Commentaar

3 reacties

Toekomst

'Met alle respect voor de landbouw, maar dat wás'. Met deze sarcastische woorden liet eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) zich vorige week even goed in de kaart kijken.

Ze vindt dat Europa zijn kaarten veel te veel op de landbouw zet, en dat is in haar ogen niet de sector van de toekomst. De toekomst ligt in haar 'eigen' sector, de wereld van de enen en de nullen. Ze sprak zelfs van 'stakkers', toen ze het had over Europese regeringsleiders in dit verband.

Het is niet moeilijk te raden wat hier achter zit: budgetnijd. Landbouw is het belangrijkste beleidsterrein waarover Europa gaat, en heeft ook het grootste budget. Met een paar luttele procentjes van die miljarden zou Kroes al heel wat kunnen doen, moet ze denken.

Maar het is natuurlijk apekool. Dat bewijst het statement dat Rabobank woensdag maakte over het economisch belang van de agrosector. De bank wil zich nog meer en nog sneller ontwikkelen tot wereldwijde grootmacht in de agro- en foodsector. Hoogste baas Piet Moerland bezigt hierbij vele mooie woorden over duurzame ontwikkeling en het voeden van de mensheid, maar denk niet dat dát de belangrijkste drijfveer is voor deze strategie. Food is business, daar gaat het om. Die business zit in de lift, wereldwijd.

En ja, de digitalisering is ook heel belangrijk.

Laatste reacties

 • koestal

  Neelie moet met pensioen,van een laptopje kun je niet eten

 • koestal

  Neelie doet alles digitaal

 • noormanpoortvliet

  Wat mevrouw Kroes vergeet is dat wij in de EU 450 miljoen monden hebben die gevoed moeten worden. Hier kan je geen risico mee lopen. Om het goed te doen moet 105 % van de behoefte zelf produceren en de rest afzetten op de wereldmarkt. Als het moet kunnen we ICT missen maar eten niet.
  Het is voor mevrouw Kroes wel belangrijk dat ze de volgorde van belangrijkheid in de gaten houd.

Of registreer je om te kunnen reageren.