Redactieblog

9226 x bekeken 11 reacties

Boeren eerst bij Van Bakel

We kennen allemaal het verhaal van Van Bakel. De man, waar een jaar of wat geleden vele boeren in geloofden. Ze legden hun toekomst in zijn handen.

Het verliep rampzalig. Boeren emigreerden via bemiddeling van Van Bakel naar de VS. Weinigen werden gelukkig. Velen keerden berooid terug en hebben nu een vordering op het faillissement van de BV Van Bakel.

Zij zijn niet de enigen. De Rabobank moet nog 6 miljoen euro hebben en de belastingdienst ruim 7 ton. Het is de vraag of ze ooit wat zullen krijgen.

Is het vreemd dat mijn medeleven eigenlijk alleen uitgaat naar de berooide boeren? Rabo wist met al de aanwezige kennis waar ze aan begonnen. De fiscus heeft een heel apparaat om op tijd het geld binnen te krijgen.

Dat hadden de boeren niet. Zij gingen in zee met een onderneming, die al werkzaam was is de VS. Deze onderneming, met de naam en onder leiding van een boer, werd gefinancierd door de Rabo. Dat gaf een gevoel van vertrouwen. Zo begon het grote avontuur naar en in het beloofde land.

Nu zitten de besodemieterde boeren verslagen thuis. Sommigen konden het nog net redden in de VS. Anderen kwamen terug en konden geen boer meer blijven. Levens zijn verwoest.

En nu wachten op de uitkomst van het faillissement. Bij de Rabo en de fiscus ligt niemand er wakker van. Bij de gedupeerde boeren wel. Daarom mogen ze voor mij bij dat faillissement met voorrang worden uitbetaald.

Maar dat gebeurt niet. De koele regels en cijfers zijn de baas. Op de tropische dag, dat ik dit schrijf, vind ik dat jammer. Maar binnen de financiële wereld bestaat geen sociale solidariteit.

Laatste reacties

 • Agrisales.nl

  De Boerderij liet Willy van Bakel nog volop adverteren, om boeren te strikken voor zijn 'praktijken' toen iedereen al wist dat het goed fout zat. Meerdere boeren zaten toen al zonder bedrijf en geld.

 • jelmer

  Hij investeerd met het ingelegde geld van nieuwe boeren in de bedrijven van de boeren die er al zaten, dus moeten er alsmaar nieuwe boeren zich bereid voelen om de oversteek te maken anders kon hij dit piramidespel niet volhouden. Wanneer je onderaan de piramide zit kom je er bekaaid van af.

 • Piet, Midden-Europa

  Dat vind ik ook @Vergaderboer, de gedupeerden moeten voorrang krijgen !!!... Voor Fiscus en Rabobank !!!... Het is ook jammer dat zo weinig GEDUPEERDEN hun VERHAAL vertellen, want het gaat om tientallen in binnen en buitenland !!!... Als ik het goed begrepen heb.

 • info36

  Goed geschreven!

 • johan58

  Het debacle is al groot genoeg voor de getroffen boeren, laat de uitzondering de regel bevestigen, en geef deze mensen voorrang.

 • trekker123

  Wanneer je meent dat je voor een knuffel van de fiscus of welke bankier dan ook in aanmerking komt was je in ieder geval op voorhand al ongeschikt om in Amerika te gaan boeren. In de boze buitenwereld werkt het een beetje anders dan het gekleuter dat ik hier boven allemaal lees.

 • koestal

  van Bakel laat een boel ellende achter,free Willy !

 • denker123

  De Rabobank financierde al vanaf 2004 geen boeren die via Vrebahoff naar de V.S.emigreerden,dus wist de Rabobank al dat het niet pluis was maar ze staken hun kop in het zand.Bang van de propaganda machine van Willy van Bakel ???Nu zit de Rabobank nog met 3 ex vrebahoff bedrijven in Hudson [Michigan],waarschijnlijk worden deze voor een appel en een ei verkocht aan een investeerder,die er daarna mooi weer mee kan spelen.Als de Rabobank iets wil doen kunnen deze bedrijven goedkoop aan de gedupeerde boeren verkocht worden,zodat die nog iets van hun leven kunnen maken als ze er echt voor gaan [eventueel meerdere boeren samen].De Rabobank kan de koeien en de aanloopkosten financieren,de gronden die er genoeg aanwezig zijn kunnen gehuurd worden.Dit is waarschijnlijk de enige kans voor deze boeren om een vergoeding te krijgen,en het kan een mooie reclame worden voor de Rabobank als dit kan slagen.

 • Piet, Midden-Europa

  Goed idee @denker123 !!!...

 • Rip

  De Rabo zou zich inderdaad eens van de betere kant laten zien. Ik denk ok dat dit veel goodwill op kan leveren. De vraag is natuurlijk of de Rabo daar veel belang bij heeft. De bank is zover bij de boeren weggedreven dat ze geen speciale plek meer innemen. Zo gaat dat als coöperaties verzelfstandigen. Conclusie: de Van Bakel-boeren kunnen niks verwachten van de Rabo.

 • Roelof Wijnholds

  Piet Slingerland - Midden - Europa, u kunt uw verhaal niet eens doen!
  U heeft immers een overeenkomst ondertekend waarin u verplicht bent te zwijgen, sterker nog u moet vechten met en voor uw contract partij de heren Nieuwenhuis en hun Advocaten! En dat heeft u ook gedaan!
  Het zou mij niet verbazen dat slachtoffers van van Bakel ook op deze wijze contractueel verplicht zijn in elk geval te zwijgen! Mogelijk hebben zij een diel gesloten, zo gemakkelijk licht het immers vaak niet. Vooral als je met de rug tegen de muur staat, ik kan mij inleven in de omstandigheden van deze slachtoffers. Denker 123, u bent een wijs iemand! Laat RABOBANK ook zijn verantwoordelijkheden nemen.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.