Commentaar

1075 x bekeken 4 reacties

GLB bespaart miljarden

Er is van alles mis met het Europese landbouwbouwbeleid, maar het is het beste dat we hebben. In 2010 kostte het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) voor 21 lidstaten netto 23 miljard euro minder dan de lidstaten bij nationaal beleid zouden uitgeven.

De Duitse stichting Bertelsmann komt tot deze becijfering in een rapport over het GLB in de periode 2004-2010. Echt hard is het getal niet, erkennen de onderzoekers meteen. Er zitten nogal wat aannames in de studie.

Het is ook lastig om in te schatten hoe het nationale beleid eruit zou hebben gezien zonder Europese inmenging. Zij hebben daarvoor gekeken naar Westerse economieën als Verenigde Staten, Canada, Australië en Zwitserland. Voor Nederland lijkt de becijfering balansneutraal. Frankrijk, Polen en Ierland profiteren het meest, terwijl Duitsland, Italië en Verenigd Koninkrijk het minst baat hebben.

De stichting claimt dat dit de eerste studie is naar een vergelijking tussen GLB en nationaal beleid. Het is geen rapport waarmee Brussel de GLB-criticasters nu de mond kan snoeren. De conclusies moeten met de nodige korrels zout worden genomen. Maar omgekeerd kunnen zij er ook niet mee aan de haal.

Los van de financiële onderbouwing, levert een Europees beleid wel veel minder getrouwtrek over productievoorwaarden op. Niet altijd in cijfers uit te drukken, maar ook veel waard.

Laatste reacties

 • poldes

  iedere eu burger heeft hier voordeel van.

 • drientje

  Als ze nou ook eens keken waarom op het ene product wel subsidie zit en het andere niet. De logica hierin is volledig weg. Alle subsidie wordt omgeslagen op hectares grond, dit heeft niets met inkomen te maken. Ook in de nieuwe voorstellen wordt hier gemakshalve overheen gestapt.

 • j swennen

  Zoals altijd krijgen de rijksten het meest . Meer grond is meer subsidie

 • John*

  glb is verzekering voor de burger voor goed, voldoende en vooral goedkoop voedsel. valt het glb weg dat krijgt de boer wel zijn inkomen uit het product, wat betekent hogere winkelprijzen voor de burger. daarnaast zal de productie nog sterker de economie volgen met als gevolg sterke fluctuaties in vraag en aanbod extra afhankelijkheid van import en export.. zolang alles goed gaat op deze wereld prima.. maar als er weer onderzeebootjes ingezet worden om voedseltransporten overzee naar de kelder te helpen weten de burger pas weer wat honger is. Get GLB heeft de westerse economie gemaakt zoals zei nu is. slechts 10% van het inkomen gaat nog naar voedsel...

Of registreer je om te kunnen reageren.