Redactieblog

19 reacties

Is landbouwsubsidie een recht of een gunst?

Vorige week schreef ik over de zekerheid van zeven jaar landbouwsubsidie uit Brussel. Uit de reacties bleek dat daar verschillend over gedacht wordt: van een recht tot een gunst.

Interessant om het een recht te vinden. Zeker, in de tweede helft van de vorige eeuw kwamen de subsidies. Eerst als instrumenten om de markt te beheersen. Vooral door boter en poeder uit de markt te nemen en op te slaan. Een deel van de huidige generatie herinnert zich de boterbergen en de zeeën van melkpoeder die overal in Europa in pakhuizen lagen. Daarbij waren er allemaal exportsubsidies en importheffingen.

Dat systeem werd ingewisseld voor quotering en directe toeslagen, uitbetaald aan de boer. Ik denk dat vele boeren, net als ik, verbaasd waren dat er zoveel geld uit de Europese pot werd besteed aan de ondersteuning van de prijzen.

Toeslagen houden veel bedrijven in leven. Kleine bedrijven kunnen daardoor doorgaan, grote kunnen stevig uitbreiden.

De grote vraag voor de toekomst is: blijven de toeslagen? Is het een verworven recht van de boer of een gunst van de gemeenschap. Is het bedoeld om de boeren op het platteland te houden, of om het voedselpakket goedkoop te houden? Nogal wat reacties op mijn blog van vorige week gaan er van uit dat het een recht is van de boer en bedoeld om de voedselprijzen laag te houden.

Ik denk dat dit argumenten uit het verleden zijn. Een recht kun je het moeilijk noemen. Het is een subsidie en daar hoop je op, maar het is geen recht. Bovendien moet het steeds weer opnieuw worden vastgesteld door de Europese Unie. Het argument om de voedselprijzen laag te houden geldt ook niet meer. Die worden bepaald door internationale ontwikkelingen. Zie de hoge prijzen van nu.

Daarom denk ik dat de toeslagen steeds lager zullen worden. Alleen als er maatschappelijke diensten zoals vergroening worden verricht, zal na 2020 nog een toeslag worden verstrekt. Daar moeten we ons op instellen.

En wat de foto van vorige week bij de blog betrof: die was voor mij ook een verrassing. Een ideetje van de redactie dus.

Laatste reacties

 • voer

  Als voedselprijzen door de wereldmarkt worden bepaald, wat is dan de reden dat bijvoorbeeld in Amerika, Australie en nieuw zeeland het voedsel hartstikke duur is in vergelijking met nederland, (west europa)

 • Piejearke

  De EU beïnvloedt voortdurend de voedselprijzen. Wereldwijd sturen overheden op een lage, constante voedselprijs. Dat is ook prima, want miljarden mensen moeten met minder dan € 2,- per dag rondkomen. In EU moet het GLB een en ander regelen. Het kost de Europeaan € 0,30 per persoon per dag....1% van alle overheidsuitgaven...Voedselzekerheid is geen vanzelfsprekendheid. Wie het meest betaald heeft eten. De EU moet blijven investeren in haar landbouw, want alleen technische vooruitgang kan ons helpen de wereldvrede enigszins te sturen.
  De Arabische lente heet in Noord-Afrika, de broodoorlog....

 • joannes

  We zullen zien of de agrarische sector zonder subsidies kan blijven betaan? We denken en vergelijken de agrarische sector maar al te gemakkeljk met overigen sectoren in de economie en gaan compleet voorbij aan de gevoeligheid voor het klimaat. Het klimaat wat zomaar krapte of overvloed kan genereren. Wanneer een agrarisch bedrijf geen prijssteun krijgt zal ze snel aan de willekeur van de natuur ten ondergaan;waarna er ongetwijfeld te korten ontstaan. Daarbij zal elke natie streven naar voedsel onafhankelijkheid en hiervoor zullen ze boeren moeten beschermen tegen scherpe opbrengst schommelingen.

 • famtillemans1

  ik kan je nu op een papieertje geven dat de voedsel prijzen sterk stijgen als de toeslagen weg zijn ! en als dat te hard gaat zeggen ze in brussel snel ......toch maar weer product steun !! dan word alles onderhouden fatsoenlijk ! hier op t eiland nederland dat zo klein is kwa oppervlakte maken ze zich echt niet druk daarom ...en dan heeft de consument ook weer goedkoop te eten !!!

 • DP007

  Afschaffen die handel. Ben het grondig beu subsidieboer te zijn. geef ons een eerlijke prijs voor onze produkten.

 • Kobonde

  Van mij mogen ze het morgen al afschaffen je zal zien hoe de prijzen van landbouw produkten om hoog schieten.
  de relatiev hoge prijzen van nu zijn ook ontstaan daar dat het een paar jaar achter elkaar te weinig is verdiend in de landbouw en dan daalt de produktie.
  (mischien niet in nederland, maar wel in de rest van de wereld)
  Hoe meer subsidie de boeren krijgen des te hoger de produktie des te lagere prijzen.

 • mau

  in de U S gaat er evenveel geld naar de landbouw , maar dat gaat indirect :
  steun aan de armen middels foodstamps .
  Daar trekken ze 't geld van onder door de keten ,
  in Europa drukt men 't van boven af door de keten .

 • drientje

  GLB-steun staat volledig los van de voedselprijzen. Kijk nu maar de melkprijs.
  Bovendien zit op het ene product wel subsidie, de andere niet. Ook nog's rechtongelijkheid dus.
  Als Nederland kunnen we het invullen met tegenprestaties zoals vergroening, maar
  het heeft niets te maken met voedselzekerheid.

 • agratax2

  DP007. Wat is volgens jouw een eerlijke prijs? De handel weet wat een eerlijke prijs is; ' De laagst mogelijke inkoop prijs op de wereld' . voor dez eprijs kan geen West Europse boer leveren omdat it een dump prijs is bepaald door het op de markt gebrachte surplus aan product. Laten we de prijs ondersteuning afschaffen en hopen dat er een kosten dekkende prijs voor boer en tuinder uitrolt, dan zal de modale consument vele malen meer aan zijn voedsel besteden dan hij nu aan subsidie (belasting) kwijt is voor de prijs ondersteuning en de zekerheid dat er volle schappen zijn. Of wil de consument liever geen voedsl zekerheid voor een beetje minder belasting geld richting landbouw, die tevens het buitengebied droog en ' aangekleed' houdt. Want wie dragen het meeste bij aan de kosten van ons waterbeheer? Juist d elandbouw met zijn heffing per hektare en per gebouwde vierkante meter.

 • boer drenth

  wat hoge voedselprijzen.13% van het verdiende loon word besteed aan voedsel.Dan gaan we mekkeren over hoge voetsel prijzen.

 • Rip

  Een subsidie kan volgens mij nooit een recht zijn. Het is altijd een tijdelijk iets. Het kan wel een vergoeding zijn. Daarom deel ik de mening dat na 2020 het een vergoeding voor vergroening zal worden. Rationele landbouwgebieden beuren dan minder, meer natuurgerichte gebieden en landen krijgen meer. Op die wijze komt er een differentiatie. De conclusie hiervan is wel dat we zonder subsidie ons bedrijf moeten kunnen voeren.

 • Mels

  @Joannes,als een agrarisch bedrijf geld reserveert voor beroerde tijden en niet elke euro die verdient/gekregen wordt aan oud ijzer oid besteed heb je vlees op je botten voor slechte tijden...........Er zal bij afschaffing een hele catagorie zijn die ineens moet nadenken over hoe geld uit te geven,wie krijgt er nou 25000€ voor het telen van een gewas of het houden van vee,het is toch van de zotte dat de staat je inkomen verschaft en je daarnaast tonnen besteed aan stallen en oud ijzer.

 • koestal

  Er moet zeker eerst weer honger komen,men denkt dat alles zo uit de supermarkt komt

 • hendrikusgrunn

  @Mels:

  Ben ik helemaal met je eens. Dat je een vergoeding krijgt voor een geleverde dienst is niet meer als normaal, maar er maar vanuit gaan dat subsidies rechten zijn vind ik vd zotte. Het bedrijf waar ik werk levert voornamenlijk aan de veehouderij, maar die hoeft echt niet op een subsidie van welke kant ook te rekenen. Je moet gewoon genoeg reserves hebben om jezelf in slechte tijden overeind te kunnen houden.

  En het is inderdaad erg krom dat je subsidies krijgt, maar wel enorme bedragen kunt investeren. Ben van mening dat als je zonder de subsidies niet rendabel kunt boeren en een fatsoenlijk inkomen genereert je je een keer achter de oren moet krabben of je niet beter iets anders kunt gaan doen

 • marten87

  Mels, dan betaal jij de subsidies toch terug en blijf je op je op je oude barrels rondrijden.

  Subsidies zijn juist mooie mogelijkheden om dingen te doen die anders niet kunnen. Als je over die kadotjes ook nog gaat zitten klagen, dan wil je gewoon ook wat te zeuren hebben..

 • farmer135

  het is heel simpel , dan moet je ze gewoon niet aanvragen, als je ze perse niet wil.....

 • Kobonde

  Ik zal het nog maar eens zeggen het hele GLB is bedoeld om de voedsel produktie te stimuleren en de voedsel prijzen laag te houden.
  Em het zal nooit en te nimmer helemaal verdwijnen omdat er veel te veel
  amtenaren afhankelijk van zijn en de poltici zijn bang voor onteveden mensen
  als het voedsel peperduur wordt

 • gjcamps

  Voedsel is een eerste levensbehoefte van de mens, als de overheid de primaire productie niet meer ondersteund en reguleert zullen prijzen zeker stijgen of de kwaliteit gaat omlaag door import van niet duurzame producten. Ik denk dat de gemiddelde Europeaan dit wel kan betalen, honger zal er niet zo snel komen, misschien wat minder vaak vlees eten. Hij zal echter minder geld besteden aan luxe goederen. De meeste actieve boeren zullen er financieel op vooruit gaan, slechte bedrijven zullen stoppen en maken plaats voor de blijvers. Een natuurlijk process, survival of the fittest....

 • natuurboer

  Wanneer de subsidies verdwijnen gaan de kalvermesterijen en AVEBE failliet.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.