Commentaar

1 reactie

Productschappen 2.0

Sectorale belangenbehartigers zoeken elkaar op. De alternatieve boerenorganisaties – de 'vakbonden'- en de LTO-vakgroepen voelen dat ze elkaar nu nodig hebben voor een zo groot mogelijke collectiviteit nu de ontmanteling van de productschappen nabij is.

Nood leert bidden. De LTO-vakgroep Akkerbouw en de NAV maakten deze week – in het jaar van NAV’s 20-jarig jubileum  – bekend dat ze samen een nieuwe producentenorganisatie gaan oprichten als alternatief voor het wegvallen van het Productschap Akkerbouw.  De samenwerkers vertegenwoordigen samen zo’n driekwart van de akkerbouwers, maar realiseren zich maar al te goed dat ze er daarmee niet zijn. Al zouden ze bijna 100 procent van de akkerbouwers onder de vleugels hebben, dan nog zou zo’n nieuwe producentenorganisatie niet zomaar maatregelen in het belang van alle akkerbouwers bindend kunnen opleggen.

Daarom doet  de organisatie een beroep op de regering om maatregelen algemeen verbindend te kunnen verklaren, iets wat de productschappen nu al kunnen.
De vraag is wat de regering gaat doen. Instemmen met zogeheten interbrancheorganisaties om maatregelen en heffingen voor iedereen verbindend te verklaren, is moeilijk in lijn te zien met opheffing van de schappen.  Zonder zo’n verbindendverklaring kan de producentenorganisatie echter geen maatregelen nemen die de hele sector aangaan. Daarmee verdwijnt haast het bestaansrecht ervan.

Eén reactie

  • schoenmakers1

    is natuurlijk van de gekke, de vakorganisaties willen ook aan niet leden hun wil opleggen en dan zeker ook nog zoals bij de productschappen hun eigen leden korting geven en de niet leden volledig laten betalen, het zijn niet voor niets niet leden, deze vinden dat de organisatie niet goed hun werk doen

Of registreer je om te kunnen reageren.