Commentaar

988 x bekeken 4 reacties

Antibiotica

Het antibioticagebruik in de veehouderij is spectaculair gedaald in een paar jaar tijd. In vergelijking met 2007 is er een afname met 56 procent.

Het aandeel van voor mensen cruciale soorten antibiotica is tot bijna nul gedaald. Dat blijkt uit een rapportage van de Autoriteit Diergeneesmiddelen, de SDA. De trend die al zichtbaar was uit andere bronnen is daarmee bevestigd.

Twee conclusies zijn onontkoombaar. De eerste is dat een strak beleid dat consequent wordt ingezet snel tot resultaat kan leiden. De tweede is dat het geweeklaag over onmisbaarheid van antibiotica, met name preventief gebruik ervan, achteraf gezien onterecht was.

Maar het verhaal is nog niet afgelopen. Het laaghangende fruit is geplukt, nu komt het op de echte uitdaging aan. Het SDA-rapport laat duidelijk zien dat er groot verschil is in afhankelijkheid van antibiotica tussen bedrijven. Over de hele linie – enkele uitzonderingen daargelaten – daalt het gebruik, maar de verschillen blijven groot.

De focus moet naar de bedrijven die niet mee kunnen komen. Het pleidooi van de SDA om onderscheid te maken tussen voorlopers en achterblijvers is terecht. Daarnaast is verbijzondering van doelen en voorschriften nodig per sector en per gebruiksniveau. De eerste grote klapper is gemaakt, nu komt het aan op verdieping en finetuning.

Laatste reacties

 • Pieterje

  Is er ook onderzoek gedaan naar hogere sterfte persentages onder de dieren als gevolg van minder antibiotica?

 • Mozes

  In de melkveehouderij moeten verschillende streef-, attentie-, en actiewaarden komen voor melkveebedrijven met en zonder jongvee.
  Jongvee vanaf 1 maand tot 2 jaar verbruikt geen milligram antibiotica maar draagt wel bij aan het totale lichaamsgewicht in de stal. Hierdoor zullen bedrijven met jongvee veel lager uit komen dan bedrijven zonder jongvee terwijl het gebruik per melkkoe hetzelfde is.

 • abtje

  Mozes Een bedrijf zonder jongvee sleept melkvee de stal in om te melken. Deze dieren komen van een ander bedrijf, soms van meerdere bedrijven.
  Je kiest dan dus ook zelf voor een verhoogd risico. Aanvoer van vee is aanvoer van ziektes.
  Moeten ze dan ook onderscheid maken tussen eigen jongvee elders opgefokt of alles via de handelaar aangekocht?
  Met een dosis boerenverstand en preventie kom je al heel ver.

 • koestal

  Er is al een grote slag gemaakt

Of registreer je om te kunnen reageren.