Redactieblog

1568 x bekeken 16 reacties

Einde fiscale voordelen

Veel fiscale voordelen voor ondernemers dreigen te sneuvelen. Het kabinet is naarstig op zoek naar geld en heeft nu de zzp'er in zijn vizier. Dan zal de gemiddelde boer denken: 'Oh, ik ben geen zzp'er dus dit treft mij niet'. Maar dat gaat niet op.

Voor de belastingen is iedere ondernemer die geen personeel heeft zzp'er. Als jij ondernemer voor de inkomstenbelasting bent, dan gaan de nieuwe maatregelen ook jou treffen, zelfs als je personeel in dienst hebt.

Ondernemers zijn fiscaal veel beter af dan werknemers. Denk bijvoorbeeld aan faciliteiten als de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek, de oudedagsreserve, stakingslijfrenten, aftrek van bedrijfskosten, investeringsaftrekken etcetera. Van dit soort fiscaal snoepgoed kan de gemiddelde loonslaaf alleen maar dromen. Dit vindt de coalitie te gek. Ondernemers genieten volgens hen te veel voordelen.

Werknemers met een vaste aanstelling die met een ongeveer gelijk salaris (20.000) overstappen naar het fiscale ondernemerschap, gaan er circa 7.000 euro op vooruit volgens het Financiële dagblad. En werkgevers die hun personeel ontslaan om ze vervolgens als zzp'er aan te nemen, besparen hiermee 30 procent loonkosten. De zzp'er profiteert ook nog eens van extra toeslagen en minder belastingen en houdt er zo 24.000 euro netto aan over; in vaste dienst zou hij 17.000 euro overhouden. Nu lijken mij deze berekeningen wel wat overdreven maar dat ondernemers jaarlijks duizenden euro's minder belasting betalen dan werknemers, dat is een feit.

De coalitie wil deze grote verschillen terugdringen door de 800.000 zzp'ers (waaronder dus de meerderheid van onze boeren) extra te belasten voor 500 miljoen euro. De plannen staan op stapel in 2015. Invoering in 2014 bleek te ingewikkeld.

Inmiddels is de lobby voor behoud van de ondernemersfaciliteiten gestart. En daar valt veel voor te zeggen. Onze Nederlandse economie draait immers op ondernemers. Zonder ondernemers geen welvaart. En dat zij voor het gelopen ondernemersrisico ook fiscaal beloond worden, is logisch wat mij betreft. Een ander punt dat in de hele discussie nog wel eens vergeten wordt, is het feit dat ondernemers zichzelf moeten verzekeren. Als je bijvoorbeeld de premies voor een pensioen- of arbeidsongeschiktheidsverzekering in de berekeningen meeneemt, dan blijft er van het financiële voordeel van het ondernemerschap niet veel meer over. Naar mijn mening moet ondernemerschap worden beloond. Ook fiscaal!

Laatste reacties

 • ikkethuis

  Laat dit kabinet aub zo snel mogelijk vallen, alles maken ze kapot.

 • schoenmakers1

  wil de vvd zich niet profileren als ondernemerspartij?

 • somporn

  Gaat het de ondernemers goed dan gaat het zijn personeel ook goed.
  Als je de ondernemers de nek omdraait,gaat de hele NL economie naar de klooten.

 • trijnie

  Toch geeft bovenstaand te denken......en dan heeft de man het nog niet eens over de vele subsidietoeslagen gehad.....
  Geeft toch te denken......

 • j.t.832

  van dat zelfde salaris moet de zzp'er wel zijn arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioen nog betalen, slechte perioden overbruggen, eigen boekhouding bijhouden (buiten werktijd) tsjonge wat hebben die het goed zeg.... graag een beter beeld schetsen van de werkelijkheid boerderij!!

 • jaapjo

  dat je ook geen boer wordt trijnie!

 • Arco A

  We hebben het hier over € 625 per zzp'er om dan te roepen dat ze alles willen afschaffen gaat wat ver.

 • trijnie

  Jaap Jo, ik ben al een halve boer, krijg momenteel zelfs 50 eurocent voor een kilo pruimen/appels aan de weg.
  En heb al twee tientjes verdiend. Ik mag wel oppassen, anders moet ik ook nog belasting betalen....

 • ikkethuis

  trijnie, de btw moet je zowiezo afdragen en dan nog inkomsten belasting. Je mag blij zijn als je nog 1 tientje overhoud. Hiervan moet alle uurloon, risico rente meststoffen bestrijding van plagen etc van af. Ik hoop dat je er veel plezier aan beleefd, zoals iedere agrarier en anders.....

 • schoenmakers1

  ik denk niet dat voor trijnie dat geld, btw afdragen en zo, wel afgeven op boeren die aan de regel voldoen

 • trijnie

  Twee tientjes in 2wkn, waar praat je over en de buren mogen het zo meenemen. Vanmiddag nog 2emmers weggegeven aan een kennis.
  Maar het is gewoon jammer om het op de compostbult te gooien.
  En dat afgeven op de boeren, ach , je kunt ook van elke scheet een donderslag maken.

 • Bison

  Ik gaf ook eens een paar emmers met kroten en penen aan een buurman die op de koffie kwam...Oh ja,.graag, dank je!!
  Ik vond ze de volgende dag langs de weg!!.
  Dat is dus eens en nooit meer.

 • Koeienboer

  Mensen beseffen niet meer dat iemand die z'n nek uitsteekt, risico loopt. Dus veel kwijt kan raken. Als hij het dan goed doet, wordt er in dit land meteen wel weer een mes tussen z'n ribben gestoken. De economie wordt verkwanseld door deze coalitie met de hielenlikkende VVD'ers en vuistlachende arbeiders

 • manderssterksel

  Als de zzp'er het bedrag van 24.000 euro netto overhoud zou dit met de nieuwe regels in het gunstigste geval inhouden dat hij 'alleen ' maar getroffen word door de zelfstandigenaftrek afschaffing.
  Dit zou inhouden dat je per maand ongeveer 300 euro meer naar de belastingdienst mag brengen.
  De zzp'er gaat er dan met 15% op achteruit en zal nog maar 20.400 euro verdienen.
  Om in gouden economische tijden allerlei belasting verhogingen in te voeren is al opmerkelijk, om dit temidden van een voortdurende economische crisis te doen is simpelweg onverstandig en onverantwoord.
  Als een kwart van de zzp'ers het hoofd niet boven water kan houden betekent dat een toename van 30% in de werkeloosheid van nederland, de werkeloosheid zou dan stijgen van 8,5% naar 11%.
  Zouden ze dit in den haag ook meegenomen hebben in hun besluit?
  Voor zzp'ers in de dienstverlening is het al lastig concurreren tegen de goedkope polen, dadelijk heb je daar ook nog de 'legale' Roemenen en Bulgaren bij.
  Ze zouden zich in den haag beter moeten laten informeren over de gevolgen van de gemaakte besluiten.

 • sjang

  Trijnie, heel simpel: Ga naar de bank, probeer enkele miljoenen los te peuteren en ga zelf boeren. Wordt je ook stinkend rijk. Dit zeg ik tegen iedereen die denkt dat wij boeren te veel verdienen.

 • trijnie

  De ouderen moeten €25 p.p. inleveren. De kinderbijslag wordt flink gekort. Fijn, dit kabinet.
  Maar het is wel zo eerlijk dat iedereen gekort wordt, dus ook de agrarische sector. Voor heel veel ouderen is €25 p.p. inde maand een hele hap naast alle extra ziektekosten die de laatste jaren steeds hoger worden. Men heeft het over rijke ouderen maar wat is rijk als dat rijke in je huis zit?

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.