Redactieblog

651 x bekeken 1 reactie

Houdbaarheidsdatum verstreken

Manuel Casimiro de Almeida is de voorzitter van Lactogal, de Portugese FrieslandCampina. Al ruim veertig jaar. Een duidelijk geval van de juiste man op de juiste plaats.

Zijn zelf gecreëerde omgeving denkt er precies zo over. Een duidelijk geval van een verstreken houdbaarheidsdatum.

Vorige week was ik bij de jaarlijkse terugkomdag van de Bestuurdersleergang van een jaar of tien geleden. Vier van de vijftien zijn nu voorzitter van grote coöperaties, de rest doet inmiddels andere dingen. Met leedwezen noemde men het woord 'houdbaarheidsdatum' een keer of drie: duidelijk één van de ergste dingen die je kan overkomen. Dat inzicht krijg je in het Nederlands coöperatieve denken al vroeg ingeprent. En wordt ook statutair ingeperkt. Bij vrijwel alle coöperaties geldt een leeftijdsgrens en een maximum zittingsduur van meestal drie keer vier jaar, met tussentijdse evaluaties. Toch ook hier zijn een paar uitzonderlijke voorzitters al ruim twintig jaar in functie. Bestuurlijke stabiliteit is een groot goed. Zo is bestuurlijke dynamiek. Het verstrijken van jaren maakt een positieve aftocht niet gemakkelijker.
Wat zijn de 'early warnings' van een naderend einde van jóuw bestuurlijke houdbaarheid? Twee of drie vinkjes in het volgende rijtje uitspraken vind ik genoeg: 1) Ook al is niemand onmisbaar, mijn aanwezigheid is in deze fase nodig; 2) Mijn naaste omgeving kijkt hier precies zo naar; 3) Ik hecht aan vergadertechnische procedures en fatsoenlijke omgangsvormen; 4) Soms moet je leiderschap tonen en oeverloze discussies voorkomen; 5) Mensen die denken me te kunnen negeren, trekken aan het kortste eind; 6) Ik erger me eraan als notulen mijn mening onjuist verwoorden en dring aan op correcties; 7) Het is al een tijdje geleden dat we flink gelachen hebben in het bestuur; 8) Tijdens ledenvergaderingen of in de pers ontvang ik onterechte kritiek - men begrijpt steeds minder waar het om draait; 9) Klopt, ik heb al twee jaar geen cursussen gevolgd (hoezo?); 10) Hee, jij bent nu al de tweede die over deze column begint.

Eén reactie

  • koestal

    woorden van een dictator die niet tegen kritiek kan

Of registreer je om te kunnen reageren.