Redactieblog

811 x bekeken 2 reacties

Wachten op een kerend tij

De ontwikkeling van transgene gewassen zou wel eens van levensbelang kunnen zijn voor de overleving van de mensheid. En toch zijn de biotechnologiebedrijven van deze wereld er niet in geslaagd de Europeaan ervan te overtuigen dat genetische modificatie van veevoer- en voedingsgewassen goed is.

De politieke en maatschappelijke weerstand is zo groot, dat zelfs een gigant als Monsanto nu het bijltje erbij neerlegt. Er wordt niet langer energie gestoken in de ontwikkeling van transgene gewassen voor de Europese markt.

Over de introductie van transgene gewassen en de communicatie daarover is al veel gezegd. Dat Monsanto een maissoort op de markt bracht die bestand was tegen een bestrijdingsmiddel (van Monsanto) werd niet bejubeld als een wetenschappelijk hoogstandje, of een winst voor het milieu. Het bedrijf kreeg te maken met weerstand in alle regionen met argumenten die varieerden van 'machtsmisbruik' tot en met 'voor God spelen'.

Wetenschap en bedrijfsleven hebben te lang in de veronderstelling geleefd dat ze de onmiskenbare voordelen van biotechnologie wel konden uitleggen. Zo zit de wereld echter niet meer in elkaar. De publieke opinie is vaak niet op feiten gebaseerd, maar op gevoelens en emotie, gevoed door actiegroepen en opiniemakers, klein in getal, maar groot in volume. Daar kun je van alles van vinden - maar het is een feit waar ook de Monsanto's van deze wereld niet omheen kunnen. Het bedrijf doet er goed aan het niet te winnen gevecht niet langer aan te gaan. Wachten op een kerend tij is het best.

Laatste reacties

  • ed12345

    ik denk dat vooral een kweste is van hoeveel heeft het gemiddelde gezin te besteden in w Europa en japan is er veel vraag en aanbod van biologisch ,men heeft er blijkbaar geld voor,in n. America is beslist minder vraag naar biologisch het wordt als te duur ervaren. Ik denk ook dat het besteedbare gemiddelde inkomen ook de reden is van het GMO product accepteren .Bij de boeren denk ik dat het NO TILLen MINIMUM TILL de hoofd oorzaak is van de snelle opmars van RR mais ,soya,koolzaad en andere gewassen

  • Mels

    Idd ed,ik denk ook dat het niet alleen aan de koop kant beken moet worden maar ook in de productie kant. No of minimum till is veel goedkoper dan eindeloos grondbewerken en als je dan ook nog toe kan met onkruid bestrijden met RR dan is het helemaal goedkoop.

Of registreer je om te kunnen reageren.