Redactieblog

1 reactie

Ontwikkelingshulp voor Nederlandse boer

Het klinkt een beetje raar in een tijd waar coöperaties internationaliseren: een kleine Nederlandse coöperatie gaat met hulp van ontwikkelingsorganisatie Cordaid een winkel opzetten, waarin boerenproducten aan de man worden gebracht.

Het doel van de steun aan de coöperatie is armoede bestrijden. Vers en duurzaam geproduceerde zuivel, groente en fruit komen daar voor een eerlijke prijs beschikbaar: eerlijk voor de producent en eerlijk voor de consument. Het mes snijdt aan twee kanten. Het idee is dat beiden beter af zijn.

Dat ontwikkelingsorganisatie Cordaid op deze manier ontwikkelingsgelden inzet, komt de organisatie op kritiek te staan. Waarom Nederlandse boeren ondersteunen, terwijl er nog zoveel schrijnende problemen elders in de wereld zijn?

De vraag is terecht, maar het antwoord van Cordaid is passend. De organisatie werkt - weliswaar onder een andere naam - al driekwart eeuw in Nederland aan armoedebestrijding. De steun - niet in geld, maar in kennis en tijd - aan de Nederlandse boerencoöperatie gaat niet ten koste van de ontwikkelingshulp aan boeren in Afrika, Zuid-Amerika of Azië.

Toch valt moeilijk te ontkomen aan de gedachte dat Cordaid deze actie breed uitmeet, omdat ontwikkelingshulp in eigen land publicitair goed ligt. Ontwikkelingshulp - als het naar het buitenland gaat - krijgt niet langer automatisch maatschappelijke steun. Dan is het toch mooi dat Nederlandse boeren en tuinders op hun manier een bijdrage leveren aan deze nieuwe draai in de ontwikkelingshulp. Goed voorbeeld doet goed volgen.

Eén reactie

  • agratax2

    Als deze vorm van samenwerking het beoogde doel, voedsel voor de armen en een goed inkomen voor boer en tuinder bereikt, dan zijn onze eigen boeren co-op hun primaire doel, voedsel voor eigen bevolking, door de globalisering voorbij geschoten. Moet nu juist Cordaid, een hulporganisatie ons wijzen op het nut van onze eigen co-op, die wij onder invloed van grote ' oppas directeuren' als multinaionals zijn gaan zien en daarmee het primaire doel, boeren inkomen, hebben laten verslonzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.