Redactieblog

1350 x bekeken

Rutten geeft geluk

Rutten bestaat 60 jaar. Dat gaan we vieren met zeven dagen feest. Op zondag begint het met een openingsbijeenkomst en een gezamenlijke brunch en op zaterdagavond eindigen we met een slotfeest voor iedereen.

Tussendoor een bonte avond, een huifkartocht voor de kleintjes, een ondernemersavond, playbackshow, sportdag, seniorenmiddag, korfbaltoernooi en jeugdavond. Al maandenlang wordt door de diverse buurtverenigingen in het diepste geheim gewerkt aan kunstwerken die in de feestweek het dorp zullen opsieren. Bijna iedereen is wel op de een of andere manier actief betrokken bij de organisatie of de uitvoering van onze zestigste verjaardag. Zo gaat dat in een dorp. Zeker in een klein dorp.

Voor de stedeling die gewend is aan een hoogstaand theateraanbod en grootse evenementen klinkt dit misschien allemaal wat kneuterig en waarschijnlijk is het dat ook, maar het heeft ook zeker zo z’n voordelen: hier worden je talenten, hoe klein ze ook zijn, hogelijk gewaardeerd, hier heb je al gauw het gevoel dat je nuttig kunt zijn, hier doe je er toe!

Aan de andere kant moeten we het ook niet mooier maken dan het is. Dorpen hebben nog nauwelijks voorzieningen, ze vergrijzen en de krimp kraakt. Hier in Rutten heeft geen enkele winkel de hang naar grootschaligheid overleefd, we hebben alleen nog een rijdende SRV-man.

In de feestweek gaan we ook een dorpsontwikkelingsplan overhandigen aan de wethouder van onze gemeente. Samen met heel veel inwoners en een adviesbureau hebben we dat geschreven. 'Een energieke en kindvriendelijke woongemeenschap' is de titel van het plan. Scholen, kinderopvang en peuterspeelzaal willen we bundelen tot een kindcentrum. Maar ook nieuwe woonvormen voor senioren omdat ze, zoals ze zelf zeggen, hier graag heel oud willen worden. Die wethouder krijgt tekeningen te zien waarop kinderen de toekomst van ons dorp laten zien: een ondergrondse glijbaan, bioscoop, dierenasiel, een haven, zwembad op de rotonde…

Het gaat vast lukken, want zoals een basisschoolmeisje het verwoordde: 'Rutten geeft geluk!'

Of registreer je om te kunnen reageren.