Redactieblog

925 x bekeken

Alpes Mancelles

De Alpes Mancelles vormen een Natura 2000-gebied van bijna 1.200 hectare in Normandië. Toen wij daar deze zomer waren viel mij op dat overal langs de weg bordjes stonden met de aanduiding 'Natura 2000'.

Deze bordjes waren niet geplaatst door het Franse Natuurmonumenten, maar door het Office de Tourisme van Saint-Ceneri-le-Gerei, dat op de lijst van de mooiste dorpen van Frankrijk staat. Wat blijkt: de aanwijzing als Natura 2000-gebied wordt gezien als een sterke impuls voor het aantrekken van toeristen. Ze zijn er trots op. Natuurlijk zijn niet alle vormen van toerisme welkom, geen grote campings, geen motorcrossers. Daarvoor is het gebied te kwetsbaar. Communicatie wordt gezien als belangrijk om het gebied te beschermen. De landbouw is extensief en ook dat is gunstig voor het behoud en de ontwikkelingen van de kwaliteiten van het gebied. Maar er wordt wel degelijk werk van het Natura 2000-gebied gemaakt, zowel in de dorpen rond het gebied, met cafés en informatiegebouwen, als in het gebied zelf, met wandelroutes en dergelijke. Als men Alpes Mancelles op internet opzoekt zijn de treffers vrijwel allemaal van toeristische aard.

In Nederland ligt het allemaal iets anders. De aanwijzing als Natura 2000-gebied wordt door de bevolking vaak als een groot nadeel gezien, het toerisme doet er niets of weinig mee, de bordjes zijn van Natuurmonumenten (en vaak voorzien van 'verboden toegang'). Nu begrijp ik wel dat Nederland een ander land is dan Frankrijk. En dat Natura 2000 ons in zo'n klein land meer in de weg zit dan in een groot land als Frankrijk met plenty natuur. En dat de gebieden in Nederland ook nog niet een goede staat van instandhouding hebben bereikt, waardoor de beperkingen groter zijn. Maar misschien zouden we Natura 2000 toch ook eens meer als kans dan als bedreiging moeten zien. Ook de boeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.