Redactieblog

1647 x bekeken 5 reacties

Snavelkappen

Begin juni kondigde staatssecretaris Dijksma aan dat enkele ingrepen bij pluimvee binnen afzienbare tijd worden verboden, waaronder het behandelen van snavels. Dat verbod wordt volgens Dijksma 'drie jaar eerder ingevoerd dan oorspronkelijk beoogd', in 2018 in plaats van in 2021.

In de jaren 90 is al besloten dat het 'snavelkappen' in 2001 zou worden verboden, maar dat verbod is dankzij 'veehoudervriendelijke' kabinetten en dito Kamermeerderheden verschillende keren uitgesteld, zodat uiteindelijk 2021 als eindjaar gold. Tegen die achtergrond doen de woorden 'eerder ingevoerd dan oorspronkelijk beoogd' wat merkwaardig aan.

Dat uitstel heeft zijn redenen: stoppen met snavelkappen kan leiden tot verenpikkerij en zelfs kannibalisme, en het is nadelig voor de concurrentiepositie. Toch is het een zwaktebod dat sector, wetenschap en overheid in een kleine twintig jaar geen kans hebben gezien om een alternatief te ontwikkelen voor een systeem waarbij fysieke ingrepen bij de dieren noodzakelijk zijn. Dit geldt trouwens niet alleen voor de pluimveehouderij.

Er is een beweging gaande in de richting van meer diervriendelijke productiesystemen, maar echt van harte gaat het niet. De concrete stappen op dit gebied zijn vaak min of meer afgedwongen door de overheid of door andere partijen in de keten.

Vanuit de sector wordt vaak nogal defensief gereageerd op kritiek op het punt van dierenwelzijn. Op de website van Boerderij worden zulke critici - samengevat - afgeschilderd als 'emotionele, onwetende intellectuele dromers, die de hardwerkende veehouder het brood uit de mond stoten'. Zo'n benadering is niet bevorderlijk voor de gewenste maatschappelijke dialoog over de veehouderij.

Het is begrijpelijk dat veehouders afwijzend reageren op kritiek op hun werk en op maatregelen die geld kosten, maar ze zouden ook zichzelf de vraag moeten stellen of ze - collectief en individueel - hun verantwoordelijkheid als houders en hoeders van dieren de afgelopen decennia voldoende zijn nagekomen en of ze zich niet te veel hebben laten leiden door technische en economische overwegingen.

Laatste reacties

 • bankivahoen

  Alleen wie betaald die bepaald, zoniet dan kan ook Cees blijven roepen wat ie wil ! Wat wordt de sector toch moe van al die roeptoeters aan de zijlijn , nog even en ze mogen over de grens gaan schreeuwen want dankzij oa hen houden we hier geen pluimveesector meer over ! Jammer dat het aantal mensen dat meent de wijsheid in pacht te hebben nu al velen male groter is als het het aantal bedrijven in de primaire sector zelf !

 • l coumans

  ja bankivahoen inderdaad wie betaald bepaald,en zo simpel is het U vraagt wij draaien.

 • trijnie

  Ik zou het niet mooier kunnen zeggen.
  Maar........jammer genoeg gaat het niet helemaal op. Ook de consument wordt dom gehouden. Kocht deze ochtend Franse kwark, komt echt niet uit Frankrijk maar waar dan wel staat er niet op. Moet je eerst een tel.nr. bellen.
  Waarom niet meer openheid over de herkomst van'produkten?

 • alco1

  Cees. Met zo'n zin: Dat critici door ons afgeschilderd worden als emotionele onwetende intellectuele dromers, komt hard aan. Veel mensen krijgen tot treurens aan toe uitleg over allerlei onderwerpen, maar vaak blijkt dat men niet ontvankelijk is. Dit ontlokt bij sommigen bovenstaande opmerkingen.
  Ook is er wel degelijk heel veel veranderd in alle sectoren ter bevordering van het welzijn, omdat de boer daarin ook zelf actie onderneemt, want welzijn scoort ook in de portomonee. Nogmaals. Kritiek op ons werk is altijd welkom, maar het moet wel gefundeerd zijn en geen opruiing.
  @Trijnie. Sommige mensen snappen nog niet eens dat 'Parijse worteltjes echt niet uit Parijs komen.

 • trijnie

  Ha, ha goed alco, mijn schoonmoeder van 98 jaar moest ik laatst helpen met het invullen van haar menukaart in het verzorgingshuis.
  Staat er op de kaart: prinsesseboontjes. En hoewel ze nog goed bij de pinken is, wist ze niet wat het was. Waarom ook niet gewoon sperziebonen, moeilijk doen terwijl het makkelijk kan.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.