Redactieblog

4160 x bekeken 28 reacties

Zoon kleine boer haakt af

“Geen wonder dat zonen van kleine boeren geen boer willen worden”, zegt Hanna. “Van wat ze thuis zien, worden ze niet vrolijk.”

Zo is het. Kleine boeren maken, omdat ze alles zelf doen, vaak veel uren. Daar staat dan een laag inkomen tegenover. Per uur wordt weinig verdiend. Als de steun uit Brussel er niet was, konden vele boeren niet rondkomen. Als in 2020 de subsidie uit Brussel komt te vervallen, kunnen veel bedrijven niet meer bestaan. Dat zien de jonge boeren. Dus willen ze geen opvolger zijn.

“Ik denk dat de sfeer aan de keukentafel bij deze boeren ook niet opbeurend is”, mijmert Hanna. “Kleine boeren kennen weinig voordelen. Kijk maar naar de Brusselse steun. Grote boeren kunnen ruimschoots van de steun leven. Wat verdiend wordt op het bedrijf investeren ze in grond en gebouwen. Kleine boeren hebben het nodig om de huishoudbeurs een beetje gevuld te houden. Door de jaren heen is dit beeld zo. Kleine boeren morren omdat ze het echt moeilijk hebben en grote boeren morren omdat ze vinden dan de rente op hun toenemend eigen vermogen te klein is. Het gezegde dat boeren altijd klagen is door de jaren heen niet veranderd”.

Door dit alles zal de schaalvergroting gewoon doorgaan. Van de kleine boeren heeft 15 procent een opvolger en van de grote boeren 80 procent. Het grootste aantal opvolgers vind je bij de volwaardige gespecialiseerde agrarische bedrijven. Dit meldt het Landbouw Economisch Instituut.

“Elke discussie over een gereguleerd prijsniveau is bij voorbaat zinloos”, constateert Hanna. “Als kleine bedrijven voldoende inkomen hebben, verdienen grote bedrijven goud geld. Die hoor je niet klagen over armoede. Het zijn zinloze gevechten om voor elk bedrijf een inkomen te realiseren. We zien het niet alleen in de landbouw, maar overal. De kleine kruidenier verdween, de supermarkt kwam. De smid in het dorp kon zich niet meer handhaven en het grote landbouwmechanisatiebedrijf kwam. De bakker doofde de oven en we halen het brood bij de super.”

Ik knik: “Schaalvergroting is een natuurlijk proces”.

Laatste reacties

 • Edje2

  Wat een zeur verhaal,Niet de kleine boeren klagen maar de grootste boeren klagen het hardst en hebben overal wat op te mopperen!!!!!!!!!!!!!!!!

 • jrboer

  Volgens mij moet Edje2 het stuk nog eens lezen. Ik vind deze blog juist een van de beste van de laatste tijd van Vergaderboer.
  Geen gezeur maar realiteit van het hoogste niveau.

 • Rip

  En waarom denkt Edje2 dan dat bij de kleine boeren maar 15 procent een opvolger klaar staat? Omdat alles thuis zo bijzonder goed gaat ? Even nadenken, Edje2, jij bent de degene die onzin schrijft. Geen enkel feit onderbouwt jou stelling dat grote boeren meer mopperen. Wie zeurt hier dus? Juist, Edje2.

 • trekker123

  Was dat 50 jaar geleden zoveel anders dan? En is een groot bedrijf automatisch winstgevend? Zal er toch van afhangen hoe je groot bent geworden. Maar zo te horen moeten we van de politiek verwachten/eisen dat die een subsidiesysteem in stand houden zodat de kleine boer kunstmatig in leven kan blijven? Landschappelijk gezien is het best leuk al die kleine boerderijtjes. Zoals de warme bakker van vroeger, de slager en de kruidenier op de hoek ook heel leuk waren. En goed voor de werkgelegenheid. Gaan we echter niet tot in het oneindige met overheidsgeld kunstmatig overeind houden. In de vroegere Sowjet republieken hebben ze ervaring met het kunstmatig in stand houden van werkgelegenheid. Bij de SP zien ze er nog steeds wel heil in. Wat leuk is wordt niet altijd naar gevraagd, al helemaal niet in tijd van crisis.

 • info36

  Zijn grote kapitaalintensieve bedrijven zo makkelijk over te nemen dan?
  Ik dacht het niet. Meestal gaan ze maar 1 tot maximaal 2 generaties mee.
  Het moet je hobby maar zijn om met miljoenen schuld te beginnen.

 • kenijor

  Waarom is een kleine boer klein?

 • joannes

  Maar zijn we dan in gemiddelde welvaart vooruitgegaan met die ¨natuurlijke¨ neiging naar schaalvergroting? Zijn we in samenleving kwaliteit vooruitgegaan met de Jumbo´s, Albert Heijn en Sligro? Één samenleving met een paar grootbedrijven, gefinancierd door oa buitenlandse financiers die hun dividend in een luxe vakantie oord besteden en vele gelijkvormige grote bedrijven zoals supermarkten die met een groot assortiment vele leveranciers een verkoop kans geven of ontnemen. En daarbovenop een Overheid die dit wel gemakkelijk vindt voor haar regulering en belastingen inning;immers, minder loketten voor controle en belastinginningen. Daarbij vele medewerkers die in een of andere hiërarchy gedisciplineerd worden en probleemloos hun belastingen bijdragen. Schaalvergroting heeft misschien efficiëntie gebracht waardoor meer artikelen bereikbaar werden maar ondertussen zijn vele medewerkers aan de inkomstenkant gekort en hebben alléén het uitzicht via een tv en nu een mobieltje op die paar groot verdieners waar 75% van de bevolking zich mee laat vermaken nadat ze afgepeigerd van hun werk op de bank vallen. Zelfstandigheid en entrepeneurschap is alleen mogelijk wanneer je ver boven gemiddelde middelen en vooral innovatie ideeën hebt waarmee je andere concollega´s uit de markt kan drukken met een lager kostprijs of vernieuwend product. Het ¨Apparaat¨ werkt maar of dit welvaart is vraag ik me steeds af.

 • MKRouveen

  Ik ga ons kleine bedrijf overnemen. We hebben 60 koeien op 40 ha grond en het draait prima; al moet ik toegeven dat we zonder de toeslagrechten wat minder zouden verdienen.

  Overigens gaan we de tent wel uitbreiden, op de 40 ha kunnen we met goed graslandmanagement ook wel 90-100 koeien houden. We verdienen nu nog een mooie zakcent met de verkoop van kuilvoer.

 • kenijor

  Glb houdt zowel de kleine als de grote drollen in de benen.

 • Romeijn

  Inderdaad: een heel goed verhaal.
  Of schaalvergroting een natuurlijk proces is weet ik nog net zo niet. Het geeft schijnbaar tijdelijk voordelen maar ook groeiende risico's op de lange termijn. Want het is vooral afhankelijk van de beschikbaarheid van fossiele brandstoffen. Als die wegvallen zakt het hele kaartenhuis in elkaar. Het zoeken is meer naar de juiste schaal op de juiste plaats.

 • Bison

  Zover ik kan zien van hier dan subsidieeren de kleine boeren de bevolking en omgekeerd worden de grote boeren gesubsidieerd door de bevolking.
  De een slaaf van het bedrijf,..de ander slaaf van het geld(bank)

  De consument lacht.ha ha

 • drientje

  Vergaderboer, het wordt tijd dat je Hanna eens een goede 'beurt' geeft.
  Dat verwaande gezemel van grote melkveehouders is iedereen zo langzamerhand spuugzat. Leg je oor eens te luister bij de advieswereld en hoor wat er al afboekingen van financieringen in de melkveehouderij hebben plaatsgehad.

 • Rip

  MKRouveen is te bescheiden. Zestig koeien en veertig ha land is helemaal niet klein als het overneemt en van plan bent te groeien naar 100 koeien. Je bent klein als je denkt dat je met zestig koeien blijvend de kost kan verdienen.

 • alco1

  @MKRouveen. Als het allemaal een beetje eigen is, heb je een top begin.
  Veel boeren zien steeds groter ook als een uitdaging, maar dat hoeft natuurlijk niet als je niet over gefinanciert bent.
  P.S Heeft men niet door dat 'Hanna' verzonnen verhaaltjes zijn!

 • koestal

  grote boeren hebben ook vaak een grote lening bij de bank,moeten meestal nogal wat ophoesten

 • koestal

  de banen voor boerenzonen liggen ook niet voor het opscheppen

 • hoekerland1

  Elke geinvestreerde euro in de agra-sector brengt te weinig op of je nu groot of klein bent, wij als boer hebben het risico en arbeid, de handel pakt de winst voor het leeuwendeel, maar wat is eigenlijk groot of klein, ik zie bij de grote
  meer spanning en minder werkplezier.
  Moet je in denenmarken zien hoe het met de grote en overgefinaceerde bedrijfen
  gaat ,hoeveelzouden er in nederland omrollen als het net met de grondprijs gaat
  ik zeg maar Laat je niet gek maken.

 • Mels

  Hoekerland,VEEL,HEEL VEEL.

 • poldes

  schaalvergroting gaat door.
  het aantal melkveehouders daalt al jaren,en kan nog wel doorgaan.
  maar de schaalvergroting in de varkenshouderij is ons versneld voorbij in deze
  en daar is het einde ook nog niet in zicht.
  wij weten de toekomst nog niet.

 • wmeulemanjr1

  Misschien moet 'vergaderboer' dit verhaal over grotere boeren waar 'alles beter gaat' eens in denemarken publiceren, daar deden grotere boeren toch ook 'alles beter?'
  Of draait het gewoon om vakmanschap, geluk, het niet te duur moeten overnemen van ouders en dan zeggen: ik ben goeie boer, ik groei snel !!
  Bij iedere boer is de startsituatie anders en wat is per definitie klein en wat is groot?

 • ed12345

  In goede tijden is groot groter grootst heel mooi maar in slechte tijden hebben die nieuwe groten het slechter dan een gemiddelt bedrijfdat al een tijdje meedraaid zo gauw je hoofdzakelijk afhankelijk bent van derden om het werk rond te zetten sta je in slechte tijden zwak

 • minasblunders1

  Trekker123, inderdaad is het belangrijk om te weten hoe je groot bent geworden (reactie 4). Grote bedrijven zijn over het algemeen groot geworden door te investeren op de overwaarde van de grond. Door het gebruik van deze belastingvrije vermogenstoename voor fiscale aftrekposten, hebben deze bedrijven tegen de klippen op kunnen groeien met de fiscus als grootste sponsor. Ook deze bedrijven worden dus kunstmatig in de benen gehouden (een andere vorm van subsidie dus). Maar zoals je in de mestwet de 'betere mineralenmanagers' hebt, zo hebben we hier te maken met de 'betere ondernemers'. Totdat inderdaad de grondprijs instort.....

 • Rip

  Het zijn vooral de kleine boeren, die reageren en zich afzetten tegen de grote. En grote gevaren zien voor de toekomst. Maar dit verhaal hoor ik al jaren. Na de komst van de superheffing kochten de grotere boeren quotum. Dat werd door de kleine afgekeurd. Zij bleven stil staan en verdwenen voor een groot deel. Of investeerden te laat in quotum, toen het ook veel duurder werd. Kijk naar de statistieken en de boeren om je heen. De grotere worden steeds groter en de kleine verdwijnen. Het is zoals vergaderboer zegt: een onomkeerbaar proces.

 • aarthamstra1

  De vraag voor de maatschappij is niet hoe grotere boeren groter worden.
  De maatschappij zal te onder gaan ,als ze geen zinnige oplossing vinden voor
  de afvallers.
  De vraag zal moeten zijn hoe houd ik een sterke evenwichtige maatschappij.
  Voor de boer geld zorg dat de maatschappij je producten kan blijven kopen.
  Dat het niet onnodig duur word gemaakt door de tussenhandel, onzinnige regel geving.
  De Grote vraag is wie voed onderhoud al de verliezers ,afhakers ,ouderen , zieken,werklozen DE MULTINATIONAL niet die dragen geen belasting af
  Het is niet de vraag hoe blijf ik boer. De vraag is binnen kort wie kan mijn vlees nog kopen,
  Als de over blijvende boer multinational word is het sprookje uit.

 • alco1

  Juist Aart. Dat zijn ook altijd vraagstukken waar ik mij zorgen om maak.
  Het valt mij altijd op dat veel mensen alleen maar denken aan het 'eigen'. Als iedereen zo was zouden veel onderwerpen helemaal geen onderwerp van discussie worden. Er moet echter verdiend worden om sociaal te kunnen zijn.
  Waar ik mij ook zorgen om maak dat sommige mensen, juist door steeds meer onnozele wetgeving en ondoordachte bekritisering de 'Pijp aan Maarten geven'
  Het sociale systeem zal als het zo door gaat, ontploffen.

 • hendrikusgrunn

  Misschien moeten de zonen zich zelf ook eens achter de oren krabben.
  Weet van meerdere van onze veehouderij klanten dat de zoon des huizen het bedrijf wel wil overnemen, maar dan wel met een nieuwe melkput/ robot of een nieuwe stal.

  Daarnaast is natuurlijk elke situatie anders. Vind pa dat kind lief de volle mep moet betalen of zetten ze de kinderen er zo goedkoop mogenlijk voor. Weet dat er ook gevallen zijn waarbij pa vind dat zoonlief maar gewoon de volle mep moet betalen omdat zij zelf vroeger ook alles zelf hebben moeten regelen en betalen.

  De jongelui lopen stage op veelal grote en moderne bedrijven en willen thuis dan ook veelal meer. Maar vergeten vaak dat pa en ma op deze manier vaak al jaren goed kunnen boeren zonder een dikke hypotheek aan de nek.

  Je moet jezelf denk ik ook goed afvragen wat je echt wil:

  een bedrijf van mss 80 koeien overnemen met veelal niet al te hoge kosten of een bedrijf met 300+ koeien met een beste hypotheek er nog op.

 • ed12345

  Hendrikusgrun het is maar goed dat de jonge generatie nog niet te veel klappen op heeft moeten vangen en geen angst heeft van een grote hypoteek die angst komt later wel .Het is maar goed zo anders zou er minder vooruitgang zijn

 • hendrikusgrunn

  ed12345:
  ben ik met je eens, maar een grote hypotheek moet maandelijks ook afgelost worden. Zou het soms niet goed zijn om eerst maar eens rustig verder te boeren en na bv een aantal jaar flink te gaan investeren.

  Eerst een n beetje kapitaal en ervaring opbouwen en weten dat je ook in slechte periode de kosten nog kunt betalen.

  Vooruitgang is inderdaad goed, maar ik weet uit ervaring dat heel veel jeugd zich ook blind staart op nieuwe stallen/ melkputten en dikke machines.

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.