717 x bekeken 2 reacties

Ook kleine veranderingen doen pijn

Het zou allemaal anders worden: groener, eerlijker en eenvoudiger. De ambities voor de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) waren aanvankelijk torenhoog, maar gedurende een lang onderhandelingsproces zijn die aanzienlijk teruggeschroefd.

Het uiteindelijke akkoord is een stapeling van compromissen met een behoudend karakter.

Voorop staat dat veel van de bestaande structuren overeind blijven: ook de komende zeven jaar is er sprake van directe betalingen aan boeren en een plattelandsbeleid. En ondanks de afgesproken bezuinigingen, kan de Europese landbouw nog altijd rekenen op ruim 350 miljard euro, oftewel 40 procent het EU-budget.

Toch zijn er vernieuwingen, en sommige doen pijn. De meest in het oog springende is de vergroening. Hoewel natuurorganisaties de nieuwe eisen niet ver genoeg vinden gaan, zal het voor veel boeren een flinke aanpassing betekenen. De afschaffing van de quoteringen is gemengd ontvangen, maar past in de liberaliseringsslag die eerder is ingezet. Dat geldt overigens niet voor de herintroductie van gekoppelde betalingen.

Als het akkoord iets uitwijst, is het wel dat het GLB lijkt op een olietanker; voor beide is het verleggen van de koers een proces van de lange adem. Veel maatschappelijke organisaties zijn teleurgesteld, omdat zij op meer radicale veranderingen hadden gehoopt. Voor veel boeren is het echter goed nieuws. De nu overeengekomen wijzigingen zullen voor de meeste bedrijven al lastig genoeg zijn om te verteren.

Laatste reacties

  • koestal

    Hier zijn de landerijen allemaal al groen,wat een gezeur over vergroening,ze moeten eens achter hun bureau vandaan komen

  • Romeijn

    Vergroening: dat is wat de linkse partijen dertig jaar geleden voorstelden en nu algemeen in Europa is overgenomen. De rechtse partijen worden langzaam aan steeds groener: duurzaamheid, emissiebeperking, zonne- en windenergie. Ben benieuwd hoe het GLB er over dertig jaar uit ziet. Hou je broek maar vast.

Of registreer je om te kunnen reageren.