Commentaar

3 reacties

Nieuw varkensgeluid

De intensieve veehouderij is in beweging. Jarenlange druk van maatschappelijke organisaties en campagnes van dierenclubs missen hun effect niet. De ene na de andere maatregel wordt aangekondigd, vooral op het gebied van dierenwelzijn.

De supermarkten hebben onlangs, met instemming van LTO, strengere inkoopvoorwaarden aangekondigd. Die moeten leiden tot minder antibiotica, meer welzijn en duurzamer voer. Het begon al eerder met het voornemen onverdoofde castratie uit te bannen. In de pluimveehouderij is de legbatterij verdwenen, en is het wachten op een einde aan snavelkappen. De nieuwste stap is het voornemen om het couperen van varkensstaarten terug te dringen.

De overheid is niet de enige aanjager van deze ombuiging. Het zijn juist ook de bedrijven en instellingen in de keten die de koppen bij elkaar steken. Ze willen wetgeving en/of actiegroepen voor zijn. En wat betreft het plan voor behoud van de krulstaart is naast LTO en Dierenbescherming zelfs ook vakbond NVV aangeschoven.

Jarenlang werden dieren desnoods met het inzet van het operatiemes aangepast aan de houderijsystemen, ironisch genoeg vaak om dierenleed te voorkomen. Dat lijkt nu passé. Het is een belangrijke trendbreuk. Het is te hopen dat de buitenwereld waardering weet op te brengen voor dit nieuwe varkensgeluid.

Laatste reacties

  • joannes

    De democraticering van de dierhouderij! Alsof de publieke opinie de ervaring en kennis heeft om dieren te verzorgen en te houden. En terecht zoals je opmerkt, die kleine correcties, ironisch genoeg om dierenleed te voorkomen, zullen nu dat dierenleed niet meer voorkomen. De boeren, de kenners zijn niet voor niets critisch, zij verwachten meer uitval, of te wel sterfte! Maar ja wie kan tegenwoordig op tegen de publieke opinie, de democratie! Wanneer tieners vanuit het niets een beweging opgang kunnen brengen, en in privat planes rondvliegen, is iedereen veroordeeld te luisteren naar de volkstucht: de democratie. Of ze gelijk heeft, of niet, de rekening betalen ze niet, ze zoekt en vindt gewoon onder begeleiding van de media een nieuwe hype. Hypes die geëxploiteerd worden door een ieder die een graantje mee kan pakken van zoiets, vooral diegene die bij de media en de politiek.

  • HollemanAam

    Benieuwd of de politiek ook binnenkort start met de discussie om onder de 18 jaar, oorbellen, tatoes en piercingen te gaan verbieden....dat zijn ook 'ingrepen' die niets met functionaliteit en welzijn te maken hebben maar puur cosmetisch... Iedereen heeft een mening over hoe we het moeten gaan doen...zeg gewoon dat je het liefst de totale veehouderij uit Nederland wil bannen. Als parkland zullen we omkomen in de banen...exportinkomsten behouden en lief zijn voor elkaar. De verloedering in onze maatschappij neemt onhoudbare vormen aan, oordelen en veroordelen.

  • abtje

    Tattoo's en piercings zijn ook verboden onder de achttien jaar, kuch...

Of registreer je om te kunnen reageren.