Redactieblog

2 reacties

Het wonder uit de kraan

“We kunnen weer douchen,” zegt Michel, als hij in bed stapt. Ik ruik het! Een heerlijke shampoolucht dringt mijn slaperige brein binnen.

Ik kijk naar de wekker. Bijna één uur. Arme Michel. Over vijf uurtjes moet hij er alweer uit om te melken. Ik geef hem gauw een welterusten-kus.

Water. Het wonder uit de kraan. Wat je je pas beseft als je het niet hebt. Als je er zuinig mee om moet gaan. Of wanneer je je ineens weer moet wassen met een washandje en een paar liter drinkwater uit de fles.

Vorig jaar kregen we al gauw door dat de twee waterputten hier op de nieuwe plek niet voldoende zouden zijn voor al onze dieren. En de puls die we hadden laten slaan, leverde na 70 meter diepte alleen maar zoutwater op. Vandaar een verzoek ingediend bij de gemeente Ludus voor een aansluiting op het drinkwaternet.

De buren deden ook mee en wij moesten dan de leiding zelf betalen, maar de gemeente zou komen graven. Voor de winter nog, hadden ze beloofd. Nou, mooi niet dus. Zelfs toen de vorst uit de grond was, duurde het nog maanden. Maar vorige week kwamen ze dan toch echt. Wat waren we blij.

Want nu het alweer een paar weken droog is en flink heet, moeten we elke dag een giertank water halen. En elke keer als ze die leeg pompen in de put, wordt het vieze zandwater van de bodem ook rond gepompt. Gevolg: bruin water dat voor de koeien best te gebruiken is. Maar waar je je liever niet onder wilt douchen (laat staan de witte was mee wilt doen).

Na een week van halve werkdagen en een kapotte shovel, konden ze ons gisteren dan eindelijk op de waterleiding aansluiten. Moesten we alleen nog wachten tot de meter er tussen gezet werd.

Michel was daarna nog uren bezig om de leiding onder onze inrit door te graven. En toen hij daarna merkte dat de put wéér leeg was, bedacht hij zich geen moment. Waarom in het holst van de nacht martelen met een giertank als je ook de kraan open kunt zetten. Die watermeter, dat zouden we later wel oplossen. De koeien hadden in ieder geval heel snel water. En Michel kon zich eindelijk weer heerlijk douchen. Waarna hij als een blok in slaap viel.

Laatste reacties

  • koestal

    dat is nog eens pionieren !

  • Piet, Midden-Europa

    Dat bedoel ik @koestal , PIONIEREN !!!... 'k heb bewondering voor jullie, Miranda en Michel !!!...

Of registreer je om te kunnen reageren.