Boerenblog

3164 x bekeken 14 reacties

Wereldboeren ontmoeten elkaar

Waar Boerderij.nl al niet goed voor is. Boeren uit Kazachstan, Canada en Nederland ontmoeten elkaar.

Het begon zo'n vijf jaar geleden toen Arie Maas reageerde op een van mijn blogs. Er ontstond rechtstreeks contact. Bij dat heen en weer schrijven kwamen we erachter dat we zaaigoed van soja voor dezelfde firma, Prograin in de Canadese provincie Quebec, hadden geteeld. Hij in Kazachstan en ik in Quebec. Toen ik vier jaar geleden naar de landbouwbeurs Agritechnica in het Duitse Hannover ging, bleek Arie daar ook naar toe te gaan met z'n zoon Jan Willem. Dus spraken we af elkaar daar te ontmoeten. We bleven vervolgens regelmatig schrijven. Dat deed ik inmiddels ook met Han van Riel, Anton van Engelen en Bert van Lier. Intussen is Han van Riel met z'n vrouw al eens bij mij thuis geweest en ik bij hen. Op deze manier is ook het contact met Jan Zonderland tot stand gekomen. Ook wij zijn al bij elkaar op bezoek geweest.

Dezelfde gedachten
Op een blog die ik schreef kwamen reacties, onder andere van ‘Mels’. Het viel me op dat hij en ik vaak op dezelfde gedachtenlijn zaten. Dus ook tussen ons ontstond rechtstreeks contact. Mels, eigenlijk Melle, is pootgoedteler en heeft interesse in de aardappelteelt in Canada. Onvermijdelijk kwam hij met vragen over de provincie Prins Edward Island, ooit het mekka van de Canadese aardappelteelt en de plaats waar Arie Maas begin jaren tachtig ook heeft geboerd. Dus bracht ik Melle met hem in contact.

Eiland
Prins Edward Island is echter zijn bevoorrechte positie aan het verliezen. Als aardappelteler zit je er echt letterlijk op een eiland. Ver weg van dichtbevolkte gebieden en grote steden. Transport wordt steeds duurder en daarmee verslechtert de concurrentiepositie van het eiland. Je ziet nu ook in andere streken in Canada de aardappelteelt opkomen. Interessante kost voor Melle, die intussen met z'n vader een week door Canada reisde. Ze bezochten de oostkant van Ontario, Quebec, een gedeelte van New Brunswick en natuurlijk Prins Edward Island. Samen zijn we naar een enthousiaste pootgoedtelersfamilie bij ons in de buurt geweest.

Ontmoeting in Nederland
Nu was ik toevallig even in Nederland en Arie ook. Melle wilde Arie wel eens ontmoeten, dus dat is onlangs gebeurd. Onze vrouwen waren er ook bij, behalve de vrouw van Arie. Zij was in Kazachstan gebleven. Dus daar zaten we dan in de tuin bij de zoon van Arie in de Betuwe. Het was gezellig en leuk om zo over plaatsen en dingen te praten. Woon je zo ver uit elkaar en voelt het direct toch zo vertrouwd.

Foto

 • Wereldboeren ontmoeten elkaar
 • Wereldboeren ontmoeten elkaar

Laatste reacties

 • Mels

  Daar staan we dan met onze koppen op de boerderij site. Keurig verwoord Ed. Het is zoals je het zegt. Wildvreemden voor elkaar tot je elkaar in levende lijve ziet.

 • Flyinghollander

  Ed, inderdaad via blogs leuke contacten op mogen doen.

 • agropak

  Ed leuk verhaal, bedankt.
  Vrgr
  Arie maas

 • agratax2

  Ed mijn ervaring is;' Boeren over de hele wereld spreken een taal die ze allemaal begrijpen en hun beweegredenen om boer te zijn zijn gelijk'.

 • prinslander

  Hoe gaat het eigenlijk met de Belgische Blogger in Hongarije. Feliers ?

 • Hodalen

  Wat een leuk initiatief !

 • Flyinghollander

  Patrick gaat het goed mee iedergeval, mailen wel eens.

 • The Hulk

  Prinslander u vroeg iets ??

  Met de Belg gaat het eerder zeer goed al zal dat voor velen niet echt dudielijk wezen met de manier van werken (naar buiten toe) in H op heden , al verschilt dat niet echt veel van 3 jaar gelden.
  Er word enkel iets anders gewerkt niet zo zeer de ha arealen zijn belangrijk de grondsoort grondkwaliteit en de opbrengst primeren. Dat leid tot een veel duurdere aanpak met eigen kapitaal . Zo koste in de beginnen 1 ha mais 300 euro vandaag word dat 8-900 euro. De gewasbescherming word ten top gedreven met de aanwezigheid van een zelfrijdende Hagie spuit (www.hagie.com) zo werd vorige zaterdag de maiskever bestreden in bloeiende mais . Door de hitte zal een Hagie nitrogeentoolbar pas volgend jaar zijn effectieve intrede doen . Door een gedreven Belgisch meststoffenprogramma met Belgische bodemontledingen en Belgische kwaliteitsmeststoffen staat de mais dan ook nog eens op heden biezonder scherp met een wereldprimeur er bovenop namelijk uitgestoelde mais met 5 vollegraankolven per gezaaid zaadje . Mais stoelde uit met 3 stengels die dan ook nog eens graanvolle kolven gaven , dit laatse is het speciale.

 • The Hulk

  En zoals in de voetbal een tarnsferperiode geldt , is bij ons de jacht op goede grond ook geopend in deze periode , enkel met het loeihete soms kurkdroge klimaat zoals op heden dit moment 36,8 graden celcius is waakzaamheid geboden en grote ha arealen steenvast uitgesloten , goede grond en een gezonde (eigen)beurs in de grond lijkt mij altijd beter dan die mannekes met duizend(den) ha en mais niet eens zo hoog dan de cabinevloer van een (....)maishakselaar.
  Ik ben niet jaloers van die zovele Hongaren die hun graan zien wegvliegen naar de integratoren zoals IKR KITE enz . dit nog voor ze er zelf zouden mee wegkunnen met eigen vracht. Net zoals in de voetbal een transfgerperiode geldt , geldt er bij ons op dit moment een periode waar bijkomende goede gronden worden gezocht en gehuurd. Maar grote arealen zijn uit den boze 1ste wat telt is een gezonde eigen beurs in de grond . En gelet op het harde loeihete en kurkdroge klimaat zoals op heden hier 36,8 graden celcius is akkerbouw hier meer en meer een pokerspelletje met het klimaat.

 • The Hulk

  Maar niettegensaande dit alles lukt het ons eindelijk na zoveeljaar om eens aan vakantie en een ferrari te gaan denken . Haast wekelijks lukt het ons deze zomer om de hipste beachclub van Knokke Belgie te bezoeken (monroe beach Knokke)
  En hopelijk komt er wat meer tijd om de oude draad weer op te nemen met die RASECHTE bloggers overal ter wereld.
  het gaat jullie allemaal goed,

  grt,

  Patrick Feliers

 • Piet, Midden-Europa

  Leuk Ed, 'k heb je nu op de foto's gezien. Lees jou reactie's graag !, 't hebt meestal handen en voeten. Daar kunnen wij wat mee !!!... Want het is zoals agratax1 schrijft ; wij spreken allemaal dezelfde ''boeren'' taal en onze beweegrededenen zijn het hetzelfde. Alleen onze omstandigheden kunnen zeer verschillend zijn. Desondanks kunnen wij toch van elkaar leren, dat boeit mij zeer !!!... Groeten uit Polen

 • Jan Zonderland

  Hey Ed, leuk verhaal en ik vind het ook nog altijd erg leuk dat ik jou via dit medium heb mogen leren kennen. Al die discussies die we al via de telefoon gevoerd hebben, daar geniet ik van. Ik zou ook erg graag eens kennis maken met andere wereldbloggers, wie weet komt het ooit zover.
  Take care Ed en de groeten ook aan Margot.

 • erpelteler

  Jan Z, zo was het toch ook boerderij.nl dat ook ons in contact bracht, als telers met overeenkomende interesses maar toch zulke verschillende bedrijven, oost vs west, aardappelen vs uien, en beide suikerbieten, allebei bezig het beste eruit te halen. Even kijken in andermans keuken is altijd leuk. Als er dan ook nog een mooi ondernemers verhaal achterzit is dat prachtig.

 • Jan Zonderland

  Inderdaad Erpelteler, en dat is voor mij ook een van de redenen dat ik dat bloggen zo leuk vind. Je komt in contact met mensen die ook net zo open minded zijn als jezelf en naast dat dat erg leuk is kun je ook van elkaar leren. Daarom is het jammer dat we van enkele oudgedienden niet veel meer horen (lezen)

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.