Redactieblog

1 reactie

Verfrissende ondernemers

Fantastisch dat er ondernemers in de landbouw zijn die niet zuur zijn of overal over klagen. Ik bedoel natuurlijk de Agrarisch Ondernemer van het jaar. Een pluimveehouderechtpaar uit Limburg.

John en Marian Claessens wonnen niet alleen de prijs, maar hielden ons ook een spiegel voor. Ze presenteerden zich als kloeke ondernemers, die zelf een bedrijf opbouwden. Een groot bedrijf, dat ze openstellen voor de gemeenschap. Daarmee kweken ze goodwill. Zeker ook met het feit dat ze geen antibiotica gebruiken. Dat kan dus ook.

Ze hebben het niet gemakkelijk gehad. Het was geen familiebedrijf, dat ze konden overnemen. Ze hadden geen gespreid bedje, zoals vele jonge boeren nu. Ze moesten het van de grond af zelf opbouwen.

Ook privé was het niet allemaal even gemakkelijk. Hun eerste kind had het syndroom van Down. “Daardoor hebben we geleerd te denken in mogelijkheden, niet in beperkingen”, zegt het echtpaar.

Wat een wijze woorden. Ter lering van ons allemaal. Wij hebben het vaak over onze beperkingen en niet over onze mogelijkheden. Dat maakt ons ontevreden en dat uiten we vaak. Dat schaadt ons imago. Zo blijvende we de klagende boer, in goede en slechte tijden.

John en Marian Claessens laten zien hoe het ook kan. En als klap op de vuurpijl schenken ze hun prijs van 12.500 euro aan mensen aan India. Grote ondernemers, met een groot hart. Dat doen maar enkelen hun na.

Eén reactie

  • abtje

    Inderdaad fantastisch, en nu horen we Hannah niet:-)

Of registreer je om te kunnen reageren.