2098 x bekeken 12 reacties

Mestfraude? Aanpakken!

Fraude met mest is geen incident, maar komt regelmatig voor. Dat zegt brancheorganisatie Cumela. Zij krijgt regelmatig klachten van de achterban over bedrijven die de markt verpesten en verdacht ver onder de marktprijzen werken.

Mest afvoeren is een kostbare zaak voor met name varkenshouders. In economisch moeilijke tijden kan het aanlokkelijk zijn te kiezen mest af te zetten op een voordelige - illegale - manier. Goedwillende mesthandelaren voelen zich haast gedwongen ook te frauderen om het hoofd boven water te kunnen houden. Het LEI berekende onlangs opnieuw de grootte van het mestgat; jaren achtereen blijkt dat een deel van de niet plaatsbare productie niet wordt afgevoerd.

LTO Nederland, Cumela en TLN werken samen met het ministerie van Economische Zaken aan een plan om de regels voor veehouders en mesthandelaren aan te scherpen. Een onafhankelijke instantie gaat de monstering controleren, een stikstofverantwoording voor mesthandelaren wordt ingevoerd en mesttransport moet volledig geregistreerd worden. Het voorstel van de sector en het ministerie moet mestfraude moeilijker maken.

Het werd tijd dat de sector en het ministerie in actie kwamen. Goedwillende bedrijven roepen al jaren om meer handhaving van de regels en wijzen naar de talloze mazen in de mestwet. Grootschalige mestfraude ondermijnt de lobby van Nederland in Brussel. Zonder sluitende mestwet haalt Nederland de milieudoelen niet. Terecht dus dat de sector en Dijksma de regels voor mesthandelaren aanscherpen.

Laatste reacties

 • kalkar

  Welke mazen in de wet? Jullie roepen van alles, maar kom dan eens met praktische voorbeelden hoe je fraudeert in de mest. Ik ken ze niet, of is dit misschien de reden dat ik als enige niks verdien? Wanneer je als varkensboer te weinig mest afvoert en je komt in de controle dan hang je.

 • j.verstraten1

  Melkertje, je denkt toch niet echt dat mensen hardop praktische voorbeelden uit gaan venten? Jij hoeft je in ieder geval geen zorgen te maken als je ze niet kent behalve dan dat je niks verdient. Papier is geduldig. Er wordt met name gecontroleerd op monstername, stikstof en registratie. Dus daar zitten dan waarschijnlijk ook de gaten melkertje.

 • w v gemert

  Wat een smerig verhaal en suggestief, bijna iedereen(behalve deze journaliste) weet dat de rekenmodellen niet kloppen. In huidige wetgeving geeft zelfs de overheid aan dat als u mestbalans niet klopt binnen bepaalde marges u de wet niet overtreed. Dat simpele feit verklaart al dat de rekenmodellen niet kloppen.(de overheid wil altijd geld zien) Wanneer houdt deze onzin een keer op.

 • vinnetrad

  Als mesttranporteuren de kosten nog niet durfen te berekenen,een contract afsluiten voor een heel jaar lang varkensdrijfmest afhalen voor 11 euro per ton,en op langere afstand moeten afzetten,blijven dit soort lieden frauderen.
  Je kunt ze zo aanwijzen.Er was eens ook een Niels, weet u nog ?

 • l coumans

  vinnetrad voor 11 euro per ton op lange afstand is geen rede tot frauderen , tenzij je de ontvanger nog moet betalen

 • Hogman1

  Ik betaal ruim 400 per jaar aan de Boerderij en daar krijgt mevr Esther de redactice een salaris van betaald
  Als dank wordt je nog weggezet als een soort van derderangscrimineel.
  Vriendelijk bedankt Esther ... voortaan je eigen maar eens wat beter gaan informeren over die strontmaterie in plaats van hier de popiejopie uit gaan ziiten hangen.

 • kalkar

  Als Cumela het stoer vindt om in de media te roepen dat er gefraudeerd wordt dan moeten ze ook de ballen hebben om antwoordt te geven op mijn vraag. En die is: geef mij dan maar eens wat voorbeelden. Trouwens Cumela is sowieso een eng besloten clubje die het alleen voor het zeggen wil hebben in mestland en duld zeker geen inmenging in deze goudhandel. Schandalig eigenlijk maar goed, zo kunnen we nog wel even doorgaan.

 • minasblunders1

  Het is en blijft een vermakelijke klucht.

 • H Zonderland

  Hoe meer regels, controles en administratie hoe hoger de kosten en wie daar het meeste aan overhoud 'fraudeert'. De hele kermis werkte niet, werkt niet en zal nooit werken omdat de controle aan de basis ( de uitgerekende mestproduktie per dier) structureel uit divers eigenbelang/gezichtsverlies wordt vermeden.

 • drientje

  De monstername en anlyse van mest is en blijft onbetrouwbaar, wie het ook uitvoerd. Overheid, cumla en nu ook deze journaliste steken de kop in het zand.
  20% fraude lijkt me overigens wel erg veel, als dit werkelijk zo is had 'Brussel' al de derogatie ingetrokken. hi hi.

 • Mozes

  Als in de varkensdichte gebieden de mest zo netjes wordt afgevoerd waarom zijn dan in deze gebieden de nitraatgehaltes in het grondwater nog steeds te hoog terwijl ze in de rest van Nederland al ver onder de streefwaarde zitten?

 • jaapjo

  #11 komt door de grondsoort, op de Friese Wouden zijn de nitraatgehaltes ook hoger als in de rest van Friesland

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.