oplevert.

 • koestal

  Sexy landbouw,steeds meer jonge vrouwen op het boerenerf,bij ons een jonge vrouwelijke dierenarts,een vrouwelijke inseminator,veevoer voorlichter,KKM controleur ,hoezo sexy landbouw een probleem ?

 • Jan Zonderland

  De meeste boeren, jong en oud, hebben hun benen nog nooit bij iemand anders onder de tafel gehad, maw nog nooit ONDER iemand anders gewerkt. Daaruit vlooeien de meeste problemen tussen vader en zoon voort. Het zou voor potentiele opvolgers verplicht moeten zijn om een tijdje bij een ander te werken.
  Ja, ook ik begreep mijn vader destijds lang niet altijd (eufemistisch) maar heb toen ook jaren voor een ander gewerkt. Heb nu totaal geen problemen met mijn zoon, die grotendeels thuis werkt en deels voor anderen bijspringt.

 • John*

  en misschien is het pachten van een locatie voor een periode tot de overname wel een optie.. na de overname zit de opvolger dan ook met een bedrijf waar hij de arbeid alleen rond kan zetten en hoeft het bedrijf niet eerst te groeien naar een twee mans bedrijf om daarna weer alleen voortgezet te worden met de problemen van dien. zonder grote investeringen en extreme risico's kan de opvolger dan toch al zijn eigen keuzes maken en loop je elkaar niet in de weg

 • Peerke1

  Hallo, die oude grijze boeren kunnen nog lang, ja zelfs tot lang na hun dood het land beboeren, al dan niet zelf of door anderen en op deze manier nog extra inkomsten genereren.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.