Redactieblog

1237 x bekeken 4 reacties

Voedseloorlog

De Chinese overname van een Amerikaans varkensbedrijf is vooral bedoeld om de levering veilig te stellen.

De grootste varkensproducent en -verwerker ter wereld, Smithfield in de Amerikaanse staat Virginia, wordt voor €5,5 miljard overgenomen door een Chinees bedrijf. Beklonken is het nog niet, want er zijn ook nog andere overnamekandidaten, maar laten we maar aannemen dat het doorgaat. Op zichzelf is de overname niet uitzonderlijk. Het Amerikaanse bedrijf heeft problemen in de varkenstak, net als elke andere onderneming en elke andere boer die momenteel varkens produceert. Tegelijkertijd betekent de overname dat Smithfield beter toegang krijgt tot een nieuwe en groeiende markt. Het bijzondere zit niet in de overname, wel in de koper: Shuanghui International, een grote Chinese vleesverwerker.
We kunnen aannemen dat de Chinezen de productiebedrijven van Smithfield niet verplaatsen naar China. Het past meer in het plaatje dat de Chinezen druk bezig zijn hun voedselvoorziening veilig te stellen. Ze kopen landbouwbedrijven op in Australië en Nieuw-Zeeland, en ze kochten grote oppervlakten landbouwgrond in Afrika. Smithfield investeerde de afgelopen jaren ook over de grens, zoals in de varkenshouderij in Roemenië. Er waren toen mensen die dachten dat de Chinezen de Europese markt zouden overspoelen met goedkoop vlees. Dat lijkt me raar; ik neem aan dat het ook toen ging om het zeker stellen van voldoende aanvoer naar de Chinese markt. En wie weet onderhandelen ze nu al met Vion, dat zou niet slecht zijn voor onze varkenshouderij.
Ik was laatst bij een inleiding van mijn Wageningse collega Niek Koning over de wereldvoedselvoorziening. Hij schetste een aantal toekomstscenario’s en één daarvan, het allerzwartste scenario, was oorlog om voedsel. In die schets zouden regeringen van landen waarin Chinezen bedrijven en grond bezitten kunnen besluiten de export naar China te verbieden om de eigen bevolking te blijven voeden. Vervolgens zou het Chinese leger uitrukken om het voedsel alsnog op te halen.
Ik zie dat nog niet meteen gebeuren. Vooreerst is er geen tekort aan varkensvlees, eerder een overschot. Shuanghui heeft vanaf nu beter greep op de toevoer van vlees, zodat het de snelgroeiende thuismarkt beter kan bedienen. En daarnaast krijgt de onderneming toegang tot moderne kennis. Smithfield is geen rommelaar, het bedrijf schijnt vaak een voorloper te zijn als het gaat om dierenwelzijn en transport. De Chinezen zijn op allerlei manieren hoogwaardige kennis aan het inkopen. Het wemelt hier van de Chinese studenten, ook in Wageningen en Groningen. Kortom, ik denk dat de overname van Smithfield door de Chinezen niet eng is. Het past in het moderniseringsplaatje en in het plaatje van een snel groeiende Chinese markt. Niet meer, en ook niet minder.

Laatste reacties

 • agratax2

  Beste Dirk zouden de mensen ten tijde van de VOC in bv. Indonesië ook niet net als jij gedacht hebben. Hier is handel, hier is geld te verdienen en inderdaad voor de leiders van de koloniën werd verdiend, de werkers hadden of kregen op termijn problemen met uitbuiting. De rollen zouden via deze overnames wel eens omgedraaid kunnen worden en worden wij de Wingewesten van Azië. Als de bevolking dit gevoel krijgt is Niek zijn duistere scenario niet zo ver weg. Er zijn tekenen die wijzen op onvrede nu het in het 'Rijke deel' minder goed gaat, de ene groep zweert bij arbeidsmigranten en de andere groep (werkelozen) kan de migranten wel weg kijken. Hier is weinig meer voor nodig dan een goede volksmenner om de vlam in de pan te doen slaan en dat gaat dan met de uitverkoop van onze grondstoffen net zo. Ik hoop met jouw dat Niek en mijn scenario te duister zijn om doorgang te vinden. Helaas de geschiedenis leert anders en de mensheid heeft in alle jaren weinig geleerd van zijn fouten.

 • abtje

  Tuurlijk is het niet eng, maar dat worst case scenario is helemaal niet zo vergezocht. Nu heb je natuurrampen die de produktie hinderen. Dan weer droogte enof branden, dan weer overstromingen. Gebeurt dit vlot achter elkaar, een groeiende wereldbevolking en het genetische manipulatie Damocles zwaard boven de hoofden enz enz.
  Oftewel, heel erg verstandig dat de Chinezen de voedselaanvoer veilig stellen.
  De Europese Landen zijn nog zo arrogant, jagen hun voedselproducenten liever weg, in de veronderstelling dat ze wel alles kunnen kopen als het nodig mocht zijn. Die kunnen bij schaarsteb wel eens een hongerbuik krijgen...

 • denker123

  Voedsel is er genoeg maar er worden te veel voedselgewassen gebruikt voor de productie van biobrandstoffen.Als de V.S.de 40 procent van hun mais die nu voor ethanol gebruikt wordt volledig op de voer en rechtstreekse consumptie markt gooien ,stort de maïs en tarweprijs volledig in voor jaren ,en ook de soja prijs als de productie van biodiesel gestopt wordt. De V.S. Produceren bijna 40 procent van de maïs op de wereld vandaar.

 • denker123

  De wereldproductie toename van maïs tussen het jaar 2000 en 2012 is voor 70 procent naar de productie van ethanol gegaan zei de V N pas nog,dus het verbouwen voor alleen voedsel is geen probleem om alle monden te voeden.Bij sojabonen is dit 50 procent voor de produktie van biodiesel ,en bij tarwe 25 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.