Redactieblog

3 reacties

Focus Mineraal

Eigenlijk wilde ik over onze nieuwe stal schrijven, maar de actualiteit gebiedt over mest te schrijven.

Ik lees tot mijn schrik dat een groepje mannen een aanbeveling doet om de melkproductie te beteugelen op 15.000 hectare voor grasland en 10.000 hectare voor bouwland. Ik heb geprobeerd de argumenten te begrijpen en te wegen. Ik kom tot de slotsom dat dit groepje mannen het mestdossier simplificeert op een voor Nederland volstrekt onverstandige wijze. Deze heren hebben in hun goeie jaren een reputatie opgebouwd. Vanuit hun toenmalige positie hebben ze de sector en/of de maatschappij gediend en ze waren goed ingewijd. Nu etaleren zij vergrijsd kneuterig denken, vooral omdat ze de ware tucht van de markt niet meer aan den lijve ondervinden. Even de aansluiting gemist.

Als je zegt dat dertig jaar mestdossier ons nergens heeft gebracht, is dat een miskenning van veel innovatie. Emissiearm aanwenden, lagere aanwending, vergisting, mestscheiding, mestraffinage – wat hebben we veel geleerd! En dat moet doorgaan. Bodemvruchtbaarheid is een van de drijfveren van de landbouw. Met de kringloopwijzer, in plaats van een quotum, blijft goed bedrijfsmanagement op gebied van mineralen zich kwalitatief ontwikkelen. Natuurlijk, niemand wil dierrechten en die komen er ook niet. Vandaag zou het zuivel/LTO-mestplan naar buiten komen, maar dat is twee dagen uitgesteld. Het gaat Focus Mineraal worden, want de zuivel kan het zich niet permitteren te hebben meegewerkt aan het starre, niet innovatieve, economisch slechte dierrechtengedrocht.

Blij dat Siem-jan Schenk dat ook ziet. De Nederlandse landbouw is een productieve en innovatieve sector met het gezicht naar de maatschappij. Dat moet zo blijven. Nederland-kennisland voor de agrarische sector moet continu worden geïnitieerd. Het nieuwe mestbeleid, Focus Mineraal, zal stevig door de zuivel worden geregisseerd. En, schat ik in, ook gesanctioneerd; helemaal zonder kleerscheuren komen we er niet af. Grondgebondenheid zal een flinke plus krijgen in het nieuwe bedrijfseconomische plaatje.

Geen kwantum of quotum, maar kringloopwijzer, dat geeft een duurzame economische setting.

Laatste reacties

 • minasblunders1

  Ik weet niet onder welke steen van Weperen de afgelopen 15 jaar heeft gelegen, maar bepaalde zaken zijn hem kennelijk volledig ontgaan.

  Nederland kennisland op landbouwgebied? Dat WAS. Lang geleden. Men profiteert in Wageningen van de goede naam van VROEGER, toen de landbouwkundige kennis er wél was. Tegenwoordig eerder het lachertje van de wereld.

 • antibioticasyndicaat

  Fosus mineraal? Stront tot aan de lippen!

 • Mozes

  Minasblunders1, je moet jou deskundigheid beter uitleggen zodat anderen daar in kunnen delen.

Of registreer je om te kunnen reageren.