Redactieblog

1954 x bekeken 3 reacties

Eendenkroos

Decentralisatie leidt tot verbrokkeling van onderzoek, tot dubbeldoen, en tot minder geld voor goed onderzoek.

Provincie Drenthe heeft €200.000 subsidie verleend aan een bedrijf om nader onderzoek te doen naar de productie van eendenkroos. En dat terwijl Drenthe niet eens Nuon-aandelen bezat, zodat het geld niet met zakken vol ligt opgeslagen. Het gaat hier om eendenkroosproductie gekoppeld aan biovergisting. Eendenkroos is eiwitrijk en kan gebruikt worden als veevoer. Ik heb er geen verstand van, maar ik hoop dat het eerst tot nette brokjes wordt verwerkt, anders zie ik de publieke opinie alweer steigeren. Als er een ding is dat cruciaal is voor het voortbestaan van de dierhouderij, van melkkoe tot kip, dan is het die publieke opinie. Toch gaat het me hier niet om het eendenkroos zelf, maar om het onderzoeksgeld dat Drenthe erin steekt.
Er is geen enkele aanwijzing dat Drenthe de beste plek ter wereld is voor de productie van eendenkroos. Sterker, buurprovincie Fryslân heeft net €60.000 in de eendenkroosvijver van boer Adema in Lemmer gestort. Die wil zijn mestoverschot in een daarvoor aangelegde vijver gieten om de productiviteit van zijn kroosinstallatie op te voeren.
Op internet vond ik nog meer kroos. Zo zag ik er iets over in stadsregio Arnhem-Nijmegen. Provincie Gelderland steekt zelf ook €265.000 in een kroosproject, nota bene van hetzelfde bedrijf dat ook Drenthe zo gek heeft gekregen. Er zijn vast meer provincies die op die manier geld wegmaken. Ook op nationaal niveau is men ermee bezig. De Raad van State is er zelfs al aan te pas gekomen om het ministerie van Economische Zaken te dwingen subsidie voor zulke projecten toe te kennen.
Ik zeg niet dat er geen onderzoek naar eendenkroos als sojavervanger gedaan moet worden, maar om het nu op deze manier te doen ... Omdat er geen locatievoordelen aan eendenkroosproductie zitten – het kan overal even efficiënt – is het niet logisch het onderzoek door regio’s te laten financieren. Dit soort zaken moet nationaal geregeld worden, of liever nog internationaal. Voor eendenkroos zijn de omstandigheden in België of in het noorden van Duitsland immers gelijk aan die in Nederland.
Door de decentralisatie van overheidstaken dreigt geldverspilling door dubbeldoen vaker voor te komen. Niet alleen bij eendenkroos, maar ook bij natuuronderzoek. Het natuurbeleid is immers overgedragen aan de provincies. Hetzelfde dreigt zich binnenkort voor te doen in de zorg, want die gaat deels over naar gemeenten. Slimme ondernemers en ondernemende onderzoeksinstituten kunnen er veel geld aan verdienen, door hun kort-door-de-bocht-plannen meerdere keren te verkopen. Het gaat ten koste van goed en langlopend onderzoek, want daar zijn grotere bedragen voor nodig.

Laatste reacties

  • alco1

    Als je kijkt wat er in 'Natuur' gestoken wordt is de 200.000 euro maar een peuleschil en het kan ook nog iets tastbaars opleveren.

  • Romeijn

    Goede waarneming Dirk!

  • ed12345

    Het oude verhaal niet zo belangrijk wat je kent maar wie je kent

Of registreer je om te kunnen reageren.