3 reacties

Een fatsoenlijk inkomen

Schaffelaar
"De boer aan het woord" is de titel van het nieuwste SP-rapport. Niet de meest toepasselijke naam voor een onderzoek waarbij van de 12.759 aangeschreven adressen maar 841 mensen de moeite namen het ingevulde vragenformulier terug te sturen.

De meeste boeren zwijgen liever. Naar de reden daarvan kun je alleen gissen. Geen zin? Geen vertrouwen? Hadden ze wel wat anders te doen? Een respons van 6,5 procent dus en daarvan is slechts 17 procent vrouw. Hoe zou de uitslag geweest zijn als iedereen meedeed? Niet wezenlijk anders, vermoed ik, want de voornaamste conclusie is toch wel de grote verdeeldheid onder de boeren. Ofwel "de grote diversiteit aan meningen", zoals in het rapport staat. De één pleit voor vrij ondernemerschap en liberalisering, de ander voor meer collectieve regelingen en beschermende maatregelen. De één pleit voor verbreding of diversificatie, volgens de ander moeten we stoppen met denken dat verbreding het antwoord is. Ook over milieu en dierenwelzijn maatregelen zijn de meningen verdeeld. Zeer grote eensgezindheid is er over de te lage opbrengstprijzen, de slechte marktpositie van de boer en daardoor de ongelijke marges.

In de media is vooral aandacht voor het massaal afwijzen van de trend naar megastallen. "Boer breidt tegen zijn zin uit", staat met grote letters op de voorpagina van onze regionale krant. Op de stelling in de enquête "Ik heb liever een bedrijf van normale gemiddelde proporties als daar een fatsoenlijk inkomen mee te verdienen is, dan een megabedrijf" antwoordt inderdaad 82 procent van de reageerders dat ze het daar (geheel) mee eens zijn. Is een fatsoenlijk inkomen voor iedereen hetzelfde?

Ondertussen is onze staatssecretaris alvast aan het werk gegaan met bepaalde uitkomsten van het rapport. Sharon Dijksma wil met de supermarkten in gesprek over wat een eerlijke prijs is voor een eerlijk product. Andere verdienmodellen noemt ze dat. Daar zullen de meningen ook wel weer verschillend over zijn, verwacht ik.

Tot slot nog een conclusie uit het rapport: Ondanks alles ervaart 87 procent van de boeren het werk als positief of zeer positief. Ik hoop dat dat ook geldt voor al die zwijgende mensen.

Laatste reacties

  • agratax2

    Zo te lezen een rapport met e 'duidelijke' uitkomst. De politiek kan haar gang gaan zoals ze door de eeuwen heen heeft gedaan. De politieke wil zal ook ondanks of dankzij dit rapport leidend blijven m.a.w. de democratische meerderheid bepaald de weg die het land zal volgen en niet deze vragenlijst voor die enkele boer, die het land nog rijk is.

  • schoenmakers1

    ik kan maar een conclusie trekken, laat de boer boeren en laat de andere mensen zich er niet teveel mee bemoeien, als ze denken dat ze het beter kunnen moeten ze dat zelf maar doen met alle lusten en lasten

  • koestal

    een boer is al blij als hij z,n rekeningen betalen kan

Of registreer je om te kunnen reageren.