Redactieblog

38 reacties

Wie zijn koe liefheeft…

“Voor mij geen sauna-uitjes meer voorlopig, ik heb mijn eigen stoomcabine”, puf ik, terwijl ik de kaasmakerij verlaat.

Het mag dan wat lang geduurd hebben, maar de zon maakt alle vergeten uurtjes meer dan goed op het moment. En nu onze cowboys eindelijk vakantie hebben komt het ook wel heel mooi uit. De hele dag rennen ze in hun zwembroek rond. Badje in, badje uit en door de koele grondwaterstralen uit de tuinsproeiers. Onze koeien zijn net zo blij. Zij staan zo koel mogelijk in de stal, zonder de brandende zon op hun veelal zwarte vel te hoeven voelen. Maar zelfs binnen komt het niet in de buurt van de voor een koe meest comfortabele temperatuur van 15˚C of minder.

Ik heb medelijden met al die koeien in kale weides zonder bomen voor de broodnodige schaduw. Koeien kunnen nauwelijks via de huid zweten en warmte kwijtraken via hun longen door snel te ademen, valt met dit weer echt niet mee! Ze vinden het prettig in hun ruime en open onderkomen met een hoog dak voor veel ventilatie.

Het grappige is dat ik juist op dit soort hete dagen veel vragen krijg over onze koeien in de stal. Terwijl iedere kaasklant na één minuut uitleg begrijpt dat binnen echt veel fijner is. Maar ik weet wel waar de vragen vandaan komen. De media focussen enorm op de koe in de wei. Een koe in de wei is prachtig, maar is dat beter voor het welzijn van de koe, of voor het welzijn van de burger? Daar kunnen we nog wel even over bomen dacht ik zo.

Het allermooiste voorbeeld kwam van een vriendin. Toen haar buurman, die net een nieuwe stal gebouwd had, de koeien in mei voor het eerst naar buiten liet, gingen er nog geen twintig de buitenlucht in en er was er maar één die een klein sprongetje maakte. De andere ruim tachtig koeien kozen ervoor om binnen te blijven. “Dat betekent dus dat hij het binnen goed voor elkaar heeft!” zei ik tegen haar. Wanneer je objectief naar weidegang kijkt, zonder alle valse sentimenten erbij te betrekken, kom je al gauw tot de conclusie dat het binnenhouden van koeien in heel veel gevallen zo gek nog niet is. En de koeien verdwijnen heus niet allemaal uit de Nederlandse weides. Maar liever wel bij tropische temperaturen.

Laatste reacties

 • antibioticasyndicaat

  Domme vraag misschien: Waarom staan er eigenlijk zo weinig bomen in de wei?

 • @meelmuisje

  Ga maar eens een keertje meehelpen bij een boer die moet hooien of inkuilen, antib. Zou goed zijn voor alle mensen die zo ver van het echte landleven zijn weggegroeid dat ze alleen nog vooroordelen hebben. Meehelpen aanpakken en voor de verandering eens begrip tonen in plaats van de beste stuurlui spelen.

 • joopi

  De koetjes kunnen ook prima s nachts naar buiten of in de vroege morgen, dit warme weer is inderdaad geen weer om ze overdag weg te laten bakken

 • schoenmakers1

  de koetjes kunnen prima altijd op stal staan, zelfs bij bedrijven die beweiding toepassen staan ze het grootste gedeelte van het jaar op stal, dus gewoon zorgen dat de stal in orde is en het welzijn is gewaarborgd

 • kleine boer

  Bij ons stond de deur open kunnen kiezen naar binnen of buiten dag en nacht. ruime stal vond het zelf lekkerder in de stal dan in huis maar de koeien gaan gewoon op het heetst van de dag naar buiten zo'n beetje de zelfde tijden sjokken ze op en neer de wei in net als anders. Jong vee kan onder bomen maar daar liggen ze vaak smorgens en niet overdag dan gaan ze beweiden en later weer terug onder de bomen. Mensen die gewoon beetje aant het werk zijn hebben het ook heet maar verder nie veel aan de hand. Ga je stil zitten ga je kapot... Kijk maar op kamertemperatuur meter dan denk je als je in huis loopt lekker fris binnen toch 25 gr maar dat is 8 minder dan buiten is het in de winter 25gr denk je sjonge wat is het heet binnen kachel maar stukje terug zetten.

 • j.verstraten1

  ik vind weidegang schitterend. Onze koeien niet ( meer) Doe ze sinds een week of 2 ''s nacht naar buiten want overdag was helemaal hopeloos. 's avonds is de voerbak leeg en willen ze wat te vreten hebben dan moeten ze grazen. Als ik dat niet doe..... Vroeger was het makkelijker. Klaar met melken, koeien in de wei, draadje dicht. Nu met robot is het binnen te goed wanneer de tafel altijd gedekt is.

 • trijnie

  Eén boom in een hoekje van de wei maakt het maaien heus niet zo moeilijk en dat hoekje gras minder opbrengst daar hoeft een boer ook niet wakker van te liggen. Iedereen die een beetje oplet, ziet de schapen, pinken en paarden, als ze de keuze hebben , met dit weer onder een boom liggen.
  Misschien moeten de eigenaren van vee maar eens een half uurtje in de brandende zon gaan zitten. Het is pure dierenmishandeling om niet voor schaduw te zorgen.

 • jaapjo

  Het lekkerste gras groeit niet onder een boom trijnie

 • schoenmakers1

  de schaduw is in de stal, daar horen de dieren ook thuis als het goed voorzien is trijnie, dat is de ultieme zorg voor het dier

 • farmer135

  gewoon op het heetst van de dag even naar binnen, want als alle koeien onder die ene boom moeten gaan staan.......

 • hoving1

  trijnie,bezoek een veehouderij op een warme dag

 • jordi 1455

  dan is die boom zo dood.

 • Mozes

  Toen ik nog koeien in de wei had viel het mij op dat het gedrag van koeien meer voer dan weer gestuurd is. Als ik een frisse wei had met etgroen van de goede lengte en er was voldoende zon geweest voor suikervorming in het gras, gingen de koeien graag de wei in, weer of geen weer. Als ik een wei had waar ze al een paar dagen ingelopen hadden en wat te lang was geweest en daardoor vertrapt kwamen ze zo teruglopen naar de stal, hoe mooi het weer ook was. De koe is van nature een prairiedier die het weer accepteerde zoals het is maar zijn gang vooral laat bepalen naar de plek waar het beste voer te vinden is.
  Even terzijde: hier ligt ook het probleem met de OVP waar de dieren geen mogelijkheid hebben naar andere gebieden te trekken met beter voer.
  Weer gestuurd gedrag zie je bij koeien vooral in de herfst wanneer ze bij regenkoude gure wind graag de beschutting van een houtwal opzoeken. Ook dit schijnt op de OVP niet mogelijk te zijn.

 • alco1

  Burgers die in het voorjaar koeien zien springen in de wei, denken dat dat een teken is van blijheid om uit de stal te zijn. Het is slechts een teken van verandering. Je ziet ziet ze ook springen en rennen op de voerdeel als er een hek per abuis los is gelaten.

 • trijnie

  Dit zijn allemaal excusus om geen lapje grond op te offeren voor het welzijn van het dier.
  En niet iedere veehouder heeft de grond bij huis. Hier loopt nog heel veel vee inde weide dat met geen mogelijkheid naar binnen kan.
  Daarbij zijn de bioboeren verplicht hun koeien naar buiten te doen.

 • alco1

  Kijk mozes, daar geeft trijnie duidelijk aan waar het lto tekort geschoten is. De onwetende burger zoals trijnie denken dat het buiten zijn van de koeien beter is voor het welzijn. Dit komt door gebrekkige informatie van o.a. het lto. Deskundigen weten wel beter. Alhoewel we er wel voor zijn vanwege het imago.

 • Mozes

  Denk je alco1 dat je met informatie hier wat aan kunt veranderen?

 • trijnie

  Alco, waarom heb je de pest aan trijnie? Heb ik je soms om het één of ander gegriefd?

 • alco1

  @trijnie. Waar komt dat woord 'pest' vandaan. Staat dat soms vooraan in jouw vocabulaire? Ik reageer slechts op de onwetendheid van heel veel mensen!
  @Mozes. Zeer zeker denk ik dat. Net als opvoeding. Slechte opvoeding geeft meer ontsporingen.

 • trijnie

  Alco, dat jij een hekel hebt aan burgers op het platteland daar ben ik allang achter. Je probeert mensen monddood te maken door ze neer te zetten als onwetend en achterlijk. Maar na zowat 40 jaar tussen de boeren en boerenfamilie
  Ben ik niet zo onwetend als jij steeds suggereert.
  Ik heb alleen een andere visie op sommige dingen. En voor mij is rijkdom niet zaligmakend. Ik werk om te leven en dit wil ik doen op een manier met respect voor alles en iedereen en alles wat groeit en bloeit.
  En mijn moeder( boerendochter) heeft me daarin voorgeleeft.

 • alco1

  Trijnie. Weer zulke woorden van 'hekel en achterlijk'. Ik zit als enigste boer hier tussen allemaal burgers en als jij er daar ééntje tussen kunt vinden die mijn manier van bedrijfsvoering bekritiseerd moet je lang zoeken. Ik ben zelfs een gangmaker in de buurt. Natuurlijk hebben we altijd veel gespreksstof over het boerenleven en de onwetendheid daarin is bij hen prima uit te leggen.
  Als je er behoefte aan heb wil ik je nog wel een keer mijn tel. nr. geven. Als dat geen teken van ontvankelijkheid is dan weet ik het ook niet meer.

 • trijnie

  Alco, ik zal er over denken maar ben nog enigszins kopschuw en wie weet waar je wel helemaal zit in nederland. Als ik aan je denk dan zie ik een oude, gepensioneerde Groningse herenboer voor me, maar ik kan het mis hebben, want je schrijft nog over een bedrijf.

 • alco1

  Slechte mensen kennis trijnie. Als je wilt weten wie en wat ik werkelijk ben, zou ik mijn tel. Nr maar even vragen.

 • trijnie

  Alco, misschien kunnen jonge heren zich gedragen als een bezadigd mens.....
  Maar ik moet je eigenlijk niet plagen, het is ook maar een geintje.

 • alco1

  @trijnie. Je moet toch maar even bellen. nr. 06 27273345

 • trijnie

  En alco, wat zou je me dan uit te leggen hebben?..

 • alco1

  Ik kan gewoon dingen zeggen die hier beter niet opgeschreven kunnen worden.
  Een belletje kan nooit kwaad waarbij ik je niets heb uit te leggen, maar jij er wel achter kunt komen hoe ik in het leven sta.
  Als je niet belt dan zie ik je bemoeienissen op dit forum als een soort ruiing.
  Ook @mozes mag er gerust een belletje aan wagen. We zijn het niet altijd eens, maar je duidelijke manier van uitleg boeit me en maakt me nieuwsgierig wie daarachter zit.

 • trijnie

  @alco, de zin: de : in als ik niet bel zie je als bemoeienis en ruiing van mij op dit forum geeft aan dat je geen respect hebt voor een ander zijn / haar kijk op de dingen.
  Mijn gedachten over een koppige, autoritaire, groninger herenboer zijn zo gek nog niet.
  En ik ben heel blij dat ik nog geen contact met je heb gelegd want ik denk dat het dan hard tegen hard zou zijn gegaan.Ik lijk misschien wel een eitje maar ik kan ook heel hard en consequent zijn.
  Het kwetst me dat je me een opruier noemt, terwijl ik zoveel mogelijk begrip probeer op te brengen voor alle boerenzaken hier op dit forum.
  Goed, bij deze zijn we uitgepraat.

 • alco1

  Och bij @Ruben trok je je ook al terug als je ware bedoelingen naar buiten dreigen te komen.

 • Piet, Midden-Europa

  U bent geen eitje Trijnie, u kunt en durft uw mening verwoorden !!!... Als ik het goed begrepen heb is dit forum daarvoor bedoeld !!!... Schoolmeesters (alco1) denken altijd dat alleen zij !!! gelijk hebben, helaas pindakaas dat is gelukkig niet waar !!!...

 • alco1

  @Piet. Als schoolmeesters twijfelen kunnen ze beter een ander beroep kiezen.
  Het is trouwens een moeilijk vak om mensen als trijnie, die zich boos maakt, omdat Franse kwark niet uit Frankrijk komt en Parijse worteltjes niet in Parijs geteeld worden, uit te leggen hoe dat komt.

 • trijnie

  Ach alco, hou toch op, ik maak me daar helemaal niet boos om.
  Ik wil alleen maar weten waar mijn eten vandaan komt. Ik heb geen hekel aan buitenlandse produkten maar ik vind het onnozel en verkwistend om produkten die dichtbij ge produceert worden van km ver weg te halen. Mij buurman melkt koeien, moet ik dan melk uit verweggistan laten komen met vervuilende vrachtauto's of vlees uit de Oekraïne? Of brocolie uit China?
  Moedertje aarde is me gewoon te lief om zo mesjokke te zijn.

 • abtje

  We hebben gewoon geluk, Alco1, dat er geen boeren in boerenkool zitten.
  Trijnie, je hebt wel gelijk , maar de globalisering hou je er niet mee tegen. Tuurlijk heeft dat veel nadelen, maar zeer zeker ook veel voordelen.
  Het is vaak maar net wat je wil zien.:-)

 • trijnie

  Abtje, ik hou het voorlopig maar bij de wereldwinkel voor koffie en thee en een cadeautje voor deze of gene. En voor de echte 'boerenprodukten' heb ik het toch liever van dichtbij. Enne..... die boerenkool verbouw ik zelf en ik heb er alleen maar rupsen in zitten die me soms teveel vreten.....

 • Mozes

  Hoe los je het probleem met de rupsen op?

 • Mels

  Decis tegen beessies,problem solved......Maar een beetje spiritus en zeepsop doet ook wonderen.........

 • trijnie

  Ik heb 2 handen, maar als het niet zo erg is, laat ik ze ook wel zitten.Als het koud wordt gaan de rupsen weg en groeit de kool nog door en zo heb ik nog genoeg over. En ik hoef er niet van te leven, een tuinder kan dit natuurlijk niet maken.
  Dit voorjaar zaten er heel veel rupsen van het groot koolwitje op de overblijvende judaspenning. Mooi laten vreten en nu zijn er extra vlinders.

Laad alle reacties (34)

Of registreer je om te kunnen reageren.