Boerenblog

1998 x bekeken

Wateroverlast

Na een paar zonnige dagen werd onze regio onlangs flink geplaagd door wateroverlast.

Eindelijk kunnen we weer rustig slapen. Geen geluid meer van voorbijdenderende colonnes vrachtwagens. Onze regio werd, na een aantal schitterend zonnige dagen, onlangs enorm geplaagd door wateroverlast. Op dinsdag 21 mei begon het te regenen, en niet zo zuinig ook! Plotseling merkten we dat het verkeer op de provinciale weg waaraan wij wonen, behoorlijk aan het toenemen was. Wat was er toch aan de hand?

Zandweg
Het werd al snel duidelijk. Alle belangrijke verkeersaders om en door Østerdalen waren getroffen door hevige regeval. Er was nog maar één weg berijdbaar voor transportverkeer tussen Trondheim en Oslo. Tja, en dat was de 26, langs ons huis. Dat hebben we geweten. Het betekende vier tot vijf keer meer verkeer! De ruiten trilden af en toe in de sponningen en de kinderen kregen pardoes een buitenspeelverbod.
Op weg naar mijn werk kon ik de gevolgen zeker merken. Mijn normale route kon ik niet meer rijden (zie foto). Daarom reed ik over een hobbelige, zwaar beschadigde zandweg het hele stuk naar het dorp Vingelen.

Kapotgeslagen
Maar sinds vandaag is de 3 weer open, evenals de E6. De lokale wegen worden langzaam weer gerepareerd, maar alleen voor ‘onze’ 26 is wat minder hoop. In het voorjaar is het asfalt erg broos. Na de explosie aan vrachtwagens is de weg overal kapotgeslagen. Nu wacht de gemeente af. De weg moet nog iets slechter worden om geld los te krijgen voor een nieuwe asfaltlaag.

Schade
Het water is weer aan het zakken. De zon schijnt weer en de boeren rijden met dubbellucht de eerste stront uit. Alles wordt weer normaal, al wordt gevreesd voor de grootste claim in jaren. Tot nu toe zijn er 2.200 schademeldingen binnengekomen bij de verzekeraars, met een geschatte waarde van rond 260 miljoen kronen (€34,5 miljoen).

Of registreer je om te kunnen reageren.