Commentaar

757 x bekeken 1 reactie

Kraan dicht voor exportsubsidies

Brussel sluit het laatste potje met exportrestituties, dat voor hele bevroren kippen. Vooral Frankrijk maakte er nog gebruik van.

Al eerder gingen de restituties voor zuivel, eieren en varkensvlees naar nul. Echt verrassend is de stap niet. In Europa zijn nog weinig voorstanders van restituties. Niettemin is het een historisch moment. De exportrestituties waren decennialang een vast onderdeel van het Europese landbouwbeleid. Het instrument had een sterk marktregulerende functie. Als de prijs te ver zakte, kon het product met subsidie op de wereldmarkt worden verkocht.

De restituties vormden ook vaak de kern van de kritiek op het EU-landbouwbeleid. Het is duur. Op het hoogtepunt wordt tot 20 miljard per jaar uitgekeerd. In het wereldhandelsoverleg was het een vast agendapunt. Het systeem werkt marktverstorend. Ontwikkelingslanden beschuldigden Europa van 'dumping'.

Een goed besluit dus. Maar betekent dit nu het definitieve einde van exportrestituties? Nee. Het systeem blijft bestaan, ook in het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid per 2015. Het instrument kan nog in crisissituaties worden ingezet, denk aan een dierziekte-uitbraak. De exacte criteria zijn nog niet bekend. Het is van belang dat zij duidelijk zijn. Exportrestituties mogen geen politieke functie (meer) krijgen.

Eén reactie

  • John*

    de ook maar heel vlug de importheffingen de prullenbak in, dan wordt grond en veevoer voor de varkens- en pluimveehouder makkelijk te betalen..

Of registreer je om te kunnen reageren.