Redactieblog

2572 x bekeken 25 reacties

Mengvoerprijs ondergeschikt bij Forfarmers

Hanna heeft het gehad met de toekomstige beursgang van Forfarmers. Daar hebben de ledenbijeenkomsten helderheid in gebracht. Ze twijfelt niet meer.

"Ik ben geschrokken van Jan Markink, voorzitter van de Raad van Commissarissen", zo motiveert ze haar mening. "Die man praat alleen maar over de waarde van de certificaten. Die zou nu te laag zijn. Een beursgang zou de echte waarde van Forfarmers weerspiegelen, met als gevolg een sterke stijging van de prijs van de certificaten. Hij vertelt er echter niet bij waardoor de koers dan omhoog moet gaan. Dat kan alleen maar als Forfarmers goede resultaten boekt. Gezien door de ogen van de aandeelhouder is dat winst."

Ik knik, want ik ben het eens met Hanna. Forfarmers is op de verkeerde weg. Als de winst hoger moet worden zijn er een aantal mogelijkheden. Eén daarvan is schaal vergroting en kostenbesparing. Dat kan op mensen en machines, maar daar zit een grens aan. De andere methode is het verhogen van de verkoopprijzen. In ons geval dus vooral mengvoer en wat kunstmest. Wanneer die een beetje duurder verkocht worden heeft dat een enorme invloed op de winst.

Als Forfarmers naar de beurs gaat, heeft de onderneming meer belang bij goede resultaten dan bij zo laag mogelijke mengvoerprijzen. Dat laatste is een boerenbelang. Dat belang en dat van de aandeelhouder staan dus lijrecht tegenover elkaar. Daarom is het fout dat Forfarmers naar de beurs gaat.

"Markink denkt alleen aan de onderneming", oordeelt Hanna. "Het woord boer komt in zijn verhaal bijna niet voor. Alleen de boeren, die certificaten hebben, krijgen aandacht. Die houdt hij de worst voor van een hogere opbrengst van de certificaten bij de beursgang. Vooral oudere en al gestopte boeren hebben daar belang bij. Jonge boeren hebben geen of weinig certificaten en dus geen voordeel bij de beursgang. Eerder nadeel omdat de mengvoerprijzen zeker zullen stijgen".

Zo is het. De doelstelling van Forfarmers moet geen groei zijn en duurdere certificaten, maar de laagste prijs voor mengvoer.

Laatste reacties

 • evert.uitslag1

  Zo is het!
  Misschien geen goede vergelijking,maar kijk eens naar Nuon en Essent!
  Nu zijn er problemen.

 • Reindert

  vermogen is op naam gezet op basis van afname jaar 2000-2006
  dus is het onzin dat er geen jonge boeren zijn met cetificaten.

 • kleitokkers

  als al het gebruikte fusie geld aan de boeren was uit betaald in lagere verkoopprijs van mengvoer waren ze ook de grootste geworden.

 • Hans Brasil

  Tja, het hangt er maar net van af, wie de nieuwe eigenaren worden, hoe je het ook went of keert, een bedrijf moet winst maken, coöperatief of niet. Als de eigenaren allemaal boer zijn, is er geen vuiltje aan de lucht, vestzak-broekzak. Ze doen allemaal zaken met het bedrijf waar ze zelf eigenaar van zijn. Maar als er beurs speculanten in het spel komen, dan worden de interesses anders.

 • drientje

  Of het er zoveel anders van wordt als Forfarmers een beursgang maakt betwijfel ik. Ze moeten toch met de markt concurreren. In de toekomst nemen de voerafnemers steeds vaker een onafhankelijke adviseur en die dan ook de samenstelling van het voer maakt. De voerleverancier van de toekomst is degene
  die de gevraagde samenstelling tegen de laagste prijs kan leveren.

 • Mozes

  Het probleem bij Forfarmers is dat de onderneming achter de coöperatieve vereniging een eigen leven is gaan leiden met een op zichzelf gericht belang. Hierbij wordt het belang van de leden alleen nog begrepen in de rol van aandeelhouders. De leden hebben echter ook een belang in hun hoedanigheid als boer.
  Bij het vroegere Frieslandfoods werd dit wel begrepen. De onderneming achter de coöperatieve vereniging had geen belang bij meer melk omdat dit niet bijdroeg aan de winst. De leden hadden als melkveehouders juist belang dat ze hun eigen melkveebedrijf vrij konden ontwikkelen. Het bestuur en de ledenraad beslisten dat wanneer het quotum verdwijnt de leden geen beperkingen worden opgelegd. De onderneming moest de extra melk maar accepteren en zo goed mogelijk verwaarden. De onderneming is in dienst van de melkveehouders en niet andersom zo werd er gezegd. Bij Frieslandfoods had men wel in de gaten dat de leden niet alleen een belang hebben als aandeelhouder maar ook als melkveehouder. Hier werden heldere keuzes in gemaakt, en er werd ook voor gezorgd dat de onderneming deze belangen diende.
  Ik heb de indruk dat bij Forfarmers het bestuur en een deel van de ledenraad niet in staat is om los van de directie een eigen visie op het belang van de leden te ontwikkelen.

 • Mozes

  Begin juni was ik op de bijeenkomst in Weerselo. Rupool vertelde dat Forfarmers moest groeien naar een omvang van 10 miljoen ton. Dan hadden ze een omvang dat ze invloed hadden in de keten. Onze voorouders hebben de coöperaties opgericht omdat ze dan als boeren meer invloed hadden in de keten. Als Forfarmers eenmaal is verkocht aan de beurs zijn de boeren hun invloed kwijt en zijn ze overgeleverd aan een beursgenoteerde onderneming die met zijn invloed in de keten de markt kan manipuleren ten nadele van de boer en ten dienste van de beleggers aan de beurs.
  Wat mij schokte was dat in dezelfde presentatie het belang van invloed in de keten aan Forfarmers als onderneming werd erkend en tegelijk aan de eigen leden werd ontkend!
  Dit maakte mij duidelijk hoezeer Forfarmers als onderneming een eigen leven is gaan leiden waarbij het lid niet meer als boer wordt begrepen.

 • Mozes

  Op de bijeenkomst in Weerselo had Markink een warrig verhaal over het opvragen van stemrecht. Hij probeerde blijkbaar te suggereren dat ook wanneer de meerderheid van de aandelen naar de beurs gaan de coöperatieve vereniging Fromfarmers de zeggenschap over Forfarmers wel zal houden?
  Ik kan u garanderen dat wanneer Forfarmers niet genoeg bijdraagt aan dividend en stijging van de koersen de beleggers wél hun stemrecht zullen opvragen en Fromfarmers als kleine jongens aan de kant zullen schuiven.

 • farmer135

  het begint op vion te lijken, ook alleen maar groter......

 • abtje

  Mozes. En hoe moeten de Hendrix/UTD klanten zich voelen? Een particulier die samengaat met een coop. Mogen deze klanten nu krachtvoer afnemen wat duurder is om winst voor de coop klanten te creeren?

 • Mozes

  Abtje, ze hebben voor alle klanten één en dezelfde prijs. Mijn verhaal in de voorgaande reacties gaat juist over het feit dat leden ook nog andere belangen bij de coöperatie hebben dan dividend en prijs. Je moet mijn verhaal beter lezen.

 • abtje

  Mozes, ik heb het niet over lezen maar over voelen. Klanten van een particulier die nu opeens de scupules van een coop heeft. Daar hadden ze niet voor gekozen. Wilden goed en goedkoop voer zonder de 'enge dingen 'van een coop.
  De vraag is, wat gaan deze mensen doen? Blijven ze bij For Farmers of gaan ze naar een ander toe?

 • kleitokkers

  @drientje waarom moet je als boer een onafhankelijke adviseur hebben kunnen boeren het zelf niet. Zijn ze te lui om wat over voeding te leren.

 • kleitokkers

  @abje hx/utd zat in nutreco = beurs genoteerd wat is wordt het verschil ik zie het niet.

 • kleitokkers

  De directie van utd hx heeft in het verleden goed kunnen cashen bij de beursgang de huidige directie van for farmers wil dit ook.

 • Mozes

  Abtje, omgekeerd zien boeren die altijd voor een coöperatie waren dat hun coöperatie een beursgenoteerde onderneming wordt waar ze nooit voor gekozen hebben.
  Wat betreft dat 'goed en goedkoop': Hendrix/UTD had de naam goed te zijn maar had beslist niet de naam goedkoop te zijn. In tegendeel zelfs, ze hadden de naam duur te zijn.

 • abtje

  @Kleitokkers De grote baas van Forfarmers stopt omdat zijn vrouw ziek is, niet om het geld.
  @Mozes Voer was niet het goedkoopste ( zo klinkt het vriendelijker) maar de adviseur deed ook de mestboekhouding, de mei-telling enz. Hield de BEX bij en regelde je quotum. Berekende het rantsoen tot achter de komma.
  Dus als je dat door de boekhouder of andere deskundige liet doen was je ook geld kwijt, maar op een andere wijze.
  Ik vermoed dan ook dat de dealers belangrijk zijn in deze verandering. De meeste boeren zijn dealertrouw en nemen die coop of particulier er uit 'noodzaak' maar bij.
  Vraag is of ze de dealers vast weten te houden. Ik weet van een redelijk grote die al overgelopen is. Wat doet de rest. Enkele willen hun tijd nog even uitdienen tot hun pensioen, maar dan is de motivatie ook weg en is de klant daar weer de dupe van. Oftewel, ze zijn er nog lang niet. • Mozes

  Nutreco heeft Hendrix/UTD verkocht omdat de winst te laag was. Volgens hun eigen verklaring kwam dit doordat de concurrenten allemaal coöperaties waren die tegen zeer scherpe prijzen leverden. Hendrix/UTD was duur maar volgens de aandeelhouders nog niet duur genoeg om de gewenste winst te maken.
  Dit betekent dat ook de klanten van Hendrix/UTD veel voordeel hebben gehad bij het bestaan van coöperaties. Zonder de coöperaties hadden ze een nog veel hogere prijs moeten betalen.

  Het voorgaande bevestigt wat uit internationaal onderzoek is gebleken: in landen waar coöperaties het grootste deel van de markt in handen hebben halen boeren een veel beter inkomen dan in landen waar geen sterke coöperaties zijn.

  De verkoop van Forfarmers aan de beurs betekent een verzwakking van de positie van de boer. Als wij ons tegen de marktmacht van het beursgenoteerde Forfarmers willen beschermen moeten wij zorgen dat er een grote cooperatie tegenover staat. Als het laatste vermogen bij Forfarmers op naam is gesteld en de meerderheid van de aandelen in handen zijn van beleggers aan de beurs verwacht ik dat velen zullen overstappen naar Agrifirm. Juist de meest trouwe, coöperatieve boeren zullen naar Agrifirm gaan. Ze zullen daar niet alleen klant zijn maar ook lid worden.

 • abtje

  Het hoeft niet groot te zijn om leuk mee te doen, kijk maar eens naar de Samenwerking. Klein en een luis in de pels van grotere cooperaties.
  En je vergeet dat het scherphouden van elkaar het beste werkt met 50/50.
  Alleen maar cooperaties doet iedereen ook indutten, beste Mozes.

 • mau

  welke externe investeerder is geïnterresseerd in een lage marge activiteit ?
  of diegene die ook na-marge pakt , de boer dus maar momenteel is 't een coop
  dus die vlieger gaat niet op ,
  of diegene die ook voor-marge pakt , een belangrijke toeleverancier dus en dat is in dit geval de franse (privé) koolzaadbranche .

 • Ishtar

  Goede blog,
  Nuon verkopen heeft de gemeenten veel geld opgeleverd, en het moederbedrijf Vattenfall
  heeft nu problemen omdat hun visie niet uitkomt.
  Maw gemeenten hebben het goed gedaan in dat opzicht, en een goed moment in de goede tijd.
  Naar een beurs gaan is cashen voor een groep belanghebbenden.
  Zelfde als een bedrijf verkopen, aan een ander groter bedrijf.
  Pakt vaak goed uit voor de verkopende partijen/personen.
  En soms is het gewoon verstandig om je bedrijf over te laten nemen.
  Alles wat ik lees over For Farmers heeft de lucht van snel cashen.
  Maw boeren moeten heel veel kritische vragen gaan stellen,
  en zeker huidige belanghebbenden bij een beursgang identificeren en zakelijk en prive aansprakelijk stellen voor lange termijn problemen problemen.
  En misschien is snel cashen van certificaten op de beurs voor boeren ook gewoon een goede zet op korte termijn als het zover komt.

 • Ishtar

  Daarnaast zou ik als NVWA was, morgen Forfarmers binnen vallen en de administratie in beslag laten nemen.
  Goed kijken hoe geld en voerstromen lopen.
  Kijken of er wel eens goede controles op voerstromen zijn en welke labs er betrokken zijn.
  Want volgens mij gaat het allemaal met de handjes voor de ogen mentaliteit.
  Als dat niet voor elkaar is, de bestuurders oppakken en 33 jaar de cel in doen.
  Kunnen ze mooi elke dag kijken hoe hoog de koers staat van Forfarmers vanaf Jail TV.
  Als het zover komt natuurlijk.
  Maw Forfarmers gaat het zeker op lange termijn niet redden, met of zonder beursnotering.
  Te snel, te veel gegroeid en een te makkelijke wisfull thinking visie voor een lange termijn qua beursnotering.

 • boeraf

  Op weg naar dure bestuurders en met hun vertrek grote bonussen !

 • koestal

  De prijs is wel zeker van belang,anders redden ze het niet,prima bedrijf met goede strategie,waar de ledenraad veel te zeggen heeft

 • tedagro

  Als ze maar niet VION achterna gaan, ik ben benieuwd of ze in de UK enig rendement kunnen halen of dat ze van deze expansie nog flink buikpijn gaan krijgen. Het laatste lijkt me het meest aannemelijk !

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.