Redactieblog

20 reacties

Graaien bij de Rabo

Wie macht heeft misbruikt het. Dat zie je bij de Rabo. Nee, niet de plaatselijke en regionale Rabobanken. Daar hebben de besturen nog wat te vertellen. De pijn ligt bij de Centrale Rabo-organisatie in Utrecht. Daar zijn ze het gevoel met de basis kwijt.

Dat toont het recente verhaal over de bonussen weer aan. Bij Robeco, de Rabo-dochter die verkocht werd aan Japanners, kregen 53 topmedewerkers een bonus van 37 miljoen euro. Een stimuleringspremie om bij Robeco te blijven werken. “Heel normaal bij dit soort overnames”, zei de woordvoerder van de Rabo.

‘Abnormaal’ vinden velen in Nederland het. Zo abnormaal dat de minister van Financiën nu haastig een wet voorbereidt die dit soort bonussen voorkomt, dan wel sterk afroomt. Een prima zaak. Zoveel miljoenen in een economisch slechte tijd is onverstandig. En dan ook nog in de bankensector, die maatschappelijk weinig of geen waardering meer krijgt.

Rabo doet dapper zijn best om het laatste beetje goodwill te verspelen. Naast deze hoge bonussen werd onlangs bekend dat de directie van de Rabo het hoogste salaris krijgt in de Nederlandse bankenwereld. Met ongeveer 2 miljoen euro per jaar staat opperbankbobo Piet Moerland ver bovenaan op het lijstje in vergelijking met zijn collega’s van ABN en ING. Bijna het dubbele!

Als simpele boer in Gelderland met allemaal goedwillende Rabo-bestuurders om zich heen kan je dit niet meer volgen. De net afgetreden voorzitter van de Raad van Commissarissen, Lenze Koopmans,  heeft dit allemaal kennelijk goedgevonden. Daarom is het goed dat hij weg is.

Hopelijk heeft zijn opvolger beter door wat leeft aan de basis. En anders zou de Centrale Kringvergadering toch zeker een keer zijn tanden moeten laten zien. Dat kan nu er een nieuwe topman komt.

Laatste reacties

 • wijntje41

  Dat ze die miljoenen alleen aan de zogenaamde top c.q. gladde praatjes verkopers hebben gegeven is het echte smerige aan deze zaak.

 • joannes

  Als je alleen Nederlands spreekt is je verhaaltje te begrijpen maar wie een beetje over de grens kijkt en praat weet dat de salarissen bij internationaal opererende banken veel hoger liggen wanneer ze niet van de belasting betalers zijn. En precies daar vergelijk je de Rabo mee in Nederland. 2 banken die gered zijn door de NL belastingbetaler. Niet dat het daarmee is goed te praten maar een Japanse bank die een Nederlandse unit overneemt zal het van grote waarde vinden dat de sleutelfiguren op hun post blijven en meewerken aan een vloeiende overgang. Daarvoor betalen ze graag een beetje meer in de overname prijs. Grote transacties genereren nu eenmaal grote risico´s waar grote ¨verzekerings¨ premies tegenoverstaan. Een kwestie van rekenen. Het is meer een indek aktie van de overnemende partij die zich vertaalt in een rijke beloning voor de genieters dan een beloning voor prestatie. Vergelijk het met die uitgekochte boer die ineens de hoofdprijs krijgt omdat de gemeente wat wil of er een weg door zijn land moet gaan lopen.

 • trekker123

  Wordt je uitgekocht dan gaat het om je eigendom wat je wordt afgenomen. Daar mag wat tegenover staan, hoewel dat natuurlijk ook zijn grenzen heeft. Maar bij mijn weten zijn de graaiers bij de banken niets anders dan werknemers die royaal betaald worden als ze hun werk goed doen. Zouden ze inderdaad de plaatsvervangers van onze lieve heer zijn dan zou je daar inderdaad miljoenen voor over kunnen hebben. Maar het zijn allemaal maar gewone mensen en achteraf leren we met regelmaat dat ze vooral handig waren met het belazeren van de kluit. Met Cees van der Hoeven destijds als topman bij Ahold als ondernemer van het jaar als grote voorbeeld. Zo'n bank overname heeft inmiddels meer het karakters van een nette manier van een bank beroven. Je deelt de buit met je handlangers die zorgden dat je bij de sleutel van de kluis kon en het alarm niet werkte. Geen spoor van inbraak te bekennen....

 • jaapjo

  @joannes als de gemeente een weg over je land wil hebben dan krijg je in nederland echt niet de hoofdprijs

 • hietkamp

  Tja niet normaal en iedereen maar laten aflossen en de heren zelf trekken de bank leeg. Moet maar weer in de handen van de boeren komen als coöperatie, zoals zij er zelf mooi mee reclame maken. Nou met zulke acties zie ik daar weinig van terug. Ik Ik cultuur daar bij de top van de bank, allemaal naar huis en geen bonus, maar dat zei een bedrag aan de bank moeten betalen.

 • Zuperboer

  De wereld zal gereset moeten worden net als in '14-'18 en '40-'45 het is helaas niet anders. Daar vragen dit soort buitensporige beloningsculturen om. Al blijft het de vraag of de 'elite' ook dan niet weer buiten schot zal blijven met de relatief veilige leidinggevende baantjes. Zwaartepunt lijkt ditmaal Noord-Afrika te gaan worden en het is te hopen dat de vonk niet overslaat naar andere regio's maar helemaal ondenkbaar is het niet met de licht ontvlambare Balkan en omliggende voormalig USSR-staten. De komende 10 tot 20 jaar zal het duidelijk worden. Jammer van onze jeugd.

 • veluwsboertje

  Inderdaad Zuperboer voor de eerste W/O crissis 1880/1890
  voor de tweede W/O crissis dertige jaren
  nu weer crissis ,wanneer het mensdom niets geleerd heeft kan
  de geschiedenis zich herhalen.

 • drientje

  Vergaderboer, de lokale bestuurders zijn ook een stel marionetten. Het managementteam zet de koers uit voor de lokale bank en dat leid nogal eens naar een ondercuratele stelling.

 • joannes

  Er is blijkbaar geen reageerder die het belang van de kopende partij ziet? Zij hebben de prijs betaald op voorwaarde dat de huidige directie voorlopig aanblijft en meewerkt aan een vloeiende transitie naar de nieuwe eigenaar. En.... grote belangen brengen grote risico´s waarvoor hoge premies betaald moeten worden. Het blijft mensen werk; hier zijn robots voor! Een schijntje van risico premie voor een bedrijf van 2 miljard! Dat het maar in een paar zakken valt is het gevolg van schaalgrootte en automatisering. http://www.nu.nl/economie/3233379/japanse-orix-neemt-robeco-twee-miljard-euro.html

 • trekker123

  Ja, het zal je maar gebeuren dat zo'n graaier opeens de benen neemt omdat hij ergens anders zijn zakken nog dieper vol kan steken. Grote belangen, grote risico's. Wie loopt hier eigenlijk een risisco? De ploeterende Nederlander die zijn zuur verdiende centen bij Robeco heeft onder gebracht of de graaier aan de top? Misschien moeten ze eens gaan nadenken over de vraag wat je kunt doen om te voorkomen dat de klanten de benen nemen. Hoewel er weinig te kiezen valt want het old boys network heeft de regie aardig strak in handen. Ze kunnen zich veel permitteren omdat we er uiteindelijk toch van afhankelijk zijn.

 • Mozes

  Joannes, jij ziet het goed.

 • Zuperboer

  Neen, Joannes signaleert het goed, maar is het dan ook goed? De mentaliteit die hiermee samenhangt is de mentaliteit van de zelfverrijking. Toewijding, trouw en inzet voor de werkgever wordt hiermee afgekocht. Dat is de moraal die in deze wereld tot succes leidt, totdat een grote meerderheid er niet meer intrapt. Het is in de zakenwereld niet anders dan in de sportwereld en dan wordt het koord waarop men balanceert steeds dunner, zie de huidige dopingzaken. Is het de schuld van de sporter? Hoe kan men nog meekomen zonder dope/bonussen/hoge salarissen? Het is in de financiele wereld(maar ook in de Brussels ambtenarij) een gewone situatie, iedereen doet het immers! Maar is dat de moraal waardoor men zich moet laten leiden. We zien het in de nationale politiek. Waar zijn de geboren politici/leiders die ons zonder buitensporige beloning door de crisis c.q. uit de crisis helpen? Of bestaat er geen toewijding meer, dan houd ik mijn mond er verder maar over.... Nog 1 ding, als alle moed buitensporig betaald moet worden, hoe hadden de Amerikanen/Engelsen/Polen/enz.enz. dan ooit de kliffen bij Normandie moeten bedwingen om ons te bevrijden? Het is maar net wat je gewoon gaat vinden/als norm gaat hanteren, maar heldendom/naastenliefde vind je waarschijnlijk niet op de burelen van Robeco.

 • joannes

  Het is goed @Zuperboer, wanneer het ook vlekkeloos verloopt, ook in het belang van die pensioen verzekerden wiens geld op het spel staat wanneer het fout zou gaan. Complexiteit vraag nu eenmaal kennis. En complexiteit voor een belang wat velen aangaat is nog belangrijker. Wanneer het slecht afloopt is het natuurlijk een veel te hoog bedrag en te duur. Toewijding en betrokkenheid kan je niet mee laten wegen op dit niveau; professionaliteit is het enige wat telt. Want bij professionaliteit zullen deze mensen ook veel keus hebben om, in deze internationale wereld, bij een ander bedrijf te gaan werken en zich mogelijk te verbeteren. Een eigen keuze in dat geval en niet een gedwongen zoals bij een overname. Vandaar die premie.

 • Fred60

  Uitstekend gezegd Joannes. Die bonussen zijn betaald om de goede capabele mensen voor Robeco te behouden. Deze mensen heben de juiste kwaliteiten om zo'n bedrijf te leiden. Als zij weg zouden gaan, trekken ze ook veel investeerders uit de fondsen weg, met als resultaat dat Robeco ineens veel minder waard is. De japanners zouden zich zo flink bekocht voelen. Sterker, ze waren er niet eens aan begonnen als ze niet zeker wisten dat de topmensen van Robeco zouden blijven zitten.

 • blondie10

  Ben toch wel benieuwd uit welke sectoren de mensen komen die deze pure graai-cultuur heden ten dagen nog durven te verdedigen. Vermoedelijk uit de sector waar ze ook 30% korting krijgen op hyp.-rente, verzekeringen, etc. etc. De zgn. kleine packmannetjes.

 • joannes

  @blondie10, je naam zegt het al, na en doordenken is niet je favoriete sport! Maar om het eenvoudig uit te leggen; rendement en zeker internationaal rendement op en voor pensioenen valt niet uit de hemel! Het moet verdient worden in een steeds complexere wereld waar zelfs Rutte en waarschijnlijk je favoriet Samsom, niet het recept hebben om die NL economie uit het slop te trekken. In deze omgeving zijn die paar mannen/vrouwen van bv een Robeco schaars. Om dit te beschermen moet je ze verwennen om verliezen die veel groter kunnen zijn zoals die Samsom en Rutte dagelijks bewijzen, te voorkomen. En zeker als je er ook nog eens een 2 Miljard aan Japans vermogen mee naar Nederland kan slepen. Vergeet niet dat de Rabo, die NL bank met zoveel hypotheken onder water, die 2 Miljard hard nodig heeft om jouw huis te kunnen blijven financieren ipv dat ze overgenomen moet worden door het duo Rutte Samsom die oudevandagen nodig hebben voor bestedingen in Auto´s die voor een belangrijk deel de belasting melkkoe van Nederland zijn.

 • joannes

  O ja @blondie10, je vraag nog! Ik heb nooit die kortingen mogen genieten maar ja, ik heb overigens liever contant geld als zulke incentives, dan kan ik zelf kiezen waaraan ik het besteed. Zo´n beloning lijkt een korting maar is niet anders dan loon in natura om je bij de concurrent weg te lokken of te houden. Nu loon in natura is in tijden van tegenspoed lastig omdat het je vrijheid beperkt en in tijden van voorspoed lastig omdat je het niet vrij kan besteden. Je vrienden van de vakbond hadden dat al gauw in de gaten, ze probeerden het altijd in contant geld te brengen wanneer het voorkwam.

 • blondie10

  @ Joanes: Het is wel veelzeggend als mensen enkel afgaan op een nickname. 'Overgenomen worden door het duo Rutte/Samsom??' is dubbelfout Joannes. Verdiep je eens een beetje verder in deze, in meerdere opzichte, triple systeembank. Niet het duo, want dat zit er in 2017 toch niet meer!!:))

 • jansloot

  Helemaal met je eens
  Ik erger me ook aan het nu cooperatief uitspreken op tv en media, dit woord hebben ze 20 jaar niet uit de strot kunnen krijgen en nu ineens dit.... bah

 • jaarsveld

  Lenze Koopmans zijn zakken zaten al vol!

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.