Commentaar

1065 x bekeken 5 reacties

Asscher kiest makkelijke weg

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) wil iets doen aan schijnconstructies, onderbetaling en slechte huisvesting van arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europese lidstaten. In een oproep in De Volkskrant vraagt hij EU-collega's om in actie te komen.

Op zijn analyse valt weinig af te dingen. Het vrije verkeer van werknemers is een groot goed en misstanden ondergraven het systeem. Maar hij signaleert alleen het probleem en biedt geen oplossing. Hij gooit daardoor juist nog wat extra olie op het vuur.

Er is niks mis met arbeidsmigratie. De agrarische sector weet dat als geen ander. In de land- en tuinbouw is 12 procent van de werknemers afkomstig uit Midden- en Oost-Europa. Door schade en schande hebben boeren en tuinders ook leren omgaan met de schaduwzijde hiervan, en is de landbouw op dit gebied verder dan andere sectoren.

Beter dan het tegenhouden van buitenlandse arbeiders is het aantrekkelijk maken voor Nederlandse werknemers om een baan in de industrie, bouw of landbouw te aanvaarden. Met een werkloosheidspercentage van 8,7 procent moet dit toch mogelijk zijn. Maar Asscher kijkt liever naar zijn EU-collega's voor een oplossing. Hij maakt zich er daarmee wel heel gemakkelijk van af. Als de problemen zo groot zijn als hij zegt, moet hij zelf het initiatief nemen.

Laatste reacties

 • alco1

  Jan. Zo werkt politiek. Condomologie is een voorwaarde om op je plaats te kunnen blijven zitten, maar zal tot niets leiden.

 • agratax2

  Jan dat de landbouw garen spint bij de arbeidsmigratie is duidelijk. Het moet ook duidelijk zijn dat er vermoedelijk bijna even veel migranten als werkelozen in Nederland rondlopen. Nu vraag ik me af wat de meest economische oplossing is de huidige of de werkelozen, eventueel onder dwang, aan het werk zetten en de migranten in hun thuisland laten. De nog werkende Nederlander wordt nu elk jaar geconfronteerd met een hogere aanslag belastingen, sociale premies etc. om de werkelozen of moet ik zeggen werkzoekenden in leven te houden. Werkzoekende durf ik niet zeggen want het geboden werk is de dames en heren te min, ze zoeken dus niet echt maar wensen hun passie te volgen. Hoe lang pikt de werkende Nederlander dit nog???

 • alco1

  @agratax. Vraag jij je nog af wat economisch de beste oplossing is?
  Zo we nu bezig zijn leidt tot totale wanorde!!

 • jan van den broek

  voor iemand met een werkloze uitkering is een verzekering gesloten,in de polis voorwaarde is opgenomen dat als er een bepaalde tijdsduur is gewerkt er 80% aan uitkering van het laats verdiende salaris tegen overstaat,eveneens voor een aangegeven tijd.
  Het gros van de Oost-Europeanen werkt met grote inzet, verder is de N.L. CAO minimum inkomen het 4 voudigen waard in hun land van herkomst.Het zou Asscher sieren als hij Marokaanse jongeren die een uitkering ontvangen via de sociale dient aan het werk te krijgen.Of uitkering stoppen.Van deze gastjes.

 • jan van den broek

  Beste Alco 1 en Agratax1 rare namen maar vooruit.
  Ik denk niet dat de politiek onder wetenschappers valt,ik denk verre van dat.
  Zeer lang lullen over bepaalde zaken, niet wetende hoe het er in de praktijk uitziet ,en ook niet tot goede oplossingen te komen.
  Nederland wordt te duur, echter aan landbouw groente en fruit wordt toch verdient door de staat, ik noem ook Marokaanse sociale uitkerings trekkers,deze zijn overbodig misschien kan hier een condomologie een oplossing voor bieden, dit is aanpakken laat die pooltjes maar lekker werken dan kunnen jullie met de rare namen de groente,fruit ,andere landbouw produkten nog betalen.Graag jullie deskundig advies in deze sociale wan orde,op elke afdeling sociale voorziening gemeente.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.