Redactieblog

7 reacties

Technisch weer

De moderne landbouwtechniek blijkt moeilijk uit te leggen aan niet-ingewijden.

Het is al een poosje technisch weer. Dat is weer waarbij je als kantoorwerker maar beter een klus buiten kunt zoeken. Zeker als je zoals ik de hele dag les staat te geven, naar een computerscherm zit te kijken of zit te vergaderen. Dat laatste liefst zo min mogelijk, want het is een inefficiënte tijdsbesteding. In het kader van het technische weer zag ik deze week kans bij een boer op bezoek te gaan. Er moesten tv-opnames gemaakt worden over het ontbreken van fatsoenlijk internet in het buitengebied. Waar kan dat beter dan bij een hightech boer met melkrobots?
Omdat de tv-ploeg te laat was, had ik alle tijd om op de boerderij rond te kijken. Begin jaren tachtig was de boer met 70 koeien naar het Noorden gekomen om te melken op 35 hectare. Hij had nu 100 hectare en was op weg naar 200 koeien. De oude ligboxenstal, die vijftien jaar geleden al eens verbouwd was, werd nu gedegradeerd tot jongveestal. Erachter verscheen een grote nieuwe stal voor de beoogde 200 koeien. Een normaal model, hoewel de boer liever een serrestal met een doorzichtige zijkant had gehad, zodat de mensen vanaf de straat de koeien konden zien. De lokale gemeenteambtenaar vond dat een strak plan, maar de provinciale welstand en de gedeputeerde wilden er niet aan. Te modern en te afwijkend. Nu kwam er een gewone stal: 6 meter hoger dan de oude, en er pal tegenaan. De boer en ik waren het er snel over eens dat dat nergens naar leek; hij verwachtte dan ook heel wat klachten zodra de buurt kon zien wat er werd gebouwd.
Van binnen werd de stal hypermodern. Er was innovatiesubsidie aan te pas gekomen. Er kwam veel rubber op de vloer, elektronica erboven, en eronder natuurlijk grote kelders. Het bleek dat die niet alleen voor mest waren, maar ook voor bluswater. Dat was in de omgevingsvergunning opgenomen, omdat er onvoldoende water in de buurt was. 90 kuub moest er in voorraad zijn. Hoe de brandweer dat water onder een brandende stal vandaan tapt, is me niet duidelijk.
Inmiddels was de cameraploeg gearriveerd. Trots legde de boer alles nog een keer uit. Over mengvoerwagens, videobewaking, op afstand verhelpen van storingen in apparaten, automatische melkinstallaties en continu melken. De Hilversummers knikten geïnteresseerd en niet-begrijpend. Er leek hen pas een lichtje op te gaan toen het woord ‘melkrobot’ viel. Bij de volgende vraag bleek het licht echter al weer gedoofd. Of de boer niet even een koe kon melken, voor de leuke beelden. De boer legde opnieuw uit dat de koeien door de robot gemolken werden en niet door hem persoonlijk. Spraakverwarring alom. De kloof tussen moderne landbouw en stedelijke romantiek had niet duidelijker in beeld kunnen komen.

Laatste reacties

 • somporn

  Daarom staat de gewone burger ook zover van de waarheid af omdat die totaal geen beeld heeft wat er zich in de landbouw afspeelt.
  Daar maakt een organisatie zoals wakker dier dankbaar gebruik van.
  De oplossing zal zijn meer openheid van zaken geven en de gewone burger voorzien van informatie.
  Laat het klokhuis opnamen maken zodat de jeugd zich er een beeld kan bij vormen van waar en hoe de melk vandaan komt.
  Daarom openheid zodat de burger kan zien dat de landbouw en veeteelt het goed voor hebben met beleid en dierenwelzijn zodat er een weerwoord komt op de leugens van wakker dier.

 • Romeijn

  Heb jij het wel begrepen Dirk? De Hilversummers hadden het allemaal goed door: bij blikseminslag raakt de apparatuur zo ontregeld dat je dan al die koeien met de hand zal moeten melken...
  Hoe kwetsbaar kan je jezelf maken?

 • geen boer

  Romeijn jij typt dit vanuit je grot, gehuld in berenvellen?
  Ik denk dat deze boer minder kwetsbaar is voor stroomstoringen dan jij in de Vinex hoor. Robotboeren hebben vrijwel allemaal een aggregaat achter de hand, traditionele melkers trouwens ook steeds meer.

 • Romeijn

  @ geen boer: bij blikseminslag heb je met inductieschade niets meer aan stroom of internet...

 • marten87

  Och vervelend, net niet aan gedacht op een projectje van 1,5 miljoen bliksembeveiliging mee te leveren...

 • Romeijn

  Moet ik hier nog gaan uitleggen wat inductieschade is of google je dat zelf even?

 • marten87

  Google zelf ook eens verder naar de beveiliging daarvan?

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.