Redactieblog

1879 x bekeken 4 reacties

Optimisme

Een optimistisch karakter wordt vaak als iets positiefs gezien. Zelf heb ik er behoorlijk veel last van.

Ik kom bijvoorbeeld nogal eens te laat op afspraken, omdat ik denk: dat haal ik nog gemakkelijk. Blijkt dan tegen te vallen. Pessimistische mensen komen altijd op tijd: zij houden rekening met tegenvallers.

Het is mij trouwens opgevallen dat, als je bijvoorbeeld een vergadering moet bijwonen, men altijd veel blijer met je is als je te laat komt dan wanneer je op tijd bent. Opgelucht zelfs. Misschien is dat het effect waar onze landbouwvoormannen op hopen als zij het over de mest hebben. Het LTO-mestbeleid leunt op drie pijlers: voerspoor, plaatsingsruimte, mestverwerking. Hoe lang horen wij deze termen al niet? Mestverwerking was al in het begin van de jaren 70 het motto. Niets van terecht gekomen. Het ‘voerspoor’ speelt ook al zeker twintig jaar. Resultaten? Ik ken ze niet.

Plaatsingsruimte was een term die opdook eind jaren 90. Nou, die plaatsingsruimte wordt steeds minder. Toch zal volgens LTO per 2015 alles in orde komen, zodat de dierrechten kunnen worden afgeschaft c.q. niet te hoeven worden ingevoerd.
In de Achterhoek lopen 25 samenwerkende veehouders al minstens een decennium te leuren om een locatie voor een biogasinstallatie. Niemand wil zoiets in de buurt. Hebben ze eindelijk een plek op een industrieterrein kunnen bemachtigen, het gemeentebestuur lijkt mee te werken, zijn er weer burgers die ontdekken dat mest niet alleen stinkt, maar ook gevaarlijk is. Het kan ontploffen. Er is uitgerekend dat er een kans van een op de miljoen is, dat er dan doden vallen. Gewezen wordt op het ongeluk in Makkinga. Langdurige procedures zijn dus gegarandeerd, ook al slaan de argumenten nergens op.

Ik ben van nature optimistisch, maar het zou mij toch zeer verbazen als die biogasinstallatie er in 2015 staat.
Optimisme, pessimisme, het beste is natuurlijk realisme. Achterhoekse boeren zijn heel realistisch, soms op het gelatene af, getuige de gevleugelde woorden “Attamottamotta” of “et kump zo ‘t kump”. Zou ‘minder vee’ misschien een klein pijlertje voor het LTO-mestbeleid kunnen worden?

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  of misschien minder bemoeienis van mensen die er niks mee van doen hebben

 • farmer135

  men is op zoek naar oplossingen voor problemen die niet bestaan.....

 • l coumans

  ja vruchten plukken van andermans ellende waar men zelf ook niks aan kon doen .the party most go on

 • melkveehouder .

  Beste Willem. Waarom zou 'minder vee' een pijlertje onder het mestbeleid moeten worden? En waarom zou dit getuigen van realisme? Zolang er op deze aardbol (met behulp van verbranding van fossiele brandstoffen) nog kunstmest mag worden geproduceerd voor plantenvoeding, is er mest c.q. vee te weinig.
  Een pleidooi voor minder zou getuigen van een gebrek aan realisme. Of kan iemand me uitleggen dat chemisch geproduceerde (kunst)mest beter is voor het milieu dan natuurlijke mest?

Of registreer je om te kunnen reageren.