Redactieblog

1 reactie

Nooit en altijd zaterdag

‘Hoeveel tijd hebben jullie?”, vroeg ik, terwijl we naar binnen liepen. Ik had de auto zien aankomen en was ze buiten even tegemoet gelopen.

Hij volgde, terwijl zij me liet weten dat ze alle tijd hadden, maar dat ze ons niet te lang van het werk wilden afhouden.

“Ach, wie zei dat toch?”, antwoordde ik. “Op een boerderij heb je eigenlijk nooit zaterdag, want het werk gaat altijd door. Maar aan de andere kant is het ook elke dag zaterdag, want meestal heb je de tijd aan jezelf. En op dit moment hebben wij net als jullie ook alle tijd hoor.”

Waarna we gezellig een bak koffie gingen drinken en we hen uitgebreid het bedrijf lieten zien. Voor ons ook leuk, al die verwachte en onverwachte visites uit Nederland. Dan kun je je verhaal kwijt en feedback vragen over hoe je dingen anders zou kunnen aanpakken. En daar maken we graag tijd voor.

Want inderdaad: het werk op een boerderij gaat altijd door en als je wilt, kun je elke minuut wel aan het werk zijn. Natuurlijk zijn er dagen dat je piekmomenten hebt en het werk gewoon voor gaat. Zoals vandaag.

We hadden op de oude plek nog steeds de laatste 200 ton bietenpulp liggen en dat moest nog hierheen. Maar zolang er slechts af en toe een paard-en-wagentje werd gestolen, was de noodzaak er nog niet. Maar nu de pulp hier op de nieuwe plek op is, moesten we wel.

En omdat we het geen prettig idee vonden als de boel daar een nacht onbewaakt ‘los’ zou liggen, wilden we alles het liefst in één dag daar weghalen. Dus de beide opraapwagens en de mestwagen ingezet, een buurman met vrachtwagentje ingeschakeld en na een paar lekke banden, kromme kettingen en een kapotte hydrauliekpomp liep het uiteindelijk als een trein.

Mooi om te zien hoe alle medewerkers dan bijspringen, elkaar’s taken overnemen en langer doorgaan. Net als met inkuilen of de maisoogst. Dat zijn van die dagen dat het er op aan komt. Dan moet je gewoon door. En als er dan ‘s avonds laat (zoals nu) ook nog eens een koe besluit te gaan kalven, dan weet je dat het nachtwerk wordt. Dat hoort er ook bij. Het wordt een groot, gezond stierkalf. Een mooi eind van de dag.

Eén reactie

  • Piet, Midden-Europa

    Tsja ben wel wat laat met mijn reactie. En lees wat jullie na een arbeids-rijke dag belven. Maar dat is het Boerenleven he ? En als je dan een gezond stierkalf mag ontvangen begrijp je weer waarom je boer bent, of niet ???

Of registreer je om te kunnen reageren.