3140 x bekeken 27 reacties

RTL Nieuws: plofkip voedselschandaal

RTL Nieuws noemde 'de plofkippen' dinsdagochtend 11 juni 'een van de vele voedselschandalen'. Niet zo objectief van de doorgaans journalistiek degelijke nieuwsrubriek.

De verkoop van duurzaam geproduceerd voedsel zit in de lift. Daarover berichtte RTL Nieuws vanochtend. Het is op zichzelf goed nieuws. Echter, de wijze waarop RTL Nieuws dit nieuws presenteerde, is journalistiek dubieus; het werd weer eens duidelijk hoe (sommige) journalisten van publieksmedia denken over de landbouw en veehouderij, en/of hoe gemakzuchtig ze meegaan in tendenzen vanuit de actiebeweging. RTL Nieuws is daarmee in een klassieke valkuil voor journalisten getrapt. Wat is er aan de hand?

Plofkippen volgens RTL een 'voedselschandaal'
Bij het filmpje over de gestegen verkoop van biologische en andere 'duurzame' producten verklaarde de voiceover van RTL (kijk vanaf ongeveer 2m30s) deze tendens als volgt: "De paardenvleesaffaire, het dioxineschandaal, de plofkippen; de vele voedselschandalen zetten mensen aan het denken." Niets geks gehoord? Luister dan nog eens ... Hier worden twee inderdaad bestaande 'schandalen', rond paardenvlees en dioxine, genoemd, en vervolgens koppelt RTL daaraan de plofkippen. Die zijn dus volgens de commerciële zender ook een schandaal. Maar dit is, althans in de context van de twee andere voorbeelden, onjuist. De term 'plofkip' is een door de actiebeweging (Wakker Dier) bedachte, en ik vind zéér slim bedachte term, die een mening over de kippenindustrie weergeeft. Bij de productie van die kippen is er geen schandaal of affaire waaraan RTL refereert. Het enige waarnaar deze betiteling 'schandaal' van RTL kan verwijzen, is de wijze van productie van die 'plofkip'.  Kortom, RTL neemt kritiekloos een voor een specifiek effect bedoelde 'actieterm' over, een klassieke valkuil. Daarmee begaat de rubriek een onnauwkeurigheid, een suggestieve onnauwkeurigheid, waarmee ze zeer sterk de indruk wekt dat ze helemaal meegaat in de gedachte van Wakker Dier.

Wakker Dier bedacht de slimme term 'plofkip'
Het gaat hier om woorden, dus er zijn vast mensen die zeggen: waar maak je je druk over. Is dit voor de fijnproever? Ja. Gaat het hier om haarkloverij? Nee. Want het venijn schuilt in het detail. Juist daarom is dit soort taalgebruik venijnig; het grote publiek merkt dit niet op, maar wordt onbewust door 'mainstream'-journalisten bevestigd in een bepaalde, door de actiebeweging actief aangejaagde mening over de intensieve veehouderij. Dat een nieuwsrubriek die er in de regel juist beter dan het NOS Journaal in lijkt te slagen om niet gekoppeld te worden aan een bepaalde politieke smaak/voorkeur, op deze manier spreekt over plofkippen, en alsof die een objectief gegeven zijn, geeft te denken. Los van wat je vindt van plofkippen of hyperintensieve veehouderij (want kritiek mag, en is zelfs heilzaam), gaat RTL Nieuws hier journalistiek toch wel nat. Door de zeer slim door Wakker Dier bedachte actieterm 'plofkip' zo kritiekloos te gebruiken en te koppelen aan de term schandaal, roept de nieuwsrubriek op dit punt vragen op over de objectiviteit bij de productie van dit nieuwsitem.

Dierenbeweging heeft offensief echt gewonnen
Kortom, een en ander illustreert weer eens hoe knap de dierenbeweging, en zeker Wakker Dier, publicitair opereert. Het NOS Journaal is grosso modo een prima nieuwsrubriek, maar staat niet voor niets al jaren te boek als linksig. Daar had het journalistieke uitglijdertje van vanochtend me misschien minder verbaasd. Maar als je als dierenbeweging RTL Nieuws in jouw kamp lijkt te hebben, dan heb je echt gewonnen. Chapeau, Wakker Dier.

Laatste reacties

 • alco1

  Je moet je afvragen hoe dit komt. Namelijk door in het begin de term niet te verafschuwen. Een jaar lang duurde het voordat hier is serieus tegen ten strijde werd getrokken. De term was echter al gevestigd.

 • trekker123

  Kortom, Wakker Dier heeft zijn PR beter voor elkaar dan de primaire sector.

 • Zuperboer

  You only need the results: Verkoopcijfers

 • Mels

  Journaille=links. En wel hierom. Ze moeten links Nederland wel naar de mond praten aangezien ze anders geen nieuws meer krijgen. Rechts Nederland heeft dat probleem niet aangezien lawaai maken in de media vaak slecht uitpakt voor rechts. Links moet lawaai maken om hun malle denkwijze over te kunnen brengen.

 • PdeGouw

  Marketing technisch zouden we inderdaad nog veel van Wakkerdier kunnen leren.

  Klein puntje van orde: de term 'Plofkip' is niet bedacht door Wakkerdier, maar door dhr. Wouter Klootwijk. De term valt dus in de catergorie 'Beter goed gejat, dan slecht verzonnen.'

  http://nos.nl/audio/362740-gesprek-met-de-geestelijke-vader-van-de-plofkip.html

 • agratax2

  Beste Joost jij gaat uit van de naïviteit van je RTL collega's, die zonder nadenken de schandalen en de plofkip in één adem noemen. Ik denk in zo'n geval doorgaans, zie weer de journalistiek die te pas en te onpas de voedselproductie zwart maakt vanwege hun eigen (politieke) voorkeuren. Als we inderdaad de actie voerders mondiaal hun gang laten gaan, komt de voedsel voorziening voor de armen der aarde op de tocht te staan vrees ik. Dat jij op deze uitlatingen ageert perfect, alleen het zou moeten op RTL en de vraag is of jij op dat platform mag acteren in dezen.

 • joannes

  Om iets te begrijpen moet je vaak een voorbeeld of een ervaring hebben! Nu en dat process hebben boeren en hun omgeving compleet gefaald. Al die burgers en WD volgers zien alleen maar de negatieve voorbeelden en ervaringen die vaak met veel drama getoond worden. Boeren kunnen zo´n misplaatst beeld niet corrigeren wanneer ze eerst als misdadigers worden afgeschilderd. Ze zijn bij voorbaat verdacht. Het is de onbekendheid die geëxploiteerd wordt door die aktivistische groepen; en vaak voor eigen belang. Eigenbelang als vegetarisme of een inkomen in de politiek.

 • alco1

  Afbraak is duizenden malen gemakkelijker dan opbouw.

 • joost.beekman1

  @PdGouw: dank, Wouter Klootwijk, inderdaad!

  Verder een algemene nabrander op mijn blog, in aansluiting op reacties hier:
  Voor de duidelijkheid: het gaat er hier niet om wat je van plofkip vindt. Het staat mensen vrij kritiek te hebben op van alles en nog wat, en dus ook op de productiewijze van pluimveebedrijven. Mijn punt was en is dat RTL Nieuws de productie van kippenvlees in ons land op één lijn stelde met enkele 'schandalen', zoals met dioxine, waarbij in een journalistieke context het bepaald niet neutrale, door de actiebeweging 'groot gemaakte' woord plofkip werd gebruikt. Welke kritiek mensen ook op de productiewijze van kip kunnen hebben, ik vond dit journalistiek dubieus. Dit riekte door woordkeus en presentatie sterk naar een mening, maar wel een die verpakt werd als objectief feit.

 • trijnie

  Hoe meer ik hier lees,hoe negatiever ik wordt.
  En ik kan jullie wel zeggen dat Wakker Dier hier niet tegenop kan. En ik begrijp nu ook waarom er zo weinig openheid van jullie kant is, want de eetlust vergaat je
  als je hier een poosje mee leest.
  De zuivelboeren organiseren nog open dagen op hun bedrijf en dat is leuk en leerzaam maar de rest.................

 • Zuperboer

  En heb je RTL er al op gewezen? Wat is/was hun reaktie hierop?

 • j.verstraten1

  Trijnie, zoals je het waarschijnlijk wel opvalt zit hier een iha vast groepje reageerders. Zoals op zoveel forums zijn hier ook veel lieden actief die bepaald niet de nuance op zoeken maar dit forum gebruiken om af te reageren. Ik kan het zo nu en dan niet laten om hier wat achter te laten maar het lukt iha niet om de discussie wat breder te trekken.

 • trijnie

  @j.ver straten, helemaal gelijk, ik wil een boer niet als dom betitelen want ik zie hier intelligente boeren om mij heen.Maar als ik deze mensen hoor dan zou ik zo zeggen deze moeten nodig uit de klei getrokken worden.
  Toch is het jammer dat mensen niet verder dan hun neus lang is, kunnen kijken. En ik begrijp nu ook waarom er zo weinig vrouwen reageren.

 • Mels

  Trijnie,#7,nogmaal lezen.

 • alco1

  Weer twee#12 en #13 reacties die geen inhoud bevatten.

 • ruben1979

  Trijnie, je bent van harte welkom op ons vleeskuikenbedrijf om eens een kijkje te komen nemen, onder het genot van een kop koffie. Dit niet om een eenzijdig positief beeld neer te zetten, maar om te laten zien hoe we hier met onze dieren omgaan.

 • trijnie

  Ruben, dat kan ik waarderen, ik zal er over denken, ik neem tzt contact met u op

 • ruben1979

  Prima Trijnie, ik wacht het af.

 • koestal

  Nederlanders willen zo goedkoop mogelijk eten

 • hilderink

  Trijnie, serieus even een kijkje gaan nemen. Ik heb dat een tijdje terug ook gedaan, n.a.v. een dergelijke discussie hier. En ik wilde nog een keer gaan kijken (aan het einde van een ronde), maar ben toen eigenlijk halsoverkop weer naar het Verre Oosten vertrokken voor mijn werk.
  Een bezoek aan het bedrijf van Ruben vergroot hoe dan ook je referentiekader.
  Als je gaat kijken Trijnie, dan ben ik benieuwd naar jouw ervaring.

 • ruben1979

  Was erg leuk en leerzaam om je te mogen ontvangen hilderink, en ook ik ben erg benieuwd naar de mening van Trijnie.

 • alco1

  Ruben. Ik hoop dat je goed informerend bij hen over kunt komen. Ben benieuwd of er ook positieve reacties uit trijnie en hilderink kunnen komen.
  Over het eerste bezoek laat hilderink in ieder geval nog niks over zijn tong komen.

 • koestal

  paardevlees als rundvlees verkopen ook,,t scheelt in de kiloprijs

 • ruben1979

  Dag alco1, ten eerste vindt ik het al te prijzen dat hilderink de moeite heeft genomen om te komen kijken. Doe vaak en niet alleen hier een uitnodiging uit, opkomstpercentage 0,0 op hilderink na, dat is hem te prijzen. Wat hij van het bezoek vond zal hij toch echt zelf moeten zeggen, maar ik vond het (nogmaals) een leuk en leerzaam bezoek.

 • koestal

  de consument en de retailers willen zo goedkoop mogelijk,ze vragen er bijna om ,om bedrogen te worden ze willen het onderste uit de kan

 • trijnie

  Ruben, hoe kan ik contact met je opnemen?

 • ruben1979

  trijnie, een mailtje naar de redactie van deze site, en over het algemeen krijg je dan mijn mailadres, of telefoonnr.

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.