Commentaar

1286 x bekeken 1 reactie

Dreft-trucje op menukaart

Onderzoek wijst uit dat consumenten steeds gevarieerder en gezonder willen eten, zegt Variatie in de Keuken, een stichting die consumenten en professionals inspireert tot gezond en duurzaam eten. In één adem wordt gezonder ook vertaald naar minder vlees. 'De grootste motivatie om minder vlees te eten is behoefte aan meer variatie, gevolgd door gezondheid.' Het staat in het rapportje Duurzame Menu-Engineering, met als onderkop: De potentie van meer groente en minder vlees op de menukaart van restaurants. Het onderzoek had plaats in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Volgens de stichting zijn er in één jaar tijd 2 miljoen parttime vegetariërs bijgekomen, dit zijn mensen die niet meer elke dag vlees eten. Het zouden er nu 5,8 miljoen zijn. In andere kringen heten dit 'vleesverlaters' of 'flexitariërs'. Het is onduidelijk waar dit getal vandaan komt, laat staan wat de werkelijke motieven zijn om een dag geen vlees te eten. De conclusie dat dit allemaal uit gezondheid en variatie voorkomt is te simpel.

Volgens hetzelfde onderzoek vindt 78 procent van de restaurantbezoekers het aanbod vegetarische gerechten op de menukaart onvoldoende. Ik zou die vraagstelling wel eens willen zien. Het interessante nu is dat dit getal wel als excuus wordt aangewend om de portie vlees te verkleinen ten faveure van groente. In grammen verandert er niks op het bord. 'De nieuwe verhouding komt het milieu en de marge ten goede', meldt de stichting.

Het verhaal over milieubelasting, CO2 en waterverbruik geloof ik wel. Het laatste, de marge, triggert mij. Hier komt de aap uit de mouw. De kostprijs van een gerecht daalt als er minder vlees in zit. Een vleesvermindering van 10 procent verbetert de marge met 4,5 procent, 25 procent doet 11,3 procent en 50 procent bijna 23 procent. Daar gaat het om. De milieubelasting is handige, commerciële prietpraat.

Het is een aloude truc in een modern jasje. Hoe vaak plaatste Dreft het stempeltje 'Nieuw' of 'Verbeterd' op een flesje, terwijl de inhoud iets afnam.

Eén reactie

  • Romeijn

    Een beetje tendentieus heer Vullings. Er komt hier helemaal geen aap uit de mouw: al in de eerste zin wordt de verbetering van de marge aangegeven. Het is ook geen truc omdat men hier heel open over is. De inhoud neemt niet af maar verandert alleen in samenstelling.
    Wel is het de vraag of de consument hetzelfde bedrag wil betalen voor menu met minder vlees. De tijd dat er geen keuze was en men voor een ongewenste grote hoeveelheid vlees ook nog moest betalen is gelukkig voorbij.

Of registreer je om te kunnen reageren.