Redactieblog

28 reacties

Reactie op reacties

Zoveel verschillende reacties op mijn blog van vorige week, dat ik even moet reageren. Allereerst of het verhaal over Hans, die botste met toeristen, 'echt' was.

Daar werd ik een beetje boos om. Als je zoals wij in een gebied woont waar recreanten het platteland overspoelen, dan maak je veel meer mee dan Hans nu. En niet alleen van jonge stadse mensen. Ook ouderen, nu veel meer onderweg op de elektrische fiets, kunnen er wat van. Ze nemen echt bezit van de weg en kijken geen kant uit.

De tegenstellingen kwamen in de reacties ook sterk naar voren. Van 'niks mee te maken', tot 'een gesprek aangaan'. Ik vraag me dan wel af hoe je daar altijd tijd voor moet vrijmaken. Je bent aan het werk en dat zien de mensen toch? Je mag minstens een beetje begrip verwachten.

Jammer vond ik het dat op de essentie, die ik kennelijk niet goed heb beschreven, niet werd ingegaan. Dat is de scheiding tussen de bestemming van de grond. Je moet in mijn beleving landbouw, natuur en recreatie duidelijk scheiden. Dat krijg je minder botsingen tussen de groepen mensen die er werken of zich vermaken. Met als gevolg minder wrevel en meer begrip.

Daar zijn we allemaal bij gebaat. Ik benadruk dit nog eens speciaal, omdat de komende jaren cruciaal zijn voor de vorming van de natuurgebieden, de recreatie en schaalvergroting van de landbouw. Als wij op ons bedrijf in 2015 richting de 300 koeien gaan, dan is dat de hoofdzaak. En niet geharrewar of overleg met natuurvorsers of toeristen, die denken dat de hele wereld van hun is.

Tot slot dan Zonderland, die me wees op een storende stijlfout in mijn blog. Dank. Ik probeer het zo goed mogelijk te doen, maar ja, soms gebruik je net een verkeerd woord. Wouter van der Weijden, van het Centrum van Landbouw en Milieu zal dat zeker wijten aan mijn leeftijd. Hij schrijft een tikkeltje genieperig dat ik de oudste blogger van de Boerderij ben. Dat weet ik niet, maar zeker is dat hij en ik maar weinig verschillen in jaren. En een belegen bestuurder is er eentje met veel ervaring, maar behoeft niet oud te zijn. Zoals Jan Cees Vogelaar. Dit voor Wouters informatie.

Laatste reacties

 • ruud.peys1

  kijk eens naar de situatie in Engeland waar je juist overal vrij door de natuur en vaak ook tussen de koeien en schapen door kunt wandelen. Komt wel eens tot conflicten, ook tussen koe en mens, maar over het algemeen gaat dat allemaal prima.

 • jaapjo

  In Engeland moeten de boeren wandelpaden gedogen,ik denk dat u dat een beetje door de ogen van een burger ziet

 • Romeijn

  Je kan de bestemming van de grond wel duidelijk scheiden; dan nog is het stuk tussen jouw hek op de dam en de weg openbaar toegankelijk. Strikt juridisch heb je alleen recht van overpad over gemeentegrond. Op zich moet het geen probleem zijn dat mensen die grond een momentje gebruiken. Hoe mensen reageren op je verzoek hangt vooral af van hoe je ze benaderd. De grondtoon van dit betoog roept dan ook bij de meeste Nederlanders een sterke weerstand op. Dat komt omdat die niet overeenkomt met de verwachtingen van de burger.

 • Bison

  Nou Romeijn ik vraag me af wat jij zou zeggen als er touristen of zo bij jou net voor of in de doorloop van de voor of achtertuin ff gaan ztten picknicken.

 • leon5

  het gaat helemaal niet om dat ene stukje grond maar om het onbegrip van sommige mensen. als mensen je gewoon je werk laten doen en je een beetje waarderen waren er al zoveel problemen uit de wereld!

 • Elevage

  gewoon normaal omgaan met elkaar, even uitleggen wat jij als boer wil en waarom. Dan ontstaat er ook meer begrip.
  De meeste onbegrip ontstaat doordat mensen niet voldoende kennis hebben. Dus een korte bijspijkercursus is dan de beste methode.
  Neem even 5 minuten, leg uit hoe alles in elkaar zit, en dan kun je weer aan het werk en de picknicker kan weer verder eten.
  Allemaal even tot 10 tellen dus!!!

 • deer123

  en ja hoor in de USA mag je ook gewoon door een boer zijn land lopen,
  alleen dan kun je hem tegen komen met een Winshester ;-)

 • @meelmuisje

  De ideale blogger heeft geen leeftijd en reageerders die over een woord struikelen vatten de inhoud van de blog niet.

 • trijnie

  Vergaderboer zit waarschijnlijk nooit op de fiets. Schrijf er ook even bij hoe vaak die ouderen en andere fietsende mensen waaronder kinderen, af moeten stappen en de berm in moeten omdat er weer eens een joekel van een trekker vaak met aanhanger de kleine weggetjes onveilig maakt. Het kan niet anders, dat weet ik ook wel, maar denk potverdrie niet alleen vanuit je eigen situatie. Het platteland is van iedereen!

 • jordi 1455

  @trijnie aangezien de combinaties binnen de wettelijk maximum maten zijn valt het het voertuig niets te verwijten en als een voertuig niet voor jou kan uitwijken moet je zelf uitwijken. Als het platteland voor iedereen was zoals jij zegt trijnie dan heb je ook geen bezwaar tegen dat mensen zomaar op andermans grond of terrein begeeft. Wij zitten niet te wachten op massa's toeristen want wij moeten ons WERK nog wel kunnen doen.

 • trijnie

  Wettelijk maximu

 • trijnie

  Wettelijk maximum of niet, je kunt altijd rekening houden met je medemens. Maar wat ik hier op deze site veelal tegenkom is geklaag, schelden op wat afwijkt van jullie normen enz. Het is geen wonder dat veel mensen zeggen dat boeren altijd wat te klagen hebben.
  Het is goed dat het gros van de boeren bevolking GEEN afspiegeling is van sommigen hier want dan was het niet best.Begrijp het goed jullie zijn geen uitverkoren volk , niet beter en niet slechter dan andere mensen.

 • leo,s vriend

  Trijnie, klopt wat je zegt, maar als een toerist in z,n vrije tijd op vakantie of met pensioen voor mij gaat bepalen of ik al dan niet een perceel op mag omdat zij daar net zitten te picknicken terwijl ik van ,s morgens vroeg tot diep in de nacht met de grasoogst bezig ben die ik graag voor de regen binnen wil hebben is er toch iets mis in NL.

 • jordi 1455

  @trijnie wanneer houden jullie rekening met trekker bestuurders? veel automobilisten gaan niet eens aan de kant voor trekker en vrachtwagenbestuurders met een zware combi waar je moeilijk mee kan uitwijken. Overigens zijn landwegen bedoeld voor bestemmingsverkeer en landbouwverkeer want trekkers mogen niet over elke provinciale weg.
  Trijnie aan je reacties te merken snap ik waarom ze je nog steeds import noemen.

 • Piet, Midden-Europa

  Dat is waar @meelmuisje zoals U het beschrijft/formuleert in reactie # 8, leeftijd is bijzaak, begrip is HOOFDZAAK !!!...

 • Mozes

  Wat een verzameling stijfkoppen, hopeloos.

 • NoordHollander

  wat een zinloos geouwehoer zeg praat eens over iets zinvollers

 • trijnie

  Beste menkhorst en Jordi, het gaat er niet om of mensen aan de kant gaan voor grote trekkers maar lees nu dat stukje hierboven eens goed. Dat is echt weer geschreven alsof iedere burger anti-boer is. Natuurlijk ga ik met mijn auto en fiets aan de kant, ik weet wel degelijk dat groot materieel de berm niet in kan omdat er gevaar voor kanteling is en dat vind ik ook helemaal niet erg. Maar heb ook begrip voor mensen die lekker aan het fietsen zijn of picknicken dat het voor hun ook storend is. Dan daarbij waar moeten mensen dan 'uitwaaien' dan op het platteland? Het is niet overal Veluwe of Drenthe waar je prachtig kunt recreëren zonder de boer lastig te vallen. Wat mij keer op keer ergert is de onverdraagzaamheid van diverse bevolkingsgroepen. Boeren, burgers, buitenlanders.......maar lieve mensen wij zijn WERELBURGERS allemaal.En we moeten het samen rooien, zeker in dit over bevolkte landje waar je mekaar niet uit de weg kunt gaan.

 • Kobonde

  De wegen op het platteland zijn gewoon bedoeld voor de mensen die er wonen en werken. Als toerist heb je je gewoon als gast te gedragen en aan de kant te gaan om het landbouw verkeer er langs te laten.

 • trijnie

  Dat is wel heel kort door de bocht.
  Wegen zijn openbaar en de meesten betalen daar zelfs nog wel wegenbelasting voor. De tijd dat je één of andere belasting (baatbelasting) heette dat geloof ik, moest betalen als je er woonde, is voorbij.
  Eigenlijk vind ik het maar knullig waar we hier mee bezig zijn, muggeziften om niks.

 • somporn

  We gunnen elkaar gewoon geen licht meer in de ogen.
  Het is nu ieder voor zich en god voor ons allen.
  Ikke,ikke en de rest kan stikken.

 • mts. Platenkamp

  Wij hebben totaal geen probleem met mensen die op onze grond wandelen of wat dan ook. Alleen geeft het soms wel nare gevolgen. Jaren terug had een stel mensen zitten picknicken op onze grond, alle flesjes en ander afval bleef echter wel achter op het land. Of de keer dat we onze maïs gingen bekijken en het gehele kopeinde plat was gereden door auto's die niet over het fietspad ernaast konden. Schijnbaar begrijpen sommige toeristen(de grond ligt bij een natuurgebied) niet dat zoiets veel geld kost. Door zulk soort dingen zullen meningen natuurlijk niet positiever worden. Ookal worden nu alle burgers wel op een grote hoop gegooid.

 • @meelmuisje

  Eigenlijk is het vreemd... Gaan boeren een keertje massaal naar een grote stad voor een protestje of zo dan is juist voor degenen die vinden dat het platteland voor iedereen is opeens de wereld te klein!

 • trijnie

  Miniplat, dat zijn gewone viezerikken die hun zooi achterlaten, wij liepen laatst langs de IJssel bij Deventer, niet te geloven, je kunt daar leuk zitten maar ongelofelijk zoveel troep gewoon achtergelaten. Het is toch heel normaal om je rommel mee naar huis te nemen?

 • leo,s vriend

  Trijnie,Je hebt volkomen gelijk wat betreft wederzijds begrip,ik ga ook liever niet de weg op in de spits met mijn machines en houdt even in als ik fietsers passeer.En even aan de kant gaan als ik een rits (vracht) auto,s achter me heb is een kleine moeite(en groot plezier als men dan even zwaait of toetert als dank)
  Mij gaat het om de kleine groep 'toeristen' dat denkt dat de weg van hun is en je met de bekende middelvinger duidelijk maakt dat je maar stapvoets achter ze moet blijven tot ZIJ vinden dat je er langs mag.En diezelfde mensen die je een grote mond geven omdat ze 2 minuten moeten wachten omdat ik de koeien de weg moet overdoen.Want ZIJ fietsen voor hun plezier en IEDEREEN moet zich dan maar aan hun tempo aanpassen.

 • trijnie

  Ik begrijp het heel goed menkhorst, het is zo jammer dat mensen niet wat vriendelijker met elkaar omgaan. Het maakt het leven zoveel fijner zoals u hierboven beschrijft hoe u in het leven staat. Zo hoort het en dat heeft niets te maken met burger of boer maar alleen met de mens die je bent.
  En een goede raad: probeer je dag niet te laten bederven door die aso's die zo nodig hun middelvinger op moeten steken, al wil je bloed daar soms wel van gaan koken.

 • leo,s vriend

  Geen probleem trijnie,ik sta ver boven dat soort aso,s en laat me echt niet verleiden tot kwaad worden.(ik zit ,s avonds lekker onder een boom met een koel pilsje van de natuur te genieten en zij zitten 'gezellig'op een propvolle camping of hun rijtjeshuis

 • koestal

  Toeristen staan hier midden op een kruispunt met elkaar te overleggen welke kant ze op moeten,moet ik wachten met de trekker tot ze met elkaar uitgepraat zijn ,moeten ze in Amsterdam eens doen,kun je meteen de ambulance bellen of erger!

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.