Redactieblog

8 reacties

De Wolf

In de polder is een dode wolf gevonden. In 2011 was er ook al eentje gezien. De natuurmensen juichen: een groot roofdier dat hier was uitgestorven, is terug. Hoera.

De jagers van de wildbeheereenheden wijzen vooral op de gevaren voor mens, hond en schaap. De politiek is al weer verdeeld. Johan Houwers van de VVD vindt dat de wolf moet worden afgeschoten, zodra hij de grens oversteekt. De PvdA wil de wolf een kans geven.

Als natuurbeschermers ergens over juichen word ik altijd enigszins wantrouwend. Ik herinner mij nog goed hoe een provincieambtenaar liet optekenen: hoera, de meikever is terug! Als deze lui zeggen dat de wolf helemaal niet gevaarlijk is voor mensen, geloof ik dat gewoon niet. Nou geloof ik Johan Houwers ook niet direct, maar al die voorouders die er destijds voor gezorgd hebben dat de wolf verdween, hadden die dan ongelijk?

De bijdrage van LTO bestaat, zoals gebruikelijk, uit een pleidooi voor schadevergoeding. Geruststellend is wel dat er een wolvenplan in de maak is, onder leiding van de immer voortvarende staatssecretaris Dijksma. Twee Wageningse onderzoekers werken daar aan, samen met maar liefst 20 organisaties (overheid, landbouw, natuurbescherming etc.). Recreanten zoals wandelaars, fietsers en ruiters, maar ook veehouders, hobbydierhouders, jagers en natuurbeheerders moeten kunnen weten of er wolven in de buurt zijn en hoe ze daarmee moeten omgaan. De dode wolf zorgt dus al direct voor werkgelegenheid voor veel mensen.

Het is onwaarschijnlijk dat het wolvenplan voorziet in het uitroeien van wolven in Nederland. Het zou misschien nog wat zijn als we de wolven konden bewegen om al die overtollige ganzen op te eten, maar dat zal wel niet lukken. Het zal er dus wel op uitdraaien dat de wolf zich drastisch vermeerdert, zodat er een plaag ontstaat. Wolven gaan zorgen voor grote overlast, net zoals de vos in sommige steden. Kortom, ik zou die wolf liever helemaal niet zien, en al zeker niet op mijn erf. Prokofieff en Drs. P hebben ons voldoende gewaarschuwd. Laten we die natuurbeschermers het bos in sturen, liefst vermomd als de grootmoeder van Roodkapje.

Laatste reacties

 • Romeijn

  Ook als hoogleraar mag je in een column ridiculiseren. Toch had je er beter aan gedaan om eerst nog wat meer vragen te stellen.

 • w v gemert

  Een grap en meteen neemt de werkgelegenheid toe.

 • koestal

  Hoe moet het nu met die schaapskuddes,Nederland wordt zeker een grote Oostvaardersplas

 • ed12345

  Romeijn als er iemand rediculiseert bent u dat zelf .Meneer Bruil eindelijk een goed artikel over een mogelijk komend gevaarlijke situatie

 • koestal

  Kunnen de wolven de boeren mooi helpen bij de ganzenoverlast

 • J@gertje

  @Romeijn,
  Ik heb mijzelf allerlei vragen gesteld waarna ik antwoorden ben gaan zoeken op internationaal niveau.
  Er is in Nederland geen leefgebied voor wolven, dus we moeten het niet uit de hand laten lopen.
  Van dat laatste hebben voorbeelden genoeg.

 • PetervanKempen

  Ha Romeijn daar ben je weer met je pleidooi voor de geitewollensokken sectie.
  Om deze hype als mega komkommer item te zien hoef je geen hoogleraar te zijn hoor.Tragisch te zien hoe men aan de alternatieve kant tegen beter weten in gewoon wil dat de eigen waarheid dat die wolf is 'eingewanderd' bewaarheid wordt. De chauffeur die dit beest zou hebben doodgereden had zich allang gemeld, bovendien is er zorgvuldig nooit iets over verwondingen van het gevonden karkas van deze bevereter gemeld. Zullen we de eindconclusie even afwachten?

 • geelgors

  @PetervanKempen. Ik verbaas mij ook al tijden dat nergens over een doodsoorzaak wordt gesproken.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.