Commentaar

971 x bekeken 3 reacties

Afblijven

De teleurstellende ramingen van het Centraal Planbureau gaan opnieuw leiden tot bezuinigingen en lastenverzwaringen. Het kabinet wil immers de Europese drieprocentsnorm voor het begrotingstekort halen.

Tot ver na Prinsjesdag zal dit onderwerp de gemoederen bezighouden. Waar moet het geld vandaan komen?

Bij landbouw is de rek er uit, stelt LTO-voorzitter Albert Jan Maat. Daarmee heeft hij een punt. De agrosector is al flink geraakt door bezuinigingen. Denk aan de afschaffing van de rode diesel. Ook het nieuwe Europees Landbouwbeleid betekent voor Nederlandse boeren al een flinke aderlating.

Het is voor de landbouwsector te hopen dat deze redenering indruk maakt. Het grootste probleem zit bij de binnenlandse consumptie. Er is geld genoeg in Nederland, maar het wordt opgepot in plaats van uitgegeven. Dat moet anders. Daarvoor is duidelijkheid nodig voor langere termijn - voor de huizenbezitters, voor werkgevers, voor pensioenspaarders. Maar het grote gevaar is dat de focus op de begrotingsnorm opnieuw leidt tot allerlei bezuinigingen en lastenverzwaringen voor sectoren die nu nog goed draaien. Dat zou neerkomen op het paard achter de wagen spannen. De Nederlandse economie leunt immers zwaarder dan ooit op de export en daar draagt juist de agrosector fors aan bij. Afblijven dus - in ieders belang. Aan de landbouwsector de uitdaging om aan te tonen dat dit geen praatje voor eigen parochie is, maar dat een florerende export inderdaad in ieders belang is.

Laatste reacties

 • info48

  De Nederlandse economie leunt zwaarder dan ooit op de export!!!! De NVWA heeft een nieuw elektronisch aanvraag systeem voor veterinaire certificaten t.b.v. export van bv. likstenen, melkpoeder voor kalveren , vitamine's en mineralen enz.
  Het duurt nu +/- 3 weken voor dat je kunt beschikken over een certificaat!!!!!!
  Men brengt nu de berichten elektronisch over met paard en wagen.
  Verbaast dat Nederland het slechtst presterende jongetje in de klas is??????

 • alco1

  Steeds als ik Albert Jan Maat zie denk ik: 'Geen woorden maar daden'
  En hoe komt men er steeds bij dat mensen geld oppotten i.p.v. uitgeven. Door het grote spaartekort bij de banken zijn ze zo voorzichtig geworden met uitlenen! Crisis bestrijding is alleen mogelijk door meer export en minder import. Waar veel politiek zich mee bezighoudt staat ook beschreven in het boek van Henny v/d Most. Om het in het kort te omschrijven: Het geld sneller laten rondcirkelen, dit voelt aan als een verbetering, maar kent zijn grenzen en is zoals gezegd zeker geen oplossing voor de crisis.

 • ikkethuis

  Zie de nederlandse export als voetbal in de championsleak, je kunt winnen, maar we beginnen al met 4-0 achterstand door alle regeltjes en kostprijsverhoogende maatregelen. Enkele jaren geleden nog had nl de agrarische sector niet nodig, want men moest het hebben van high tech en ICT. Na jaren van verwaarloosing en een landbouworganisatie die ook niet sterk heeft opgetreden, wordt de agrarische secter nu opeens gezien als degene die nl uit het slob moet trekken??? We lopen als agrarische sector al lang niet meer voorop, en zijn duurder als omringende landen, hoe moet dit dus??????????????

Of registreer je om te kunnen reageren.